Son eklenen

Tavuk Etinin Bozulduğunu Kolayca Anlayın

Tavuk eti, kırmızı et çeşitlerine göre çok daha uygun fiyatlıdır. Bu da alım gücü bakımından hemen herkesin alabileceği bir yiyecek olmasına neden olur. Piyasada bu kadar fazla tavuk eti varken, hem marketlerden alırken hem de evde buzdolabından çıkarırken, tavuk nasıl bozulur bilmeniz önemlidir.

Tavuk eti, özellikle sıcak havalarda çok hızlı bir şekilde bozulan gıdalardandır. Özellikle yaz döneminde tavuğu pişirmeden önce kontrol etmeniz önemlidir. Bu bakımdan hatırlatmakta fayda var ki tavuğu ne kadar pişirirseniz pişirin bozulmuş bir tavuk çok iyi de pişse çok zararlıdır ve hızlı bir şekilde zehirlendirebilir. Bu yüzden işinizi şansa bırakmak yerine, doğru teknikler ve kontroller sayesinde bu ihtimali çok daha düşürebilirsiniz

Tavuğun Bozulduğunu Anlamak İçin Gözden Geçirin
Tavuğu pişirmeden önce ya da marketten alırken iyice bakın. Tavuğa uzaktan bakarak bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Tavuğun bozulduğunu anlamak için yapabileceğiniz basit denemeler, hayat kurtarıcı olabilir.

Tavuğun bozulup bozulmadığını anlamak için genellikle renginden yararlanırız. Taze bir tavuk, açık pembe et renginde olur. Tavuk eti bozuldukça rengi solmaya başlar. Giderek daha soluk bir renge sahip olur. İşte bu noktada, eğer tavuğun rengi pembeden koyuluğa dönüyorsa en kısa sürede pişirmeniz gerekir. Eğer artık tavuğun rengi pembeden çok griyi andırıyorsa, tavuk bozulmuş demektir.

Tavuğun Bozulduğunu Kokusundan Anlayabilirsiniz
Bozulmuş tavuk, kendini en iyi kokusundan belli eder. Bozuk bir tavuğu anlamanın en belirgin özelliği ekşimsi ağır bir kokudur. Eğer tavuğa yaklaştığınızda çok keskin ve ağır bir koku burnunuza geliyorsa bu, tavuğun bozulduğu anlamına gelir.

Bir tavuk bozulduğunda bunu anlamanın bir diğer yolu da dokusundan yararlanmaktır. Eğer tavuğa dokunduğunuzda farklı bir yapışkanlık hissediyorsanız tavuk bozulmuş olabilir. Eğer duruladıktan sonra aynı değişik yapışkan his kalıyorsa, tavuğun bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Bu yöntemle tavuğun bozulduğunu anlamak, diğer yöntemlere göre biraz daha zordur. Tavuklar taze de olsa hafif bir yapışkanlık hissettirebilir. Bunları karıştırmamak için diğer yöntemlere göz atmayı unutmayın.

Eğer tavuk ilk başta kokmuyor fakat pişirmeye başladığınızda kötü kokmaya başlıyorsa, bu da tavuğun bozulduğunun bir işareti olabilir. Bu noktada tavuğu yemeye çalışmamanız gerekir. Tavuğun bozulma ihtimalini en güçlü ihtimal olarak alın. Zehirlenme riski oldukça tehlikelidir. Bunu göze almayın.

Pişmiş Tavuğun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Çiğ tavuğun bozulduğunu anlamak her ne kadar kolay olsa da eğer halihazırda tavuğu pişirdiyseniz ya da dışarıda tavuk yiyecekseniz fakat bozulduğundan şüpheleniyorsanız, tavuğun bozulup bozulmadığını çok kolay bir yöntem ile anlayabilirsiniz. Bozulmuş tavuk, kendini her haliyle belli eder. Bunun sayesinde biz de zehirlenmekten kuruluruz.

Pişmiş tavuğun bozulduğunu anlamak için deneyebileceğiniz şeylerden bir kaçı şunlar;

l Kokusuna bakarak bozulduğunu anlamak
l Tavuğun tadına dikkat etmek
l Rengine bakarak bozulup bozulmadığını görmek
l Küf var mı diye kontrol etmek
Kokusundan Pişmiş Tavuğun Bozulduğunu Anlamak İçin
Pişmiş tavuğun da bozulup bozulmadığını kokusundan anlamanız mümkün. Fakat özellikle dışarıdan yediğinizde tavukların bozulduğunu bildikleri halde satanlar, tavuğun bozuk kokusunu gizlemek için çok fazla baharat ekleyebilirler. Hindistan gibi bol baharat ekleme kültürüne sahip ülkelerde tavuğa çok fazla baharat normal olmakla birlikte ülkemizde bunu anlamak çok daha kolaydır.

Eğer tavuğu kokladığınızda sizi rahatsız edecek, bozuk yumurtaya benzer bir koku varsa, tavuğunuz bozulmuş demektir. Yumurta da olsa tavuk da olsa bozulunca hemen hemen aynı kokarlar. Eğer kokusundan anlayamadıysanız, diğer denemeleri gerçekleştirerek bozulmuş tavuk hakkında daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz.

Tavuğu Tadarak Bozulduğunu Anlayabilirsiniz
Bozulduğunu düşündüğünüz bir tavuğu yemeniz, kesinlikle doğru bir hareket değildir. Eğer tavuğun bozulduğunu düşünmüyorsanız fakat içinize kurt düştüyse, tavuğunuzdan ufak bir ısırık alıp tadını hissederek bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz.

Pişmiş tavuğunuzdan biraz alıp tadını almaya çalışın. Eğer bozulmuş, ekşimsi bir tat alıyorsanız hemen ağzınızdan çıkarın ve tavuğu dökün. Bu konuda ihtimalleri göz önüne dahi almayın. Ufacık bile bozulmuş olma ihtimali varsa, yemeye zorlayarak zehirlenme ihtimalinizi doğurmayın.

Bu noktada zaman zaman hatalı tatlar da alabiliriz. Ekşi aromalı soslar ile hazırlanmış bir tavuğun bozulduğunu tadından anlamak biraz daha zor da olsa, içten içe gelen o bozuk tadı hissedebilirsiniz. Yine de tadına bakarak anlama tekniğini en sona bırakın.

Rengine Bakarak Pişmiş Tavuğun Bozulduğunu Anlama
Eğer tavuğun bozulduğundan şüphelendiyseniz tavuğun rengine göz atın. Eğer rengi beyazdan griye giden bir renkteyse bozulmuş olma ihtimali var. Yine de tavuğun pişirilme yöntemleri, kullanılan soslar, bunu etkileyebildiği için bu yöntem kesinlik göstermez.

Yine de bir tavuğun bozulma ihtimalini ön görmeniz için iyi bir yöntemdir. Bu sayede tavuğu yerken daha dikkatli olabilirsiniz.

Bozulmuş Tavuklarda Küf Oluşur
Bozulmuş tavuğun en belirgin özelliklerinden bir tanesi de küftür. Pişmiş tavuğun üzerinde küf gördüğünüzde, bozulmuş olduğunu anlamanız için başka bir şeye ihtiyacınız yoktur. Eğer tavuğunuzun üzerinde siyah, beyaz, gri renkte pamuksu tüyler gözüküyorsa bu, tavuğun bozulmuş olduğu anlamına gelecektir.

Tavuğun Bozulmaması İçin Neler Yapılabilir?
Tavuk bozulduktan sonra artık yapacak bir şey yoktur. Fakat tavuk bozulmadan önce alabileceğiniz birçok önlem vardır. Bu önlemler sayesinde tavuğun bozulması büyük ölçüde azalır. Bu yöntemler sayesinde tavuğun bozulmasını kat ve kat uzaklaştırabilirsiniz.

Tavuğu Uygun Koşullarda Saklayın
Tavuğu uygun koşullarda sakladığınızda yıllarca saklanabilirken, uygun olmayan koşullarda çok hızlı bozulabilir. Bu yüzden tavuğun hangi ortamda ne kadar süre sağlam kalabildiğini bilmeniz, sizin için büyük kolaylık sağlar.

Buzdolabında çiğ tavuk birkaç gün içinde tüketilmelidir.

Buzlukta, dondurulmuş çiğ tavuk 1 yıla kadar saklanabilir.

Buzdolabında pişmiş tavuk 3-4 gün saklanabilir.

Buzlukta, dondurulmuş pişmiş tavuk 4 aya kadar saklanabilir.

Bu süreler gerçeğe çok yakın ortalamalardır. İşi garantiye almak adına tavuğunuzu iyice kontrol etmeden yememeye özen gösterin. Bunlar sadece ortalama sürelerdir. Tavuğun önceki hali bu konuda büyük ölçüde önemlidir.

Tavuğun Saklama Koşullarına Dikkat Edin
Pişmiş tavuk, hava ile belli bir süre temasından sonra bozulmaya başlar. Bu yüzden pişmiş tavuğunuzu düzgün olmayan koşullarda saklamamaya dikkat edin. Eğer pişmiş tavuğu daha uzun süre saklamak istiyorsanız, hava almayan saklama kapları ve poşetlerinde saklamalısınız.

Tavuğu uzun süre saklamak istiyorsanız, tavuğu direkt olarak saklamanız gerekir. İçi doldurulmuş tavuklar, diğerlerine göre çok daha hızlı bozulacaktır.

Bu yöntemler ile tavuk nasıl bozulur öğrenmiş olursunuz. Böylece tavuğunuzu bozulmadan, uzun bir süre saklayabilirsiniz. Aynı zamanda hem evde kendiniz pişirirken hem de dışarıdan yerken tavuğun bozulduğunu anlamak için bu bilgileri kullanabilirsiniz. Yine de son karar yine hislerinize aittir. Eğer bir tavuğu yeme konusunda çekiniyorsanız, bozulmuş olduğunu hissediyorsanız, yemek için kendinizi zorlamamanız en iyisidir.

Olası bir zehirlenme durumunda kendi kendine geçmesini beklemek kesinlikle yanlış bir karardır. Eğer zehirlendiğinizi düşünüyorsanız direkt olarak bir uzman hekime görünmeniz önemlidir. Zehirlenme gibi durumlarda bazen hafif bir şekilde geçebilse de çok ağır rahatsızlıklar da oluşabilmektedir. Bozulmuş tavuk, düşündüğünüzden daha kötü etkiler ile sonuçlanabilir. Bu yüzden işinizi şansa bırakarak sağlığınızı hiçe saymamanız önemlidir.

5 Yorumlar

  1. Bilgilendirmen için çok teşekkürler oldukça faydalı bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Çok yararlı bilgiler bunlar..Sonuçta tavuk sıklıkla tükettiğimiz bir et türü..
    Bozulunca kokusu çok fena oluyor gerçekten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavuk en çok kullandığımız et ürü bozulduğunu çabucak anlama şansımız var. Ben tavuk bozulunca ozon suyu ile yıkayanı bile duydum.

      Sil
  3. Çok guzel bılgıler kaydettım canım bunu.

    YanıtlaSil
  4. Bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu