Son eklenen

KIZILCAHAMAM GEZİ REHBERİ


Kızılcahamam, 26.700 nüfuslu Ankara'da yer alan bir ilçedir. Geçmişten bugüne Ankara'nın su deposu olarak biliniyor. Gezi yapan insanları bu ilçe doğal güzelliğiyle büyüleyen bir eşsizliğe sahiptir.

Kızılcahamam Gezilecek Yerler
Bu ilçe yürüyüş, piknik ve kaplıcalarıyla binlerce ziyaretçiyi kendisine çekiyor. Ayrıca birden çok eski dönemlerden kalma tarihi alanlarıyla birçok turiste ev sahipliği yapıyor. Gezilecek yerlerden bazıları şunlardır:

Soğuksu Milli Parkı
Çam ağaçlarıyla kaplı olan bu park, 1959 yılında açılmıştır. Parkta koruma altına alınan önemli hayvan türlerinden kara akbaba olduğu gibi çoğunlukta sincap, vaşak, kurt ve ayı gibi hayvanlar da görülebiliyor. Soğuksu Milli Parkı’nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk, şimdi Atatürk Çamı Bölgesi olarak isimlendirilen yerde çay içip Ankara'nın akciğeri olarak yorumlamış bu bölgeyi. Bu parkta bisiklet sporu, piknik, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık ve dağ bisikleti olmakla beraber daha birçok aktivite mevcuttur.

Abacı Peri Bacaları
Kızılcahamam’ın Başören Köy’ünde yer alan bu peri bacalarının Kapadokya’dakilerden farkı şapkalarının olmamasıdır. İçerisinde bulduğu Kızılcahamam-Çamlıdere Jeopark’ı Türkiye’deki ilk jeopark olma özelliğini taşıyan bir parktır. Gezerken 10 milyon yıllık balık fosilleriyle karşılaşabilirsiniz.

Alicin Manastırı
2012 yılında keşfedilen ve Alicin Kanyonu’nda yer alan bu manastır Trabzon’daki Sümela Manastırı ile birçok benzerliğe sahiptir. Yapısı incelendiğinde Roma Dönemi’nde, güvenlik amaçlı yapılmış bir yapı olduğu söyleniyor.

Mahkemeağacin Köyü
Mahkeme Ağacin Mahallesi’nde yer alıyor olan bu yeraltı şehri tahmini olarak 2 bin yıl önce Roma İmparatorluğu zamanında saklanmak amacıyla Hristiyanların inşa ettiği öne sürülüyor. Mağaralarındaki bulunan motiflerde kilise, şarap imal yeri ve mesken olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Mağaralarının yapısı itibariyle gevşek ve hafif nemli topraktan oluştuğu için burayı bir zaman sonra saklanan Hristiyanlar tarafından kilise haline getirildi.

Gelin Kaya
Kızılcahamam'a 5 km uzaklıkta bulunan Taşlıca Köyü'nün güneyinde bir tepededir. Uzaktan bakınca gerçekten at üzerindeki bir gelin görünümündedir. Yanında gelinin sacayağı, odası, merdiveni ve vurulduğunda davul gibi ses çıkardığından, taş olan davulcunun davulu olduğu söylenen taşlar vardır. Düğünlerde davul çalmama adetinin, geçmiş ûlemanın  eğlencede aşırıya kaçılmaması için koyduğu bir müeyyide veya Bizans devrinden kalma bir efsane olması muhtemeldir. Taşlıca köylüleri, bu “ davul çalmama” adetine asırlarca uymuşlardır. Geçmişte, civar köylerden bazılarının, buna inanmayıp davul çaldıkları, ancak felç olup yatağa düştükleri anlatılıyor.

Diğer Yerler
Roma döneminden günümüze kadar hala sağlam kalan Pazar Köyü, Anadolu’da Türk-İslam mücadelesinin baş isimlerinden Kırmızı Ebe ve oğlu Oruç Gazi’nin Türbeleri ve etrafı çam ormanlarıyla kaplı olan Karagöl’dür.

Kızılcahamam Nerede?
Kızılcahamam, Ankara’nın kuzeyinde yer alan ve Ankara-İstanbul karayolunun üzerinde yer alıyor. Ankara ile arasında yaklaşık 82 kilometre var. Ankara'dan Kızılcahamam'a araç ile 1 saatte gidiliyor. İstanbul ile ise arasında 381 kilometre mesafe vardır. Araç ile ise yaklaşık olarak 5 saatte gidiliyor.

Kızılcahamam Ne Zaman Gidilmeli?
Karasal iklimin hakim olduğu bu bölgeye, ne çok sıcak olsun ne de çok soğuk olsun diyen insanlar için ilkbahar ayında gidilmesi idealdir.

Kızılcahamam Nerede Kalınır?
Bölgeyi ziyaret edenlerin birçoğu ilçe kaplıcalarıyla da ünlü olduğu için önceliği termal otellere veriyor. Ancak daha uygun fiyata şehir merkezinde bulunan oteller ve pansiyonlar şehir merkezinde, Soğuksu Milli Parkı bölgesinin yakınlarında da bulunuyor.

8 Yorumlar

  1. Kızılcahamam'da Soğuksu, gelinkaya ve karagöl gittim. Manastır ve peri bacaları nasip olmadı. Kızılcahamam muhteşem doğa harikası bir yer.

    YanıtlaSil
  2. Peri bacası denilinice aklıma direk Kapadokya geliyor. Kızılcahamam da olduğunu bilmiyordum. Güzel bir gezi yazısı olmuş.

    YanıtlaSil
  3. Kızılcahamam',ı sanal da olsa görmüş oldum teşekkürler..Gelin kayasında gerçekten gelin varmış gibi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duvaklı atın üstünde gelin gibi duruyor yanına kadar gittim.

      Sil
  4. Ankara'ya çok kere geldim hatta kızılcahamam'a da ama gezme fırsatım olmadı inşAllah bir daha kine gezi rehberinizden faydalanırım çok teşekkürler güzel bir gezi rehberi olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızılcahamam gezi rehberi makalemize yaptığınız yorum için teşekkür ederim. Kızılcahamam, Ankara'lının hafta sonu bol bol oksijen depoladığı harika bir yer.

      Sil
  5. pekiiii aklımda olsuuuun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızılcahamam'a bir günü ayır :) Gerçi bitiremezsin bu saydığım yerleri

      Sil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu