Tork nedir, beygir gücü nedir?

Bir otomobil satın almadan önce pek çok özelliği dikkate alırız, sürüş keyfi, yola hâkimiyeti, özellikleri, kullanılan teknoloji, performans bunlar arasında ilk aklımıza gelen özelliklerdir. Peki, bir aracın tork özelliği bilip bilmemek bize ne kazandırır ya da önemli midir? 

Normalde bir arabaya baktığımızda ya da forumlara baktığımızda şu kadar beygir bu kadar tork vardır denilir. Bu nedenle Tork nedir Beygir gücü nedir bunu tam olarak kavramak önemlidir. Tork, bir otomobilin motorundan, tekerleklerine hareket edebilmesi için iletilen kuvvettir. Örneğin, bir vidayı tornavida kullanarak çevirmeniz için sarf ettiğiniz kuvvettir. Araçlarda ise motorlar dairesel olarak çalışır ve gücü tekerleklere iletir. Tekerleklere itme veya dönme kuvveti olarak yansıtır. Bu nedenle İtme Kuvveti de denilmektedir. Alçak motor devrinde yüksek tork değerine sahip araçlar yüksek çekiş kuvvetine sahiptir. Bununla birlikte, üzerindeki yükü daha az yakıt tüketimi ile taşır. Tır, kamyon, traktör gibi araçların üstlerindeki yükleri nasıl taşıdıklarını hep merak ederiz. Bu sorunun cevabı az önce belirttiğimiz gibi tork kuvvetidir. Yüksek torka sahip bir araç eğimli yerlerde etkisini daha çok gösterir.

Beygir gücü ise, çok eski zamanlarda günümüze ulaşmış bir teknik terimdir. motorların güçlerini belirten bir ölçüdür. Beygir üçünün fazla olması taşıtın düz yollarda daha yüksek bir hıza ulaşmasını sağlar.

Özetlenecek olursa, yüksek hıza ulaşmak isteniyorsa beygir gücü, yokuşta daha rahat kullanıp sollama yapılmak isteniyorsa tork gücü önemlidir.

0/Post a Comment/Comments