Son eklenen

HES KODU NEDİR NASIL ALINIR?

Korona virüs sorununun hayatımıza girmesinin ardından pek çok konuda farklılıklar yaşamaya başladık. Bu konulardan en önemli ve hayati önem taşıyan farklılık elbette HES Kodudur. Toplu taşımalarda, uzun yollarda kullanımı gerekli olan bu kod artık şehir içi yolculuklarda da zorunlu hale getirildi.

Hayat Eve Sığar uygulamasının hayatımıza girmesinin ardından pek çok noktada güvenlik amaçlı yeni tedbirler alınmaya başladı. Bunlardan en önemlisi ve hayatımızı derinden etkileyen tedbir Hayat Eve Sığar kodu uygulamasıdır. Bir diğer adı ile HES kodu.

Şehir İçi Toplu Taşımalarda HES Kodu Zorunluluğu!

Her ne kadar İstanbul’da Korona virüs vaka sayısı %2,8 gerileme yaşamış olsa da tedbirleri hiçbir şekilde elden bırakmamak gerekir. Söz konusu önlemler arasında yer alan HES kodu uygulaması sayesinde artık vatandaşlar şehir içi toplu taşımalarında da bu koda ihtiyaç duyacak.
Uçuşlarda ve otobüs seferleri sıralarında kullanılmaya başlanılan bu kodlar. Artık şehir içi otobüs ve dolmuş seferlerinde de kullanılmaya başlayacak. Kullanım sonrasında korona virüs vaka sayısında ciddi bir düzenleme gelmesi de beklenenler arasında.

HES Kodu Nedir?

Son zamanlarda duymaya başladığımız ve artık hayatımızın ister istemez vaz geçilmezi olmaya başlayan HES Kodu Nedir? Hayat eve sığar uygulaması kapsamında kullanıma başlayan bu yenilik kullanıcıların takibini kolaylaştırıyor. Toplu taşımalarda, hastane giriş çıkışlarında, uzun yolculuklarda ve hatta bazı mağaza girişlerinde kullanılan bu kod kişilerin sağlık durumunu anlık olarak kontrol etmeye yarıyor.
Bunun yanı sıra giriş çıkış kaydının tutulmasına olanak sağlayan HES Kodu sayesinde daha önceden virüs taşıyan birisi ile aynı ortamda seyahat durumunu yaşanmış mı kontrol edilebiliyor. Örnek olarak seyahatinizin sonuna geldiniz ve eve gittiniz. Söz konusu yolculuk sırasında hastalık taşıyan bir vatandaş ile aynı havayı soludunuz ancak bilginiz bulunmuyor.
Bu kişinin hastaya başvurmasının ardından sistemler otomatik olarak hastalık taşıyan kişinin kodu ile aynı ortamda bulunan kişilere bildirim gönderiyor. Bildirim göndermesinin yanı sıra temaslı kişi olarak etiketleme yapıyor ve diğer kullanıcılara da bulaşma riskini ortadan kaldırıyor.

HES Kodu Uygulamasının İyi Yanları Nelerdir?

HES kodu uygulaması her ne kadar kişileri takip etmesi ve etiket bırakması nedeni ile pek iyi gözle bakılan bir uygulama olmasa da sağlık açısından gerçekten önemli gelişmeler yapılabilmesi için önemli roller onuyor.
·    Hastalık taşıyıcısı kişilerin toplumdaki diğer kişilerden uzak tutulması.
·    Karantina sürecinin kolay takip edilmesi.
·    Yakın temasta bulunulan kişilerin risk taşıma ihtimallerinin ortadan kaldırılması.
·    Bulunulan ortama virüs taşıyan kişilerin erişememesi.
·    Belirtisi olmaması nedeni ile hastalıklı gözükmeyen kişilerin sonradan hastalıklı olmaları nedeni ile aynı ortamda bulunulan kişilerin hızlı bir şekilde tespit edilebilmesi.

HES Kodum Yok Bir Şey Olur Mu?

Her ne kadar yaygınlaşmaya başlamış olsa da halen çoğu vatandaş HES koduna sahip değil. Peki, HES kodum yok bir şey olur mu? HES kodunuz olmadığı zamanlarda HES kodu gerekli alanlara hiçbir şekilde erişim sağlayamazsınız. Uçak bileti, Otobüs bileti alamamanın yanı sıra artık Toplu taşımaları da kullanamaz hale gelebilirsiniz.
Kodunuz olması durumda hiçbir sorun yaşamadan işlemlerinize kaldığınız yerden devam edebilir ve Check-İn işlemlerinizi kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

HES Kodu Nasıl Alınır?

Seyahatlerde, şehir içi ulaşımlarda ve hatta artık mağaza ve AVM girişlerinde bile zorunlu hale gelmiş olan HES Kodu nasıl alınır? HES kodunu almak için SMS sistemlerini, E-Devlet sistemini ya da Android veya IOS cihazınıza indirebileceğiniz Hayat Eve Sığar uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu işlem için hiçbir vatandaştan ücret talep edilmeyecektir.

HES Kodu Alma

·    2023’e HES yaz boşluk bırak TCKN, TCK Seri Numarası son 4 hanesi yaz SMS gönder. Kısa süre içerisinde oluşan HES kodunuz tarafınıza SMS olarak gönderilecektir.
·    TCKN 99,98,97 olarak başlayan kişiler; 2023’e HES yazıp boşluk bırakıp TCKN, Doğum yılı ve paylaşım süresini yazarak gönderim sağlamalı. Kısa süre içerisinde tarafınıza HES kodu oluşturularak gönderilecektir.
·    E-Devlet üzerinden HES kodu almak için buraya tıklayın!
18 Yaşından küçük kişiler için SMS üzerinden HES alım işlemi sağlanabilmekte. Bunun yanı sıra E-Devlet üzerinden velisi olduğunuz kişiler için kolaylıkla HES kodu oluşturabilirsiniz.
·    Hayat Eve Sığar uygulamasını Android için indir! Buraya Tıkla
·    Hayat Eve Sığar uygulamasını IOS için indir! Buraya Tıkla

3 Yorumlar

  1. E-Devlet sayfamdaki HES kodunu telefonuma kaydettim. Sorduklarında telefondan okuyup, sözlü olarak belirtsem olur mu acaba?

    YanıtlaSil
  2. ay bi de bu çıktı ama faydalı bişeey :)

    YanıtlaSil
  3. Bence çok gerekli bir uygulama. Çünkü sular durulmuyor...

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu