Son eklenen

KREDİ BORCUNUN FAİZİ NASIL DÜŞÜRÜLÜR

Kredi, bankaların müşterine vade diliminde ve belirli bir faiz karşılığında geri ödemek şartıyla verdikleri ödünç paraya kredi adı verilir. Genelde ödeme zorluğu yaşanılan dönemlerde ya da belirli yatırım yapılacağı zamanlarda kredi çekilir.

Kredi türleri konut kredisi, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi, kobi kredisi, evlilik kredileri gibi olmakla birlikte bankaların kendi içlerinde artırabildikleri kredi türleridir. Çekilecek kredinin vadeleri uzadıkça faizleri de artacaktır. Düzenli ödemelerle bireyin kredi notu artacağından daha sonraki kredi çekmelerinde avantaj yaşanacaktır. Kredi risk, vade ve güven olarak üç unsura ayrılır.

Risk unsuru; tüm kredilerde vade bitene kadar geri ödenmeme durumuna denir. Bazen bankalar riski azaltmak için kefil ve ipotek isteyerek kendisini garanti altına alırlar. Bu işlemler kredi bitiminde kişilere iade edilir.

Vade (süre) unsuru; belirli bir zaman dilinde ödenmesi gerektiğinden, kredi için vade (süre) çok önemlidir. Şayet ödemeler anlaşılan vadelerde gerçekleşmez ise borçlu kefil olan şahıslara ya da ipotek yapılan gayrimenkulü kullanmaya varabilir. Gerçek borçlu borcu ödemediği için kefil ya da ipotek yapılan gayrimenkulü kullanılmasına itiraz etme hakkı yoktur.

Güven unsuru; kredi için en önemli unsur güvendir. Kredinin bitim süresine kadar yapılan sözleşme gereği karşılıklı güven duyulması gerekir.

Bazı durumdalar kredi faizi düşürülmesi ihtiyacı duyulabilir bunlar krediyi yeniden yapılandırma, kredi erken kapama ve ara ödemeler yapmakla mümkün olabilir.

1-Kredi Yeniden yapılandırma Nasıl Olur?
Düzenli ödemelerde bankalar müşterilerin talebi olmaksızın, müşterilerini arayarak yeniden yapılandırma teklif edebilirler. Kalan borçların erken ödeme karşılığında vadeler kısaltılmasına gerek kalmadan faiz rakamları değiştirilecektir. Faiz oranları düştüğünde kredi yapılandırmasını müşteriler de bankalardan talep edebilir. Bir nevi yeni kredi çekmek demektir.

2-Kredi Erken Kapama ile Faiz Düşürme Nasıl Olur?
Kredi ödemesinin tamamını vadesi dolmadan tamamını ödemeye denir. Vadesi dolmadan borç kapatmada erken kapama indirimden yararlanılacaktır.

3-Ara Ödemeler İle Faiz Düşürme Nasıl Olur?
Borcunuzun tamamını kapatamazsa bile elinize geçen para ile ara ile ödemeler gerçekleştirilebilir. Yapılan ödemeler ile vade azalacağından faizlerde de indirim yaşanacaktır. Kişilerin gerçekleştirecekleri bu üç işlemle kredi notu yükselecektir.



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu