Son eklenen

EVDE MANTAR YETİŞTİREBİLİRSİNİZ


Mantarlar yüksek ekonomik değere sahip aynı zamanda tıbbi ve farmasötik değerleri olan gıda maddeleridir. Mantarlar yüksek protein, düşük yağ ve karbonhidrat içeriğine sahiptir. Düşük kaloriye sahip olmaları sebebiyle kalp hastalarının diyetleri için önerilebilir. Mantarlarda nişasta bulunmadığı için diyabet hastaları mantarları diyetlerine ekleyebilirler. Ayrıca bazı mantarların kolesterol düşürücü etkisi vardır.

Mantarlar antioksidan, vitamince zengindir ve mineral içeriği çoğu sebze ve mantardan daha fazladır. Mantarlar zengin besin içeriği, ete benzer tatları ile vejetaryen ve vegan bireylerce çokça tercih edilmektedirler. Mutfaklarda üretimin arttığı karantina günlerinde pizza, makarna ve mezelere eklenen mantarları evde yetiştirmek mümkündür.

Evde Mantar Yetiştiriciliği İçin Gereken Koşullar ve Evde Yetiştirilebilen Mantar Türleri
Evde mantar yetiştirmenin temel anahtarı uygun büyüme koşullarını sağlayabilmektir. Mantarlar bitkiler gibi güneş ışığına ihtiyaç duymazlar. Karanlık, serin ve nemli ortamlar evde mantar yetiştirebilmek için uygundur. Evde bodrum katında bir dolap veya mutfak lavabolarının altı mantar yetiştirmek için uygun ortam olarak seçilebilir.

Fakat yaz aylarında bodrum katı çok sıcak olabileceği için kış ayları evde mantar yetiştirmek için daha uygundur. Seçilen mantar türüne göre yetiştirme koşulları değişecektir bu nedenle uygun türün araştırılması önem taşımaktadır. Düğme mantarları büyümesi en kolay olan mantar türlerinden biridir. Crimini, Maitake, Enoki, Portobello, İstiridye ve Shiitake evde yetiştirilebilen diğer mantar türleridir.

Evde Mantar Yetiştiriciliğinde İzlenmesi Gereken Aşamalar
Mantarlar bitkilerde olduğu gibi tohumlardan üretilemez. Mantar yetiştirmek için miseller kullanılmaktadır. Mantar miselleri resmi kuruluşlardan veya mantar üreticilerinden temin edilebilmektedir. Mantar yetiştirmenin ilk aşaması misel ekimi yapılacak olan kompostları hazırlamaktır. Kompostun ana malzemesi at gübresidir ve at gübresinin temini zordur.
Lakin at gübresi içermeyen sentetik mantar kompostu hazırlamak mümkündür. Kompostu hazırlamak istemeyen üreticiler resmi kuruluşlardan satın alabilmektedirler. Diğer bir aşama olan misel ekimi sırasında ortam sıcaklığı yaklaşık 25°C olmalıdır. 100 kilogram komposta 500 gram misel serpilmelidir ve misellerin kompost içinde iyice dağılması sağlanmalıdır.

Misel ekimi yapılan kompost uygun bir kasa veya plastik torbaya aktarılır ve misel gelişim süreci için seçilen alana yerleştirilir. Daha sonra kompostun üzerine su tutma kapasitesi yüksek bir örtü toprağı yerleştirilmelidir. Mantar yetiştiriciliğine hobi olarak başlamak isteyen ve bu konuda acemi olan bireyler mantar yetiştirme kiti satın alabilirler. Bu kitler online alışveriş sitelerinden temin edilebilmektedir.


6 Yorumlar

  1. Bir ara sık sık reklamları çıkıyordu mantar kitlerinin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mantar hazır kitleri ile mantar yetiştirmek kolay.

      Sil
  2. bir arkadaşım evinde istiridye mantarı yetiştiriyor ve çok güzel oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstiridye mantarı et tadına en yakın mantar. Eskiden kesilmiş kavak köklerinin dibinde çıkardı.

      Sil
  3. evde yapılacak çok şey var. keşke zaman olsaydı. mantar yetiştiriciliğini de ilk defa okumuş oldum. teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu işi 1995 de kapsamlı olarak yapmayı düşünmüştüm ama sonradan vazgeçtim.

      Sil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu