Son eklenen

KEHRİBAR NEDİR?

Kehribar nedir? Özellikleri Nelerdir?
 Kehribar, çam ağacının bir türü olan Pinus succinifera’nın zamanla fosilleşmiş reçinesidir. İçerisinde rezenler, bazı reçine asitleri ve uçucu yağ bulunur. Kehribar kolay kırılabilen, gömüldüğü zaman etrafındaki ufak cisimleri kendine çekebilen, yarı saydam ve açık sarıdan kızıla kadar çeşitli renklerde bulunan önemli bir taştır. Pinus succinifera ağacının reçinesi fosilleşirken kendisine yapışmış olan yaprak, böcek, çiçek gibi kalıntılarla birlikte fosilleştiğinden içerisinde çeşitli kalıntılar bulunabilir. Bu kehribarın diğer taşlarda bulunmayan önemli bir özelliğidir. Ayrıca eski devirler hakkında da önemli bilgilerin edinmemize yardımcı olur.

Kehribar Nerede Bulunur?
 Dünya üzerindeki kehribar yataklarının %90’lık bölümü Rusya’nın Kaliningrad bölgesinde bulunur. Avrupa’da ise en fazla Rusya, Ukrayna, Romanya, İngiltere, İsveç, Hollanda ve Sicilya’da bulunur. Kehribar bir fosil olduğundan, 25 ile 40 metre civarında bir derinlikte ve denizaltı çökeltilerinin tabakaları arasında damarlar şeklinde bulunur. Buna mavi toprak denilir.

Kehribar Nelerde Kullanılır?
 Kehribarı süs eşyası, tespih ve ağızlık yapımında kullanır. Eski tarihlerde uyarıcı ve antispazmodik olarak da kullanılırdı. Günümüzde tespih ve süs eşyası gibi eşyaların yanı sıra ilaç olarak da kullanılır. Türkiye’ de ise gösterişli tespihlerin yapımında kullanılır.



1 Yorumlar

  1. Tesbih olarak duymuştum kehribarı ilaç olarakda kullanıldığını yeni öğrendim.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu