Son eklenen

DÜŞÜNCELERİ OKUYAN MAKİNE İCAT EDİLDİ

Düşünceleri Okuyan Makine İcat Edildi
Düşünceleri okuyabilecek bir cihazın üretilmesi ile ilgili çalışmalar uzun yıllardan beri var. Bu konu sadece bilim kurgu filmlerinde kalmayacak. Nature dergisinde geçtiğimiz günlerde düşünceleri okuyan bir makine hakkında bir yazı çıktı. Yazı oldukça ilginç bilgiler içeriyor. İnsan düşüncelerini makineler artık okuyabilecek. Pekiyi düşünceleri okuma eylemi nasıl gerçekleştirilecek? Makineler biyolojik sinyalleri dijital ortama nasıl aktaracaklar. Bu soruların cevabı şu; onlarca elektrot, serebral kortekse yerleştirilecek ve beynin yaydığı dalgalar anlamlandırılacak. Deneğe önce harfler okutularak, her harf veya ses için, beynin hangi frekanslarda çalıştığı tespit edilecek. Örneğin A harfini düşündüğünde farklı, B harfini düşündüğünde farklı bir frekans olacak. Deneğe yazı verilerek okuması istenecek. Veriler kayıt edildikten sonra bu kişinin zihninden kelimeleri geçirmesi istenecek. Sonra makine AI yapay zekaya sahip olduğu için kendisine verilen bilgiler arasında bağ kuracak ve yeni bir bilgiyi sunabilecek yeteneğe sahip olduğu için, zihinden yayılan dalgaları anlamlandıracak.

Düşünceleri Okuyan Makine Sadece yazılı metinler düşünüldüğünde işe yarayacak
Denek, sessiz olarak sadece gözleri ile bir metni takip ettiğinde, beynine bağlı olan elektrotlar da beyinden yayılan dalgaları anlamlandırarak ekrana ve oradan da yazıcılara verebilecek. Burada kadar güzel ama insan kelimelerle düşünmez ki... Yani bir insana sarı renk dediğinizde, kişinin zihninde sarı bir renk belirir ama sarı renk yazısı belirmez. İşte bunu anlamlandırmak için önceden deneğe renkler gösterilerek her renk için verilen beyin tepkisi kayıt edilecek. Bunun için milyonlarca veriye ihtiyaç var. Bir diğer sorun da aynı rengi gören 2 deneğin zihninde çağrışan duyguların ve görüntülerin farklı olması durumudur. A kişisi mavi rengini gördüğünde farklı bir frekans, B kişisi farklı bir frekansta dalga yayabilir. Her ne kadar yapay zeka artık kendi kendine bazı veriler arasında bağ kurabiliyorsa da her fert için ayrı bir ön tanım gerekli olacak. Çünkü aynı masaya bakan 10 insanın bile zihninde farklı farklı görüntüler oluşmakta. Bu da AI teknolojisini de aşan bir sorun.

ECoG Makinesi Ne Yaptı
Deneklere verilen yazılı metni sessizce okumaları istendi. Bu arada kafalarında yüzlerce elektrot olduğu halde metni okudular. Her bir harf veya kelime farklı dalgalar yayılmasına neden oldu. Bu bilgiler AI yapay zekalı makineye kayıt edildi. İkinci denemede, deneğe başka bir yazı verildi. Bu yazı içindeki kelimeler, bir önceki yazıda olan kelimelerdi fakat yerleri değişikti. Anlamları da farklıydı. Zihinlerinden kelimeleri görüntülediklerinde makinede yaklaşık olarak aynı kelimeler belirdi. Bu da bir başarı olarak görülüyor. Ancak beyin bir makine değil ve duygular, beynin işleyişinde önemli bir faktördür. Bu gün mavi renk başka bir his uyandırırken ve farklı dalgalar yayılmasına neden olurken, yarın çok daha farklı duygular işin içine girebilir ve kayıt edilen frekans değerlerinden çok farklı dalgalar yayılabilir. Yani insanın bu hayatta her an yeni bir deneyim yaşaması, her an yeni bir şey öğrenmesi ve farklı düşünmesi, sabit makineler için sorun olacak. Ama bu makine bazı suçların ortaya çıkarılmasında sınırlı olarak kullanılabilir. Hep beraber ECoG adı verilen düşünce okuyan makinenin nasıl gelişeceğini göreceğiz.


7 Yorumlar

  1. Çok ilginç.Zaman için de bakalım neler olacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koronanın aşısını bulsunlar şimdilik :)

      Sil
  2. bunu da mı yaptılar ooooo :)

    YanıtlaSil
  3. Beyin dalgalarını okumaya başladılarsa herseyi yaparlar artikn:)

    YanıtlaSil
  4. Teknoloji ne hızlı ilerliyor😱

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar.
    Söz konusu makinanın gelişmiş halini düşünüyorum. Küçücük mini mikrofon büyüklüğünde bir cihaz haline getirildiğinde ve bir sohbet esnasında karşındaki kişinin gerçek düşündüğü şeyleri okuduğunuzda kopacak kıyameti düşünemiyorum. İki yüzlü insanları ve aleyhinizde komplo içinde bulunan insanların düşüncelerini okuduğunuzda ne olur? Düşünemiyorum bile!..

    Zanlı suçluların sorgulamasında da çok işe yarayacağını söylemek gerekir. Güzel bir haber paylaşımıydı. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu