Son eklenen

KREDİ KARTI BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?

Kredi kartı birçok kişinin kullandığı bir finansal araçtır. Doğru kullanıldığında fayda sağlasa da gereksiz harcamalar ve bilinçsiz tüketim kredi kartının yanlış bir biçimde kullanılmasına zemin hazırlamaktadır. Birçok kişi zamanla kredi kartı limitinin arttırılmasını kabul etmektedir. Bu da limiti tamamen dolduracak şekilde alışveriş yapmanız durumunda kredi kartı borcunuzu ödemekte zorlanmanıza yol açacaktır.

Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur sorusunun aslında kesin bir cevabı yoktur. Kişinin bankaya kredi kartı borcunu ödememesi veya geciktirmesi durumunda yapılacak işlemler aşama aşama gerçekleşmektedir.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Oluyor?

Bankaya kredi kartı borcunuzu ödemezseniz öncelikle borcunuza gecikme faizi uygulanmaya başlanır. Yani her ödemediğiniz gün borcunuza belli oranda gecikme faizi uygulandığından dolayı borcunuz artmaya devam eder. İlk etapta eğer kredi kartı borcunuzun tamamını veya asgari tutarını ödemezseniz hakkınızda idari takip başlatılmaktadır. Yasal takip başlatılmadan önce size borcunuzu ödemeniz için 90 günlük bir zaman dilimi verilmektedir. Bu 90 günlük süre borcunuzun oluştuğu tarihten itibaren hesaplanmaktadır. Bu nedenle borç son ödeme tarihinden sonraki 90 gün şeklinde hesaplanmayabilir ve bu süre banka tarafından daha erken de başlatılmış olabilir.

90 günlük idari takip sürecinde eğer borcunuzu kapatırsanız sadece gecikme faizi ödeyerek bu durumdan kurtulabilirsiniz. Yani 90 günlük süre zarfında borcun tamamını kapatmanız durumunda yasal takibe girmezsiniz. Gecikme faizini de ödedikten sonra herhangi bir borcunuz kalmaz.

90 günlük süre zarfında borcunuzu ödemezseniz bankanız bu süre sonunda sizinle iletişime geçer. 3 aylık borcun yasal faizi ile ödenmesi durumunda yasal takip başlatılmayacağı size belirtilebilir. Ayrıca ikamet adresinize ihtar çekilebilir ve bu ihtar ücreti de sizden tahsil edilmektedir. 90 günlük sürenin bitişinden itibaren eğer borcunuzu öderseniz sizden sadece ihtar bedeli ve gecikme faizi tahsil edilir. Bunun dışında avukat masrafı ve diğer masraflarla uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Banka sizinle direkt olarak iletişime geçtikten sonra 7 gün içerisinde borcunuzu, gecikme faizini ve ihtar bedelini ödemenizi talep eder. Eğer 7 gün içerisinde ödeme yaparsanız ve istenilen masrafları öderseniz hakkınızda yasal takip başlatılmamış olur.

Kredi Kartı Borcunun Ödenmemesi Durumu

Kredi kartı borcunuzu ödemezseniz ve size verilen 90 günlük süre zarfında da borcunuzu ödemezseniz artık kredi siciliniz bozulacaktır. Banka 90 günlük sürenin ardından size tanımış olduğu 7 günlük borç ödeme süresinin bitişinden sonra artık hakkınızda yasal takip başlatacaktır. Yani artık borcunuzu sizden tahsil edecek olan banka değil avukatlarıdır. Bu durumda kara listeye girmiş olursunuz ve minimum 5 yıl süreyle herhangi bir kredi veya kredi kartı kullanmanız imkânsız hale gelir.

İcra, maaşınızın belli bir kısmına icra gelmesi gibi birçok sorun da kredi kartı borcunuzu ödemediğinizden dolayı başınıza gelebilir. İdari takip süresi boyunca kredi kartı borcunuzu ödememeniz yasal takibin başlamasına ve artık geri dönüşü olmayan bir yola girmenize neden olabilir. Bu nedenle kredi kartı harcamanızı kontrol altında tutmalı ve ödemelerinizi düzenli bir şekilde gerçekleştirmelisiniz.

Borcunuzu yasal takip süresinde de ödememeniz mahkeme ve avukat masraflarını da ödemenize ve evinize – maaşınıza icra gelmesi gibi durumlara neden olabilir. Bu nedenle eğer geciktirmiş olduğunuz kredi kartı borcunuz varsa mutlaka idari takip sürecindeyken borcunuzu ve yasal gecikme faizini kapatmanız sizin yararınıza olacaktır.



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu