Son eklenen

Maskeniz Sizi Ne Kadar Koruyabiliyor? İşte Maskelerin Koruma Oranları

Korona virüs pandemisi sürecinde insanlar yeni alışkanlıklar edinmeye başlarken bunlardan en önemlisi maskedir; ancak maske çeşitleri sağlığınız için dikkat edilmesi gereken önemli bir detaydır. Eğer sizde hangi maske daha çok korur hangi maske fayda sağlamaz merak ediyorsanız gelin birlikte inceleyelim.

Bilindiği üzere ülkemizde ki 50’den fazla şehirde maske takma zorunluluğu bulunmakta, vatandaşlarımızın bu kurala ne kadar uyduğu tartışılan bir konu olsa da sağlığımız için maske kullanımını bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Ancak bu maskeler de farklı özelliklerde ve farklı çeşitlerde! İşte maske çeşitleri arasında ki fayda farklılıkları!

Maske Çeşitleri

1)N95 Maskeler

Koronavirüs sürecinde sıkça gündeme gelen maskelerin de kendi içinde çeşitleri bulunmakta. Bu çeşitlerden en çok koruduğu düşünülen N95 maskeler vücudumuzu virüsten %70 oranında korumaktadır. N95 maskeleri daha çok sağlık çalışanları gibi yüksek risk grubunda bulunan kişiler tarafından kullanılmaktadır. Virüsle bir bire temasta olan bu grup cerrahi maskeleri daha çok koruma oranına sahip olduğu için tercih etmektedir.

N95 maskeler maske çeşitleri arasında en yüksek koruma oranına sahip maskelerdir. N95 maskeler virüs, bakteri gibi zararlı organizmalara karşı diğer maskelere göre daha fazla koruma sağlıyor. N95 maskelerde bulunan gözenek yapısı nefes aldıkça açılan kapanan bir özelliğe sahiptir. Bu maskeler diğer maskelere göre daha uzun süre kullanılabilen maskelerdir. Ancak kimyasallarla temizlenmeleri durumunda zarar gören bu maskeler koruyucu özelliklerini kaybetmektedirler. Yine de yüksek riskli ortamlarda bulunulduğunda N95 maskelerin de günlük değiştirilmeleri gerekiyor aksi takdirde fayda yerine zarar verebilirler.

2)Tıbbi Maskeler

Koronavirüs döneminde en çok kullanılan tek kullanımlık olarak üretilen tıbbi maskeler maske çeşitleri arasında en çok tercih edilen maskelerdir. Daha uygun fiyata sahip olan tıbbi maskeler tek kullanımlık maskelerdir. Bu maskelerin asıl görevi havada asılı kalabilen virüs ve bakterilere karşı ağız ve burnu korumaktır. Tıbbi maskeler ayrıca hasta olan bir kişinin hastalığı diğer kişilere bulaşmasını önlerler.

EN 14683 standardına göre üretilen bu maskeler virüsle direk temasın olduğu ortamlarda %30 oranında koruma sağlayan maskelerdir. Kullanım sırasında yırtılma, parçalanma ve delinme gibi durumlarda fayda sağlamayan bu maskeler kesinlikle kullanılmamalıdır. Tıbbi maskeler kullanım sırasında ağzı ve burnu tamamen kapatacak şekilde takılmalıdır. Aksi takdirde 0 fayda sağlayan bu maskeler kullan-at tipindeki maskelerdir. Tıbbi maskeler yıkanabilir özelliği bulunmayan liflerden üretilen maskeler olduğu için kesinlikle yıkanarak tekrar tekrar kullanılmamalıdır.

3)Bez/ Kumaş Maskeler

Maske çeşitleri arasında yer alan bir diğer maske türü de bez/kumaş maskelerdir. Bez ya da kumaş maskeler diğer maske çeşitlerinden farklı yıkanabilir maskelerdir. Bez maskeler uygun ortamda temizlenmesi durumunda tekrar kullanılabilir maskelerdir.

Koronavirüs e karşı koruyucu olması için bu maskelerin üretildiği maddeler TSE’nin belirlediği standartlara uygun olmalıdır. Bez/kumaş maskelerin üretildiği ham maddelerin vücutta tahriş veya olumsuz etkiye neden olmayan maddeler olması gerekiyor. Bez veya kumaş maskelerin kullanıcının ağız, burun ve çenesini koruyacak şekilde yüzü kulaklara kadar kapsayacak özellikte olması gerekiyor. Virüsle temasın olduğu ortamlarda %30 oranında koruma sağlayan bu maskelerin de çok uzun süre kullanılması tavsiye edilmiyor. Bez ya da kumaş maskeler uzun süre kullanım sonrasında çok fazla yıkanması durumunda tahrip olurlar ve koruma özelliğini kaybederler.

Koronavirüs pandemisi sürecinde maskelerin kullanımının yaygınlaşması hastalığın yayılmasına karşı büyük önem arz ediyor. Maskelerin kullanımın arttığı bu dönem de maske çeşitleri gibi maske modelleri de ortaya çıktı. Maske modelleri bazı kulüpler, firmalar ve modaya uymak amacıyla moda öncüleri tarafından ticari ve sosyal sorumluluk projesi olarak ortaya çıkarıldı.

Maske Çeşitleri ve Maske Modelleri

Maske modelleri maske kullanımın arttığı şu günlerde pek çok kuruluş, marka ve kulüp tarafından üretilmeye başlandı. Altın kaplı maskeler, sütyen şeklinde ki maskeler, kullanıcının yüzünün basıldığı maskeler bunlardan sadece birkaçı.

•“Atsumi Fashion” isimli Japon iç çamaşırı markası tarafından kadın iç çamaşırı şeklinde maske üretildi.

•Dünya’da ve Türkiye’de birçok spor kulübü tarafından o kulübe ait taraftarlara satışa çıkarılan maskeler de mevcut.

• Düğün mevsiminde olmamız nedeniyle birçok gelinlik üreten marka özel süslemeli maskeler üretti.

Koronavirüs vakalarının arttığı şu günlerde maske çeşitleri , maske modelleri hiç fark etmez lütfen sağlığınız ve başkalarının sağlığı için maskenizi takmayı unutmayın!

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu