Son eklenen

ANDROİD TELEFONLAR VE ÖZELLİKLERİ

1876 yılında Amerika’da yaşayan Alexander Graham Bell, farkında olmadan Bay Watson’a telefondan bu cümleyle bağırmıştı: “Bay Watson, buraya gelin! Sizi istiyorum.” Telefonun icadı bu şekilde tarih sahnesinde yerini aldı. Graham Bell bu cümleyi söylerken, bulmuş olduğu sabit telefonların mobil telefonlara dönüşeceğini hayal edebilmiş miydi?

1973 yılında Motorola’da çalışan mühendis Dr. Martin Cooper, 1kg ağırlığında ledsiz, sadece 20 dk. konuşma yapılmasına izin veren mobil telefonu icat etti. O zamanda bu icat devrim niteliğini taşıyordu. Dr.Martin Cooper mobil telefonu icat ettiğinde mobil telefonların internete bağlanabileceğini, oyun oynanabileceğini, fotoğraf ve müzik kaydedebileceğini ve bunları karşı tarafa telefonla gönderilebileceğini düşünmüş müydü? Kim bilebilir.

Nokia 3210 telefonlar çıktığında, Türkiye’de moda olmuş, insanlar telefonla konuşmak yerine mesaj atar olmuş, yılan oyununda rekor kıran insanlar kendi çevrelerinde popüler insanlar haline gelmişti. Telefonlara farklı melodi yükleyebilmek için özellikle telefonculara gidilirdi. Nokia telefon üreticisi 2007 yılına kadar bu tarz telefonlar çıkarmaya devam etti.

2007 yılında sahneye Apple firması ve Iphone çıktı. Dokunmatik ekranı, internete bağlanması, işlemci hızı ve küçük olması ile insanları derinden etkiledi. Eylül 2008 yılında Iphone’a rakip olarak Android 1.0 işletim sistemine sahip android telefon HTC Dream G1 ortaya çıktı. HTC Dream G1 telefonu uygulama hizmeti, kamera pikseli ve işlemci hızı olarak Iphone'dan daha gelişmişti. Böylece ezeli rekabet başlamış oldu.

2005 yılında Google firması Android Inc. Firmasını satın aldı ve çalışmalara başladı. Android Linux tabanlı ,açık kaynak kodlu mobil işletim sistemidir. Açık kaynak kodlu olması sayesinde birçok telefon firması ile çalışır. Açık kaynak kodlu olması sayesinde, kullanıcılar isterlerse geliştirme yapabilirler. Telefon firmaları geliştirmeleri yapmaktadır. Play Store da Uygulama yazanlar daha fazladır. 2020 yılı ilk üç aylık verilere göre mobil telefon pazarının %56 sı Android işletim sistemine, %44 ü IOS (Iphone işletim sistemidir. Sadece Iphone telefonlarında kullanılır. Kapalı kaynak kod yazılımdır.) işletim sistemine aittir.

Android Telefonların Özellikleri Nelerdir?

Android telefon deyince android işletim sistemini kullanan farklı marka telefonların hepsi akla gelmektedir. Bu nedenle farklı markalar androidte versiyon güncellemesi yapmayabiliyor. Bundan dolayı piyasada bir sürü farklı versiyonda android sürümü mevcuttur.Bu versiyonlar ise;

l Versiyon 1.0
l Versiyon 1.1 Astro
l Versiyon 1.2 Bender
l Versiyon 1.5 Cupcake
l Versiyon 1.6 Donut
l Versiyon 2.02.1 Eclair
l Versiyon 2.2 Froyo
l Versiyon 2.3 Gingerbread
l Versiyon 3.03.1 Honeycomb
l Versiyon 4.0 Ice Cream Sandwich
l Versiyon 4.14.2 Jeally Bean
l Versiyon 4.4 KitKat
l Versiyon 5.0 Lollipop
l Versiyon 6.0 Marshmallow
l Versiyon 7.0 Nougat
l Versiyon 8.0 Oreo
l Versiyon 9.0 Pie
l Versiyon 10.0 (Eylül 2019 yılında yayınlandı.)
Android telefonların özellikleri arasında kullanıcı dostu olması da bulunmaktadır. Kullanıcıların telefonlarında işlemleri daha kolay yapabilmektedir. Çoğu sürümde varolan bazı özellikleri ise;

l Android Beam özelliği ya da NFC özelliklerini ayarlar kısmından açık konuma getirip android telefonunuzu diğer telefonlarla kişi ve dosya paylaşımı için kullanabilirsiniz.
l Yüz tanıma kilidini isterseniz aktif hale getirebilirsiniz. Bunun için ayarlaràgüvenlikàekran kilidi kısmını incelemeniz yeterli.
l Telefonunuzda ekran görüntüsü alabilirsiniz. Bunun için sadece power ve home tuşuna aynı anda basılı tutmanız yeterlidir.
l Google+ uygulaması sayesinde (Android 4.3 versiyondan sonraki telefonlarda mevcut) foto ve videolarınızla kısa filmler oluşturabilirsiniz.
l İnternet browser sayfanızda Google sitesi açıkken mikrofon simgesine basılı tutarak aramak istediğiniz kelimeleri sesli söyleyip aratma yapabiliyorsunuz.
l Eğer internet paketiniz limitliyse ve limit aşımı olmasını istemiyorsanız Android Telefonunuz sizi düşünüyor. Ayarlaràveri kullanımı kısmından kolaylık veri kullanımını görebilir ve belli kullanımdan sonra veri kullanımını sonlandırmasını ayarlayabilirsiniz.
l Google Chrome açıkken ve kendi hesabınızla oturumu açtığınızda, diğer cihazlarda açık olan web sitelerini telefonunuzdan kontrol edebiliyorsunuz. Bu tek hesapta tüm cihazları kontrol etme özelliğinden kaynaklı güzel bir fonksiyon.
l Ayarlar kısmında cihazımı bul aktif yaparsanız ve Google haritalar uygulamasının sürekli konumunuzu kullanmasına izin verirseniz telefonunuz kaybolduğunda ya da çalındığında telefonunuzun konumunu başka bir cihazdan görebilirsiniz.
Bunlar kullanışlı ve işinize yarayabilecek genel özelliklerdir. Adnroid 10'un piyasaya çıkmasıyla telefonların bu versiyona güncellenmesi sonucunda sahip olacağınız dikkat çekici özellikler ise;

l Ayarlar kısmında karanlık mod bulunmaktadır. Bu mod sayesinde telefonunuz daha az pil harcayacak ve ekranın genel görüntüsü karanlık olacak.
l Bu versiyon katlanabilir telefonlarda da kullanılabilecek.
l Video izlerken canlı altyazı özelliği ile özellikle engelli insanların faydalanabileceği mükemmel bir özellik gelecek. Böylece video izlerken isterseniz alt yazı sayesinde yabancı videoları da izleyebileceksiniz.
l Uygulamaların sesleri istenirse kaydedilebilecek.
l Odaklanma modu sayesinde toplantıda olduğunuz zaman ya da sessiz ortamı tercih ettiğiniz zamanlarda uygulamaların bildirimlerini geçici olarak durdurabileceksiniz.
l Dijital denge sayesinde kullanıcılar uygulamalarla ne kadar süre harcadıklarını görebiliyorlardır. Bu özelliğin Google chrome tarafında da yapılmasıyla artık web sitelerinde ne kadar vakit geçirdiğinizi de görebileceksiniz.
l Ebeveyn kontrolü sayesinde uygulamaların kullanım süreleri kısıtlanabilecek ve çocukların uyuma saati de ayarlanabilecek.
l Bu versiyon sayesinde telefonunuzu isterseniz masaüstü bilgisayar gibi kullanabileceksiniz.
l Güç düğmesine eklenen acil durum butonu sayesinde acil durumlarda güç düğmesine biraz uzun basmanız ve seçim yapmanız yeterli olacaktır.
Yukarıda saydığım özellikler benim dikkat çekici bulduğum özelliklerdir. Şimdi gelelim android telefonların az bilinen özellikleri nelerdir?

Android Telefonların Az Bilinen Özellikleri

Android Telefonların Az Bilinen Özellikleri deyince aklımıza klavyeden bazı numaralar ve simgeler yazarak arama tuşuna bastığımızda android telefonun bazı özelliklerinin görülebilmesi gelmektedir.

l Telefonun arama kısmına gelip *#0228 tuşladıktan sonra arama tuşuna basarsanız, bataryanın özellikleri ve pil kullanım yüzdesini görürsünüz.
l Telefonun arama kısmına gelip *#*#7780#*#* tuşladıktan sonra arama tuşuna basarsanız, telefonunuzu fabrika ayarlarına geri döndürürsünüz.
l Telefonun arama kısmına gelip *#12580*369# tuşladıktan sonra arama tuşuna basarsanız, telefonunuzun Software ve Hardware bilgilerini görürsünüz.
l  *#*#34971539#*#* tuşladığınızda kamera bilgilerini görürsünüz.
l *#*#2663#*#* tuşladığınızda dokunmatik ekranınızın versiyonu hakkında bilgi sahibi olursunuz.
l *#06# tuşladığınızda IMEI numarasını görürsünüz.
l *#*#3264#*#* Tuşladığınızda telefon RAM i hakkında bilgi sahibi olursunuz.


2 Yorumlar

  1. Android güzel esnek fakat hala İOS işletim sistemin göre stabil değil. En önemlisi çok ram yiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hiç İOS işlemci telefon kullanmadım. Android kullanım olarak daha basit gibi geliyor yada ben alıştım.

      Sil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu