Son eklenen

ELMA SİRKESİ TARİFİ

Özellikle korona virüs ile savaştığımız şu günlerde en çok kullandığımız temizlik malzemelerinden biri elma sirkesi oldu. Elma sirkesi hijyen sağlamada bir numaralı ve doğal bir ürün olduğu gibi, sadece bununla kalmayıp sağlık açısından da oldukça önemlidir. Fakat diğer birçok üründe olduğu gibi marketlerde satılan elma sirkesinin ne kadar doğal olduğu bilinmiyor. Faydalarını saymakla bitiremediğimiz elma sirkesi, evde doğa yöntemlerle nasıl yapılır gelin hep birlikte öğrenelim.

Kullanılacak Malzemeler

  • 4-5 Litre Büyüklüğünde Cam Kavanoz
  • 1,5- 2 Kg Elma (Kırmızı Veya Yeşil)
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 1 Avuçtan Biraz Az Nohut
  • Su

Yapılışı

Sirke için kullanacağımız elmalar ne kadar organik olursa sirkemiz o kadar doğal olur. Öncelikle elmalarımızı güzelce yıkıyoruz. Dilerseniz elmalarınızı soyabilirsiniz fakat soymamanız vitamininin içinde kalmasını sağlar. Daha sonra bıçak yardımıyla elmalarımızı dörde bölüyoruz ve kavanoza atıyoruz.

Kavanozunuzdan geçmiyorsa biraz daha küçültebilirsiniz. Elmalarımızın çekirdeklerini almadan kavanoza atmıyoruz. Elmalarımızı kavanoza koyduktan sonra nohut tanelerini de elmaların üstüne koyuyoruz. Daha sonra kavanozun dolmasına 1 2 parmak kalacak şekilde olana kadar içme suyuyla kavanozu dolduruyoruz. 1 tatlı kaşığı tuzumuzu da içine ekledikten sonra tahta bir kaşık yardımıyla kavanozu iyice karıştırıyoruz.

Sirkemizin olabilmesi için hava alması gerekir. Bunun için ise kavanozun kendi kapağı yerine, tülbent veya pamuklu bir kumaş ile kavanozun ağzının kapatılması gerekir. Kumaşı tutturmak için kavanozun etrafına lastik geçirebilirsiniz. Ağzını kapattığımız sirkemizi karanlık bir ortamda 35 ila 45 gün arasında bekletmemiz gerekir. Ara ara sirkenizin ağzını açıp tahta kaşıkla karıştırmanız gerekir.

Sirkemin Olduğunu Nasıl Anlarım?

35 ila 45 günün sonunda sirkenizi açtığınızda elmalarının karardığını ve çürümeye başladığını göreceksiniz. Suyun yüzünde ise küçük küçük böcekler, sinekler görüyorsanız sirkeniz olmuş demektir. Bu aşamadan sonra ise sirkenizin posasını yani elmasını bir süzgeç yardımıyla süzmeniz gerekiyor. Elmalarını ayırdıktan sonra sirkemizi tekrar cam kavanoza dolduruyoruz ve üzerine 1 tatlı kaşığı daha tuz döküp tahta kaşık yardımıyla güzelce karıştırıyoruz. Kullanmak için birkaç gün daha serin bir ortamda bekletmeniz gerekiyor. Artık elma sirkemiz hazır. Kolay gelsin.

1 Yorumlar

  1. Merhabaların.
    Her ne kadar eskiden tek sirke tanır ve bilirdik. O da üzüm sirkesiydi. Oysa şimdi elma sirkesi, üzüm sirkesinin pabucunu dama atmış durumda.
    Bu güzel ve yararlı tarif için kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla birlikte esan ve sağlıklı klaın.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu