Son eklenen

UYKU APNESİ NEDİR?

Uyku apnesi uyku esnasında ortaya çıkan bir solunum bozukluğudur. Uyku apnesi olan kişilerde solunum durması yaşanır. Hastalığın boyutuna göre şiddetinde değişiklik olabilir. Uyku apnesi olan kişiler özellikle gece uykularında nefes alıp verirken tıkanmalar yaşarlar. Bu nedenle de gece boyunca sık sık uyanırlar ve şiddetli baş ağrısı yaşarlar. Uyku apnesi olan kişilerde şiddetli horlama durumu da görülmektedir.

Uyku apnesi olan kişilerde konsantrasyon bozuklukları, dikkat eksikliği, depresyon ve aşırı uykusuzluk gözlemlenir. Ayrıca hipertansiyon, kalp hastalıkları ve obeziteye de neden olabilir. Bu kişiler ne kadar diyet yaparlarsa yapsınlar asla kilo veremezler. Küçük yaşlardaki hastalarda geniz eti ya da bademcik gibi problemler var ise dikkat edilmelidir.

UYKU APNESİNİNİ NEDENİ NEDİR?
Uyku apnesi, boğazda bulunan kasların gevşemesiyle oluşur. Kaslar gevşediğinde gerekli olan hava geçemez ve tıkanma yaşanır. Kilolu olmak, bademcik, geniz eti de uyku apnesi nedenlerinden bir tanesidir. Uyku apnesi sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da görülmektedir.

UYKU APNESİ NASIL ÖNLENİR?
Uyku apnesi alınabilecek bazı basit önlemlerle önlenebilir. Hastalığın en önemli risklerinden bir tanesi obezitedir. Obezite problemi varsa kilo vererek önlem alınabilir. Diğer önlemler ise kullanılan bazı uyku ilaçları, alkol kullanımı ve sigara, bırakmak diğer önlemlerden bir tanesidir. Bir de uyku pozisyonu çok önemli mümkün olduğunca yan yatılması gereklidir, kesinlikle sırt üstü yatmamak gerekir.

UYKU APNESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Özellikle fazla kiloların verilmesi şart, obezite problemi var ise mutlaka tedavi altına alınmalıdır. Solunum yollarında anatomik darlık var ise mutlaka bir uzman tarafından gerekli tedavinin yapılması gerekir.
Uyku apnesinin tedavisinde hava yolunu açık tutmaya yarayan cihazlar kullanılmaktadır. Kullanılan cihazlar sayesinde hava yolları açık tutularak uyku apnesi önlenmeye çalışılmaktadır. Hastaların gece boyunca yüze tamamen oturan maskelerle uyumaları gerekiyor, bu durumu bazı hastalar çok rahatsızlık verici bir durum olarak düşünebilir ama tedavi için gereklidir. Ancak hastaların bir çoğu geceyi maske ile geçirdikten sonra sabahında uykularını almış ve daha dinç bir şekilde uyanırlar. Hastaların uyku apne seviyesini anlayabilmek için hastanın ikinci gecesini de uyku labarotuvarında geçirmeleri gerekmekte bu şekilde başlanacak olna tedaviye karar verilir. Cihazlar sayesinde uyku apnesini yenen hastaların yaşam kaliteleri de düzene girmektedir.


3 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu