Son eklenen

C VİTAMİNİN FAYDALARI, C VİTAMİNİN ZARARLARI, C VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER

Okuyucular tarafından merak edilen bir konu olan C vitamini faydaları, C vitamini zararları ve C vitamini içeren besinler konusunda siz değerli okuyucularımızı referanslı kaynaklardan istifade ederek aydınlatmak istedik. Her sağlık kategorisinde bulunması gereken vitamin çeşitleri ve mineral yağ ve protein gibi temel taş olan bileşiklerin içeriklerinin bilinmesi, bunların bilinçli bir şekilde kullanılması sağlık için gereklidir. Bu bakımdan sitemizde bu vitamin ve minerallerle ilgili makalelerimizi inceleyerek bu besin kaynaklarının neye iyi geldiği konusunda farkındalık kazanabilirsiniz. Buna göre bu makalemizin konusu olan C vitamini hakkında bilimsel bilgilere ve son yapılan araştırmalara göz atalım. Son araştırmalara göre, C vitamini faydaları şöyle saptanmıştır.

1. C vitamini Rahatlatır ve Stresi Gerilimi Azaltır: Faydaları konusunda araştırmalat yapılan C vitamininin stres nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflayan bireylerin, bağışıklık sistemini yeniden güçlendirmede yardımcı olduğu ortaya çıkıyor.. Sigara içenlerin sigara kaynaklı zararların önlenmesi iyi beslenme ve yeterli vitamin mineral alması gerekir, öyle ki en çok, sigara tiryakilerinin, alkoliklerin ve Obezite hastalarının, C vitaminini çokça tüketmesi zorunluluğu ortaya çıkıyor.

2. C Vitamini Soğuk algınlığına İyi Gelir: Son dönemlerde adından her gün söz ettiren Coronavirus salgın tehlikesi, insanları grip hastalığına ve virüs kaynaklı tüm hastalıklara karşı biraz daha dikkatli davranmaya zorluyor. C vitamini koronavirüse iyi gelir demiyoruz ama virüs kaynaklı hastalıklarla mücadele eden bağışıklık sistemimize yardımcı olması açısından tüketilmelidir. Soğuk algınlığı beraberinde gribi getirebilir. Bu konuda daha duyarlı olmak adına bolca portakal, elma, greyfurt mandalina tüketmeliyiz, çünkü C vitamini akciğer rahatsızlıklarını engelleyici bir yarara sahiptir.[1]

3. C Vitamini İnme ve Felce İyi Geliyor: İnme konusunda araştırmaların sonuçları çelişkilidir, araştırmalar çelişkili olmasına rağmen, Amerikan Klinik Beslenme Dergisinde yapılan bir çalışmadan söz etmek istiyoruz. Araştırmaların sonuçlarına bakıldığında düzenli olarak daha çok meyve tüketenlerin, inme riski yarı yarıya daha az çıkıyor.

4. C Vitamini Ciltte Yaşlanmayı Durdurur: Orta ve daha ileri yaşlarda cilt kuruması sorunu ortaya çıkar, bu yaş grubundaki insanların daha çok C vitamini içeren meyveleri tüketmesi yararlıdır. ABD Klinik beslenme dergisinde [2] yayınlanan bir araştırmaya göre 40-74 yaş aralığındaki 4 binin üzerinde kadında, beslenmenin cilde etkisi incelenmiş. Daha çok C vitamini almayı alışkanlık haline getiren bayanların cildinin daha iyi görünümde olduğu gözlendi. Dahası kardiyovasküler hastalıkların etkisini azaltan C vitamini, kansere karşı da koruma sağlıyor. C vitamininin diğer adı da Askorbik asit olarak bilinir, vücutta dokuların büyümesi ve gelişmesi için bu asit lazımdır. Yaraların iyileşmesini sağlayan yapıların daha etkin çalışması için C vitamini kullanmak gerekir. C Vitamini serbest radikalleri ve toksik kimyasal maddeleri, sigara dumanının zararlarını yani oksidasyonu önleme görevi görür.

Ne Kadar C Vitamini Almalıyız?
Günde 500 mili gram C vitamini almak yetişkin bir insan için gereklidir.Günlük olarak 500 mili gram C vitamini yeterlidir, 2.000 mili gram C vitamini ishale yol açar.

C Vitamini İçeren Besinler
Kek ve çorbalarda, rendelediğiniz meyvelerde C Vitamini vardır. yaz aylarında meyveleri dondurarak Hint usulü dondurma olarak tüketebilirsiniz. Nohut brokoli, domates, kuru meyveler, çiğ sebzeler bol bol C vitamini içerir. Portakal, mandalina, greyfurt, elma, armut ve mevsimlik tüm meyvelerde C Vitamini bolca bulunur.

c vitamini faydaları, C vitamini içeren besinler, c vitamini Zararları, sağlık, 


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu