Son eklenen

DÜNYANIN EN İLGİNÇ 10 GELENEĞİ


Gelenekler insanların geçmişte yaşadığı ve günümüze kadar gelen, belirli kuralları veya yazılı kaynakları olmayan davranışlardır. Dünyanın birçok yerinde özellikle doğu kesimlerinde hala sıkı sıkıya uygulanan bu gelenekler, insanları kimi zaman gülünç kimi zaman da korkunç durumlara sokabilmektedir. Dini inançlar, evlilik, kıyafet, yemek kültürü ve yaşam tarzları gibi konuları ele alan gelenekler çoğunlukla insanların yaşadıkları coğrafyadan ötürü ortaya çıkmaktadır. Dünya üzerinde var olan ve enteresan denilebilecek dünyanın en ilginç 10 geleneği listesini derledik. Listemizdeki bu gelenekler sizlere neler düşündürecek?

Ayıların Uğursuzluk Getirdiğine İnanmak

Japonya ve Rusya ülkelerinde daha sık görülen bu gelenek “Ainu” adıyla bilinen bir kabileye aittir. Dini inançları bu kabile için önemli olmasından dolayı bazı geleneklerini terk edememişlerdir. Bu geleneklerden biri, günahlarını örtmek adına yaşadıkları bölgedeki ayıları öldürmektir. Ayıların öldüğünde cennete gittiğine inanan bu kabile, kış uykusuna yatmış olan ayıları bile öldürüp etlerini ve kanlarını yeni doğan bebeklere tattırmaktadırlar.

Törenle Banyo Yapmak

Ortaçağdan günümüze ulaşmış bu gelenekte ise insanlar toplu bir şekilde banyo yapmaktadırlar. Ülkenin kraliçesi olan Kastilya’nın bile ömrü boyunca iki kez banyo yaptığı söylenmektedir.

Evlenmek İçin Aile Bireylerine Şarap Götürmek

Bulgaristan yöresinde karşılaşılan bu gelenek ise evlenecek olan erkek tarafı, kızı ailesinden istemek için sağlık ve zenginlik gibi anlamlar taşıyan özel bir şarabı ve yeşil renklerden oluşan bir demet çiçeği kızın ailesine takdim etmektir. Bu hediyelerin beğenilmesi durumunda babası kızın evlenmesine onay vermektedir.

Kuleden Aşağıya Bebek Atmak

Hindistan’ın Solapur yöresinde yaşayan halkın bir geleneği olan bu ilginç olayda ise, çocukların sağlığı için kuleden atılması yer alıyor. Her sene tüm şehirdeki halk toplanıp 1,5 metre uzunluğundaki değirmen tarzı bir kuleye çıkıp, sırayla bebeklerini aşağıya atarlar. Aşağıda bebeğin düşmemesi için bir grup insan büyükçe bir örtü ile bebeği tutmaya çalışırlar. Bu geleneği bebeğin sağlığı ve geleceği için önemli olduğunu düşündükleri için yapmaktadırlar.

Ölüleri Yakmak

Dünyanın birçok yerinde yapılan ölülerin yakılması, Brezilya’ya ait bir kabilede günümüzde de devam etmektedir. Bu kabileye göre ölen insanların vücudundan herhangi bir organ almak yasaktır ve ölüleri toprağa gömmek yerine yakmayı tercih etmektedirler.

Ölüleri Çürüyünceye Kadar Evde Bekletmek

Endonezya’da bir kabile şeklinde yaşayan Torajanlar, cenaze törenlerine ve ölülere büyük saygı göstermektedirler. Hem fakir hem de geleneklerinin bu şekilde olmasından dolayı ölüleri toprağa gömmeden uzunca bir süre evde bekletmektedirler. Sadece kefenle duran ölüler, ancak çürüdükleri zaman Torajanlar tarafından üstü kapatılmayacak bir şekilde toprağa konulmaktadır.

Yeni Yılın Başında Mercimek Yemeği Yapmak

Yılın son günü olan 31 Aralık’ta Brezilya ülkesine ait bir gelenek yapılmaktadır. Dini inançları “Macumba” olan Brezilyalılar yılın son günü mavi ve beyaz renkli elbiseler giyerek deniz kenarında toplanırlar. Çiçekler ve mumlarla süsleyip inandıkları rahiplerini çağırırlar. Su tanrıçası olarak da geçen Lemanja beyaz giysileriyle beraber dans eder ve Brezilyalılar için mercimek zenginliği ve bereketi temsil ettiği için yeni yıla mercimek yiyerek girerler.

Zayıf Ve Şişman Kızların Evlenmesi Yasak

Dünyanın neredeyse hiçbir yerinde görülmemiş olan bu gelenek günümüzde Moritanya ülkesinde devam etmektedir. Evlenmek isteyen kızların kilosuna göre evlenip evlenmeyeceğine karar verilmektedir. En az 60 kilo ve en fazla 100 kilo olan kızların evlenebileceği bu ülkede yemek yemeyen kızlar cezalandırılmaktadır.

Belirli Yaşların Altında Evlenmek Yasak

Evlilik yaşının dünyada alt sınırı 15 civarındayken üst sınırı bulunmamaktadır. Ancak Kuzey Kore’de uygulanan bu geleneğe göre kadınların 25 erkeklerin ise 27 yaşından önce evlenmesi yasaktır.

-16 Derecede Suya Girmek

Daha çok Rusya’da görülen bu geleneğin sebebi çocukların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasıdır. Güneşli bir günde havanın onlara göre ısındığı, -16 derecelere kadar düştüğü zamanlarda insanlar suya girmektedir.


8 Yorumlar

  1. Gerçekten çok ilginc gelenekler 🤔

    YanıtlaSil
  2. Bizdeki tavuk alip verme adetine benziyor sarap goturme adedi...
    Dunyada cok ilginç adetler varmis...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç adetler var bize göre normal olanda onlara ilginç geliyordur. Kız istemede damadın kahvesine biber atmak :)

      Sil
  3. Ülkelerin özelliklerini ben yazacam 🤣

    YanıtlaSil
  4. Bebeklerden ne isterler? Ayı kanı tattıran,pencereden atan..ne tuhaf inançlar...

    YanıtlaSil
  5. İlginç bilgilermiş, hayretle okudum :)

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu