Son eklenen

CV NASIL HAZIRLANMALI?


CV Curriculum Vitae'nin kısaltılmış halidir. Yani Türkçe karşılığı olarak profesyonel hayatta özgeçmiş anlamına gelir. Biz kısaca özgeçmiş diyoruz. Özgeçmiş kişinin belli bir işteki tecrübesini, referanslarını, yeteneklerini, eğitim durumunu, sertifikalarını ve kişisel bilgilerini içeren bir yazı türü diyebiliriz.

Güzel Bir CV İçin Gerekenler
Sırasıyla saymamız gerekirse; A4 kağıdına yazmak, paragraflar uzun olmamalı, en az iki sayfa olmalı, 1 veya 3 şahıs ağzından yazılmalı. Tabii bu kadarla bitmiyor. "Times New Roman" veya "Arial" gibi yazı tipleriyle yazılmalı, 11 veya 12 punto olmalı, ciddi bir resim kullanılmalı, imla kurallarına dikkat edilmeli şeklinde sıralayabiliriz. Şimdi biz bu konuları biraz daha açalım.

Kişisel Bilgiler
Adınız, açık adresiniz ve iletişim bilgilerinizi kesinlikle eklemelisiniz. Doğum tarihiniz, medeni durumunuz ve doğum yerinizi yazmanızda da fayda var. Yurt dışındaki iş başvurularında uyruk da kullanılabilir.

Kariyer Hedefi
Başvuracağınız işe ya da pozisyona uyumlu olan özelliklerinizi, kısaca kendinizi tanıtabileceğiniz veya başvuru amacınızı belirttiğiniz kısa bir paragraf yazabilirsiniz.

Eğitim Durumu
Mezun olduğunuz ters bir kronoloji ile yazmalısınız. Mesela ilkokuldan değilde üniversiteden başlamalısınız. Eğitiminiz esnasında aldığınız dereceleri genel not ortalamanızı veya başarılarınızı belirtebilirsiniz. Burada bir noktaya daha değinelim o da şu yeni mezunsanız bu başta olmalı ama eğer iş deneyiminiz varsa onu başa koyabilirsiniz.

İş veya Staj Deneyimi
Yine ters kronolojik bir sıra izlemeli ve çalıştığın yerdeki pozisyonunla beraber yaptığın işi ve sorumluluklarını kısaca yazmalısın. Bu kısımda özellikle başarılarına vurgu yapmalısın.

Beceriler
Bildiğin yabancı dilleri veya Microsoft Word, Powerpoint, Excel gibi bilgisayar programlarından bahsetmelisin. Ayrıca bunlara hangi seviyede bildiğini de eklemelisin. Profesyonel bir kuruluşa veya derneğe üye isen bunu belirtebilirsin. Yapacağınız işe göre sürücülük belgeniz konusuna da değinebilirsiniz.

Eğitimler ve Sertifikalar
Katılmış olduğunuz mesleki dersleri, kursları ve sertifikalarınızı yazabilirsiniz.

Referanslar
Genellikle iki referans yazılması daha iyi olur. Daha yeni mezun olmuş ve referans arıyorsan bunlardan biri hocan ve diğeri staj yaptığın yerin yöneticisinden olabilir. Biraz daha kapalı tutmak size kalıyor diyebiliriz. Çünkü isterseniz "Talep edildiğinde verilecektir." ibaresini ekleyebilirsiniz. Bu bölüm aşırı bir zorunluluk taşımamakta referansın yoksa eklemeye ve zorlamaya gerek yok. Sizi pek tanımayan kişileri referans göstermeyin ve gösterdiğiniz kişilere mutlaka haber verin.

İnternet Kullanarak Özgeçmiş Yazma
Kesinlikle bazı sitelerden veya çeşitli programlar vasıtasıyla yazmanız ve daha sonra çıktı almanız sizin yararınıza olacaktır. Çünkü daha düzgün ve toplu bir görünüş elde edebilirsiniz.

5 Yorumlar

  1. bilgilendirici olmuş teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni işe başlayacak olanlara cv hakkında biraz bilgi vermeye çalıştık.

      Sil
  2. Teşekkürler. İş arayanlar için özellikle, çok önemli bir konu. :)

    YanıtlaSil
  3. Çok yakında bu bilgilere çok ihtiyacım olucak :)

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu