Son eklenen

Evde Doğal Sabun Nasıl Hazırlanır?

Özellikle evde doğal sabun yapımı konusunda merakı olanlar oldukça fazladır. Günümüzün en önemli konularından bir tanesi doğallıktır. Çoğalan kimyasal ürünler yerine doğal ürünler kullanılarak daha sağlıklı bir hayat sürülebilir. Bundan dolayı doğal ürünler yapmak gerekir. Bizlerde hem merakı gidermek hem de doğallığı yaşatmak adına evde doğal sabun yapımı hakkında önemli bilgileri sunuyoruz.

Evde Doğal Sabun İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Doğal sabun yapmak çok zor gibi görünebiliyor. Fakat doğru seçilen malzemeler sayesinde zorluğun aksine oldukça kolay gerçekleşebiliyor. Tabii ki ev yapımı olan doğal sabunlar hazırlanma aşamasında çok farklı malzemeler ile yapılıyor. Önceden hiç duyulmamış olan malzemeler ile yapıldığı için zor gibi düşünülüyor.

Özellikle sabunlar için kostik olarak bilinen bir malzeme kullanıldığı için mutlaka dikkatli olunması gerekiyor. Bu malzeme sabuna katılığını kazandıran önemli bir unsurdur. Evde doğal sabun yapmak isteyenler seçmiş oldukları sabun tarifini mutlaka tam kıvamında gerçekleştirmelidirler. Aksi takdirde ortaya güzel görüntüler çıkmayabilir.

Ayrıca alacağınız malzemeler güvenilir yerlerden olmalıdır. Bu malzemelerin gerçekten doğru malzemeler olduklarından da emin olunması şarttır. Yanlış alınan malzemeler sabun yapımını kötü anlamda ciddi derecede etkiler. Böylece emeklerin boşa gitmesine neden olabilir. Sabun yapımı aşamasında ise kostik isimli olan maddeye karşı çok temkinli olunması gerekir.

Doğal sabun üreticileri bu maddeyi kullanırken koruyucu kullanmayı ihmal etmiyorlar. Sizler de mutlaka gözlük, eldiven ve maske kullanmayı ihmal etmeyin. Ek olarak pencerenin de açılması hava sirkülasyonu açısından önemli bir harekettir. Doğal sabun yapılsa bile kostik maddesi kimyasal olduğundan, korumanın gerçekleştirilmesi sağlık açısından önemlidir.

Evde Doğal Sabun Faydaları Hakkında Önemli Bilgiler!

Doğal sabun faydaları için baktığınızda saymakla bitmeyecek kadar fazla olduğunu görebilirsiniz. Bilindiği üzere her şeyin doğalı insan vücudu için faydalı gibi sabunun da faydası çok büyüktür. Doğal sabun faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

Yağ çözme açısından güçlü olduğu için vücudu kirlerden kolayca ayırır.

Cilt temizleme hususunda çok güçlüdür.

Vücudun kullanılan bölgesinde pH dengesini düzenler.

Cildin nem ihtiyacını karşıladığı gibi dengesi konusunda da güçlüdür.

Pek çok deri hastalıklarının geçmesi açısından önemlidir. Ancak ilk önce bu konu hakkında doktora tanışmak doğru bir adımdır.

Saçların köklerini temizleme konusunda oldukça iyidir. Saç köklerinin güçlenmesini de sağlayarak dökülmeleri önler.

Düzenli şekilde kullanıldığında vücuda canlılık kazandırıyor.

Saç elektriklenmelerinin önüne geçilmesini sağlıyor. 

Cilt sivilcelenmelerine karşı koruma gerçekleştiriyor.

Saçlara ışıltı ve canlılığı hızlı bir şekilde kazandırıyor..

Kendileri için evde doğal sabun yapan kişiler belirttiğimiz bu faydaların dışında daha birçok faydayı göreceklerine emin olabilirler. 

Zeytinyağlı Sabun İçin Gerekli Olan Malzemeler Nelerdir?

Zeytinyağlı sabun yapımı gayet eğlenceli şekilde gerçekleştiriliyor. Bu sabunu yaparken önceden bahsettiğimiz kostik maddesini kullanmak istemezseniz eğer kül yardımıyla da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kül ile sabun yapımı aynı şekilde oldukça kolaydır. Beyaz kül olarak bilinen küller tercih edilerek sabun yapımı gerçekleştiriliyor. 

Zeytinyağı Sabunu Yapmak İçin Gereken Malzemeler

Sabun için gerekli olan malzemeler şunlardır:

40ml aşmayacak şekilde su.

Bir tutam olacak şekilde kaya tuzu.

İçerisine katmak için temiz beyaz kül.

120 ml kadar zeytinyağı.

Orta boy olacak şekilde 2 adet tencere.

Sabunlara şekil vermek için kalıp.

Eldiven.

Gözlerin korunması için gözlük.

Karıştırma aşamasında kullanmak için tahta kaşık.

Malzemeler hazırsa eğer yapım aşamasına geçelim.

Zeytinyağlı Sabun Yapım Aşaması

Doğal sabun yapımı kostiksiz olacağı için ilk olarak temiz odun külleri alınır ve tencere içerisine konur. Hemen akabinde üstüne su eklenir. Ocak üstüne alınıp bu karışım ısıtılır. Kaynama noktasına gelmeden önce ocaktan alınır. Ardından soğuması için bırakılır. Karışım soğuyunca üstüne 1 yumurta bırakılır. Yumurtanın yarısı içeride duracak şekilde ve yarısı da dışarıda duracak şekilde kalıyorsa kül miktarı doğru kullanılmıştır.

Yumurta bu şekilde durmayıp suyun dibine batıyorsa kül miktarı arttırılmalıdır. Bu işlemin sonrasında yeni bir tencere daha alınır. İçerisine zeytinyağı katıp 40 derece ısıya ulaşana kadar ısıtılır. Yağ ısındıktan sonra hafifçe ılıtılır ve üzerine küllü su ilave edilir. Tencere yeniden ocağın üstüne alınır ve kısık ateşte tahta kaşıkla birlikte karıştırılır.

Bu noktada evde doğal sabun yapımı aşamasının son halkasına gelmiş oluyorsunuz. Karışımın içerisine bir tutam olacak şekilde kaya tuzu eklenerek karıştırmaya devam edilir. Pişmeye devam eden bu karışım zamanla puding kıvamına gelecektir. Böyle bir kıvam gördüğünüzde karışımın hazır olduğunu anlayabilirsiniz. 

Hazırlanan karışım sabun kalıplarına aktarılır. Bir veya iki gün boyunca hiç kıpırdatılmadan bir yerde bekletilir. Sabun katılaştıktan sonra kalıp içerisinden çıkartılır. Sabun bu aşamadan sonra tamamen kuruması adına tekrar beklemeye alınır. Bu süre bir veya iki ay sürebilir. Kuru bir hale geldiğini gördüğünüz doğal sabunu daha sonra rahatlıkla kullanabilirsiniz.

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu