Son eklenen

SOSYAL MEDYA ASİSTANI NEDİR?


Son dönemlerde sosyal medyanın birey ve toplum hayatında nerede olduğuna ve ne anlam ifade ettiğine bakıldığında çok fazla şey söylenebilir. Sosyal medyanın kişilerin hayatlarının bir parçası olduğu reddedilemez bir gerçektir.

Sosyal medya gün geçtikçe çok fazla geliştirilmiş ve halen daha geliştirilmektedir. Hizmet alanı ve sunduğu alternatifler kişileri kendisine çekmektedir. Kişiler arası iletişimden hayatı takip etmeye, haberdar olmaya ve hatta alışveriş yapmaya kadar pek çok iş sosyal medya üzerinden kolayca halledilebilmektedir. Hal böyle olunca sosyal medyanın kişiler hayatındaki yeri ve kişilerin düşünceleri üzerindeki etkileri çokta şaşırtıcı sayılmaz.

Sosyal medyanın kişiler üzerindeki bu denli hakimiyeti, sosyal medyanın önemini son derece artırmıştır. Bunun farkında olan pek çok kuruluş, sosyal medyada kendisine bir yer edinmiş ve burada ki ellerini geliştirmeye başlamışlardır. Ancak sosyal medyanın her geçen gün çok daha gelişmesi ve bu gelişmelerin hızlı olması kişileri ya da kurumları, sosyal medyada varlık gösterebilmeleri için uzmanından yardım almaya teşvik etmiştir. Bu yeni sayılabilecek meslek grubu sosyal medya asistanı olarak addedilmektedir.

SOSYAL MEDYA UZMANI NE İŞ YAPAR?

Günümüzde sosyal medyanın akışına ayak uydurmak pek kolay olmamaktadır. Bunun sebebiyse moda, fikir akımları, popüler olanın çok kısa süreler içerisinde değişmesi ve yerini bir başkasına bırakmasıdır. Ancak her kişinin ya da kurumun sosyal medya takibini her daim yapabilmesi mümkün olmamaktadır. Çünkü bu iş ciddi anlamda zaman ve emek gerektiren bir iştir. Bu kadar yoğun bir hayatın içerisinde gereken zaman ve enerji bulunamayabilir.

Son dönemlerde sosyal medyanın hızını yakalayabilmek ve orada kendisine yer bulmak isteyen kurum ya da kişilerin bu işin uzmanı denilebilecek meslek grubu olan sosyal medya asistanlarıyla iş birliği içerisinde olmaktadırlar.

Sosyal medya asistanlığı yapan kişiler ilk başta bu işten anlayan, deneyim sahibi olan kişiler olarak belirlenmekteydi. Ancak zaman içerisinde tüm bunların yanı sıra birde eğitimin olması gerektiği düşünülmüştür. Çünkü deneyim kadar bu işin teori tarafını da bilmek önemlidir. Eğitimler ise genel olarak kısa süreli seminerler ya da kurslar tarafından verilmektedir.

Sosyal medya asistanı kurumların ya da firmaların sosyal medya ayağını yönetme ve aktif kalmasını sağlayan kişilerdir. Sosyal medya asistanları bu kuruluşların, sosyal medya üzerindeki tüm hareketlerini takip ve analiz eder. Bu kişiler kuruluşlar adına ya sıfırdan sosyal medya ağları kurar ya da kurulmuş olan hesapları reklamlarla, tanıtımlarla zenginleştirip talep grubunun arzına sunarlar. Tüm sosyal medya ağları bu kişiler tarafından kesintisiz olarak takip edilmekte ve güncel tutulmaktadır.

Bir sosyal medya asistanı, kurumların harcadığı para ve ürettikleri fikirlerin boşa çıkmaması için sosyal medyada oluşturdukları stratejilerle destek sağlamaktadırlar.

Markların dijital pazarlama ve stratejilerini belirleyerek sosyal medyada bir profil oluşturmak ve markaya daimi müşteriler sağlamak sosyal medya asistanlarını iş tanımına dahildir.

Sosyal medya asistanları, markalara sosyal medyada bir yüz sağladıktan sonra gelen müşterilerin ne istediklerini saptadıktan sonra bunları raporlayıp firmalara sunmaktadırlar. Firmalar ise gerekli gelişimler ve değişimleri gerçekleştirmektedirler.

Sosyal medya asistanları markalarla müşteriler arasındaki iletişimi sosyal medya üzerinden sağlayıp, müşterilerin marka hakkındaki görüşlerini araştırıp, saptamaktadırlar. Yine bunları analiz ettikten sonra ise firmalar için raporlamaktadırlar. Burada önemli olan marka ve müşteriler arasında bir iletişim kurmak ve sürdürülebilirlik sağlamak.

Bu kişiler firma ya da kurumlar için stratejik planlar kurmakta, müşteri ilişkileri ve kreatif süreçlerde aktif rol oynamaktadırlar. Kurumlar için teklif ve sunum hazırlamak ve yeri geldiğinde bu kurumların dili olmaktadırlar.

Firmaların sosyal medya hareketlerinin takibini yapmak, içerik paylaşmak ve bu içeriklerden geri dönüş alıp analiz yapmak yine bu kişilerin görev kapsamındadır. Bu süreçte marka müşterileriyle birebir irtibat kurmakta, soruları cevaplamakta ve ne yapacağını bilemeyen kişilerle marka adına konuşmaktadırlar.

Sosyal medya asistanları tüm sosyal medya mecralarında markaların sesi olmakta, tüm bu sosyal medya hesaplarından gelen soru ve mailleri cevaplandırmakta, sosyal medyada markayı en iyi şekilde temsil edecek profiller oluşturmaktadırlar. Tüm bunların yanında güvenilir, sevilen, aranan bir marka izlenimi oluşturmak yine sosyal medya asistanlarına kalmış bir durumdur.

Markaların rakiplerini tespit edip, takip ederek neler yaptıklarını analiz edip raporlamaktadırlar. Bunun sonucunda ise gerekirse eksik ve geliştirilmesi gereken yönler anlaşılmakta ve birtakım stratejiler belirlenmektedir.

Sosyal medya asistanları markaların amaçlarını, neler sunduklarını ve neler yapabileceklerini en doğru şekilde müşterilere göstermektedirler. Gerekleri stratejiler belirleyerek, reklamlar oluşturup, tanıtımlar yaparak markanın bilinirliğini artırarak talep kitlesini genişletmektedirler.

Sosyal medya kişilerin hayatına ciddi anlamda yer etmiş durumdadır. Bir markanın ya da bir firmanın güvenilir, bilinir, anlaşılır ve tercih edilebilir olması için sosyal medyada birden çok ayağı olmak zorundadır. Çünkü sosyal medya kişilerin fikirlerine, yaşayış tarzlarına az ya da çok etki etmektedir. Bu yüzden sosyal medya yüzü olmayan bir kurumun sürdürülebilir bir varlığa sahip olması mümkün görünmemektedir.

2 Yorumlar

  1. Dijital dünya yeni mesleklerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Sosyal medya asistanlığı zor bir meslek gibi görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günümüz çağında sosyal medya büyük yer tutuyor. Günde bir kaç kere instagram, facebook ve twitterda neler olmuş diye girip çıkıyoruz. Markalaşmak için sosyal medya asistanı günümüz çağında olmazsa olmaz.

      Sil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu