Son eklenen

TAKINTILARDAN NASIL KURTULURUZ

Takıntılardan nasıl kurtuluruz sorusuna geçmeden önce sizlere takıntıların kimlerde daha sık görüldüğünü belirtmek istiyorum. Takıntılar genellikle mükemmeliyetçi ve kusursuz olma isteğinde olan kişilerde görünmektedir.

Bahsi geçen bu takıntılar ilk etaplarda sadece bir arzu veya düşünceden ibarettir. Fakat daha sonraki evrelerde bu arzu ve düşüncelere tam manasıyla inanca dönüşür. Dolayısıyla da bu inanışlar bizim hayatımızı şekillendirir. Bu inanışın temeli sağlam olmadığı ve vesveseye/kuruntulu inanışa dayalı olduğu için bize büyük zararlar verir.

Yani özet olarak tüm bu takıntılar vesvese kaynaklıdır. 

Takıntılardan Nasıl Kurtuluruz

Takıntılardan nasıl kurtuluruz sorusunun cevabını vermeye geldi sıra. Takıntılardan kurtulmak için ilk olarak takıntılı düşüncelere sebep olan şeyleri tespit etmek ve bu doğrultuda kişisel gelişim çalışması yapmak gerekiyor. Daha önce de söylemiş olduğum gibi eğer mükemmeliyetçi biriyseniz takıntıların en temel nedeni de budur.

Bu yüzden insan olduğunuzu ve bazı zamanlar hata yapabileceğinizi ama bu hataların her zaman meydana gelmeyeceğini kendinize inandırmanız gerekiyor. Böylelikle kuruntuların/takıntıların temelini zayıflatmış oluruz. Sonrasında ise düşüncelerimizi değiştirerek takıntılardan kurtulmaya başlayabiliriz. 

Psikolojik Takıntılardan Kurtulma

Takıntılar sadece din kaynaklı değildir. İnsanı rahatsız eden ve zor duruma sokup ruhuna zarar veren Psikolojik bazı takıntılar vardır. Bahsi geçen bu psikolojik takıntılardan kurtulma eylemini başarabilmek için bir Psikiyatr’dan destek almamız gerekir.

Ama sadece destek almak gerekmez. Sorun üzerine düşünmeliyiz ve neler yapabileceğimizi kavramalıyız sonrasında da doktorunda desteği ile beraber bu sorunu aşabilmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.

Takıntı Geldiğinde Ne Yapmalı

Takıntı geldiğinde aynı vesvesede olduğu gibi nasıl olsa bu düşüncelere bana ait değil bilincinde olmalı ve bana ait olmayan bir düşünce den dolayı neden korku duyayım diye kendi kendimize telkinde bulunmalıyız. Ayrıca takıntı geldiğinde vesvesede olduğu gibi bu tarz düşüncelere aldırış etmemeli ve oralı bile olmamalıyız.

Böylelikle takıntılarımızdan kurtulabilmek adına büyük bir adım atmış oluruz.

5 Yorumlar

  1. Merhabalar.
    "TAKINTI" benim hastalığım. Ondan kurtulmak için elimden geleni yapıyorum, ama olmuyor. Bir uzmana (doktor) gidip yardım almam gerekiyor. Yaşlandıkça da takıntılarım artıyor. Yani yaşlılık da takıntıyı çoğaltıyor. Takıntı yapacağımız olay karşısında "bana ne" diyemiyorsunuz. Bu mümkün değil. Takıntılar, kuruntuları getiriyor, vesveseyi tetikliyor. Ve haliyle takmaya devam ediyorsunuz. Takıntı yaptığım konu, olay ya da mesele beni de ilgilendiren bir konuysa, yandım altmışbirle. "Yandım altmışbirle" bizim yöremizde kullanılan bir deyim, ya da kavram. Hani kasten orucu bozduğunuz da altmışbir gün oruç cezası ile cezalandırılıyorsunuz ya, işte bu deyim buradan kaynaklıdır.

    Bir konuya eğildiğim de o konuyla ilgili yazdığım yorumda bile takıntılarımı görebilirsiniz. İşte takıntı böyle bir şey. Duvarda terazisi bozuk asılı duran çerçeveleri düzeltmek artık çok normal bir takıntı, o beni ruhen daraltıp bana bir rahatsızlık vermiyor. Bir de takıntının ruhu daralttığı ve bayağı insanın moralini bozup, huzuru kaçırdığı ve o gün seni mutsuz ve hasta ettiği zamanlar da oluyor. İşte ben bu tür takıntıları sevmiyorum. Yani bu tür takıntılara bulaşmak ve karışmak istemiyorum.
    Velhasılkelam, takıntı çok kötü bir hastalık, kronikleşmeden mutlaka tedavi edilmeli, aksi halde yaşamınızı ömür boyu size zehir eder.
    Takıtısız ve koronasız sağlıklı ve hayırlı günler dilerim. Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Recep abi teşekkür ederim. Benimde takıntılarım var. Kolay kolayda geçmiyor. Hakkızlığa karşı hiç tepkisiz kalamıyorum. Bence de tedavi edilmesi gerekiyor.

    YanıtlaSil
  3. Takıntılardan kurtulamak hiç kolay değil. Keşke kolay olsa ama...

    YanıtlaSil
  4. Önemsememe bir yere kadar götürüyor bazende diyoruz ki kendimize ben buna mı takmışım gülüp geçtiğimizde oluyor. Teşekkür yorum katkınız için

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu