Halk arasında "kara su" olarak da bilinen glokom, semptomlar olmaksızın geç gelişen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmezse görme kaybı meydana gelebilir. Glokomda gözdeki sıvı basıncı o kadar yüksektir ki görme için gerekli olan optik sinire zarar verir.
Göz tansiyonu kimlerde görülür?
Göz tansiyonu (glokom) her yaşta görünmektedir. Yalnızca 40 yaşın üzerindeki hastalarda artık sık görüldüğü için bu hastaların yılda bir kez tansiyonu izlenmelidir. Ailesinde göz tansiyonu olanlar daha sık kontrol edilmelidir.
Göz tansiyonu belirtileri nelerdir?
Çoğu hastada semptom görülmez. Erken evrelerde, bazı hastalar sabahları açıkça görülebilen baş ağrıları, ara sıra bulanık görme, gece ampullerin etrafında ışık halkaları, TV izlerken göz çevresinde ağrı vb. b. semptomlar ortaya çıkabilir.
Göz tansiyonu (glokom) pek çok hastada yalnızca sonraki aşamalarda ve görmede önemli bir azalma ile görülür. Aile üyelerindeki glokom, diyabet, miyopi, uzun süreli kortizon tedavisi, göz yaralanmaları ve migren glokomu riskini artırır.
Diğer bir glokom türü, bir yetişkin krizi sırasında aniden ortaya çıkan dar açılı glokomdur. Gözlerde şiddetli ağrı, azalmış görme, gözlerde kızarıklık, bulantı ve kusma eşlik eder. Acil tedaviye ihtiyacı var. Bebeklik ve çocukluk çağında görülen türlerde sulanmış gözler, ışığa duyarlılık ve genişlemiş gözler vardır.
Göz tansiyonunda erken tanının önemi nedir?
Görme kaybından sonra glokom geri dönmediği için erken teşhis önemlidir. Normal bir göz muayenesinde tespit edilebilen gözde aşırı basınç, hastalığın ilk belirtisi olabilir. Bir göz doktoru tarafından yapılan periyodik çalışmalar, glokomu erken teşhis etmenin ve tedavi etmenin en iyi yoludur. Glokom dikkatle izlenir. Göz muayenesi sırasında bir göz doktoru, bir "tonometre" cihazı ile hastanın göz içindeki basıncını ölçer. Göz fonunu inceleyerek göz sinirlerini inceler. Gerekirse görme alanında kayıp olup olmadığını belirlemek için görsel alan testi yapar. Gösterici sinir ve sinir lifi katmanını kontrol etmek için RNFL, NFA veya HRT gibi ek testler de gerçekleştirilebilir.
Göz tansiyonu nasıl tedavi edilir?
Göz tansiyonu (glokom) tanı konulduktan sonra tamamen tedavi edilemez ve ortadan kaldırılamaz, ancak birçok durumda başarılı bir şekilde kontrol altına alınabilir ve uygun tedavi ile görme kaybının ilerlemesi önlenebilir.
Açık açılı glokom, önce göz içi tansiyon düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir. Dirençli vakalarda veya glokomun türüne bağlı olarak cerrahi tedavi uygulanabilir. Bazı hastalar birden fazla cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyabilir.
Krize eşlik eden dar açılı tipte tedavi şarttır Kontrolsüz glokom veya kapalı açılı glokom için lazer tedavileri kullanılabilir.