Son eklenen

ÇİN'DEN GELEN KORONAVİRÜS AŞISI TÜRKİYE'DE DENENDİ

Türkiye, heyecanla tarihi bir güne tanıklık ediyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Çin’den gelen koronavirüs aşısı Türkiye’de ilk defa denendi. 18–60 yaş aralığında olan gönüllüler aşı uygulamasına başvurabilecek.

Dünya Sağlık Örgütü’nden gelen bilgilere göre dünyada 8 firma faz–3 aşamasında. Binlerce gönüllü adaya aşı uygulaması yapıldı. Tüm dünya koronavirüs aşısı için heyecanlı bekleyişini sürdürüyor.

Hacettepe Üniversitesi doktorlarından Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal, aşının ruhsatlanacağı tarih hakkında bilgi verdi.

Sırada 9 Ülke ve 10 Bin Gönüllü Bekliyor
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, faz–3 denemelerinde Türkiye’nin katılacağını duyurmuştu. Türkiye dışında, Çin, Brezilya, Bangladeş, Endonezya gibi sırada 9 ülke ve 10 bin gönüllü bekliyor.

 Çin’de sayısı oldukça fazla bilim insanı koronavirüs aşısı için nihai aşamaya geldi. Belirlenen sayının üzerinde yüz binlerce gönüllü olduğu söyleniyor. Başta sağlık çalışanları olmak üzere diğer gönüllülere yapılan aşının sonuçları,14 gün sonra DSÖ tarafından paylaşılacak. Bunun yanı sıra 13 bin kronik hastaya da aşı uygulanması hedefleniyor.

Türkiye dışında klinik aşı denemesi için Rusya, Almanya ve İngiltere’nin ilgili protokollerde imzası bulunuyor.10 gün içinde 2 doz aşının uygulanması planlanıyor. Türkiye’de toplam 25 merkezde 1200 gönüllü ile başlayan aşının 10 binin üzerine çıkarılması hedefleniyor. Koronavirüs aşısı için planlana takvimi hedef 2,5 ay olarak belirlendi.

Yılbaşında Ruhsatlanma Aşaması Tamamlanması Bekleniyor
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları doktoru Prof. Dr. Serhat Ünal, aşının Türkiye’de uygulanmadan önce 2 ay kadar incelendiğine işaret etti. Beklenilen sonuç elde edilirse, yılbaşı gibi aşının ruhsatlanması tamamlanması bekleniyor. Böylelikle sürecin sonunda yaygın aşılama programına geçilebilir.

Türkiye’de yerli aşılama çalışmaları devam ediyor. Bununla ilgili 13 çalışma var. Bunlardan iki tanesi hayvanlar üzerinde denendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gelecek yıl yerli aşı çalışmalarından sonuç alınacağı yönünde beklentilerinin olduğunu açıkladı.

2 Yorumlar

  1. Ya inşallah tedbirli bir şekilde bu önümüzdeki yaz sezonuna kadar bu lanet salgın biter de kurtuluruz artık. Artık Aşıyla mı olacak neyle olacaksa bıktık ya valla.

    YanıtlaSil
  2. Üff be daha ne beklıyorlar ınsanlar oluyor ben anlamadım bu ulkeyı ://ayy bayılazamm

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu