Son eklenen

İkinci El Araba Fiyatlarının Artmasının Nedeni

Pek çok insanın artık yaşamını devam ettirmek için temel ihtiyaçları haline gelmiş olan arabaların fiyatlarının bu dönemde bu kadar tırmanmış olmasının temel nedeni insanların ikinci el alınacak arabalara yüksek fiyat ödemek istememesidir. Ayrıca sıfır arabalarda gerçekleşen çeşitli kampanyalar ve ikinci el arabalarda her ne kadar bakımlı yazısına kanıyor olsak da girdiğimiz çeşitli riskler göz önüne alındığında daha çok sıfır arabaların tercih edilmesi arz fazlasına neden oluyor. Esas neden bu olsa da tüm dünyayı etkileyen Covid-19 hastalığı da otomobil fiyatlarını patlatan bir diğer unsur. Çin de başlayan Covid-19 hastalığı Çin’den gelecek olan otomobil parçalarını da alamama durumunu ortaya koymuş ve bu durum firmaların başka yollar aramasına sebep olmuştur. Temin edilmiş olan parçalara da hastalık bulaşma riski göz önünde bulundurulmuş ve firmalar zor duruma düşmüştür. Sonuç olarak ikinci el araba piyasasının canlanmasının sebebi sıfır araçların yeteri kadar üretilememesidir. Bunun dışında neden olarak gösterebileceğimiz ülkemizde gerçekleşen krizler, siyasi olayların döviz kuru üzerindeki etkisi söz konusudur. Sıfır bir arabaya sahip olmak istediğinizde güncel fiyat ile alım yapılamıyor. Nedeni ise araba yurt dışından ülkemize geldiği zamanki kur farkı göz önüne alınarak bir fiyat ortaya çıkarılıyor. Bu gibi olaylar da sıfır arabaların tercih edilmemesine sebep oluyor. Bu nedenle ikinci el araç piyasası son dönemlerde canlılığı ile dikkat çekiyor.

İkinci El Araba Fiyatları Ne Zaman Normale Döner?

Son zamanlarda ikinci el araba fiyatları sıfır araba fiyatlarını bile geçmeye başladı. Bunun nedeni sıfır arabaların temini Covid-19 hastalığından dolayı gecikmeye uğramış olması ve kur farkları da göz önüne alındığın da ikinci el araba fiyatlarına talep artmıştır bu da ikinci el araba fiyatlarını arttırmıştır. Peki, araba piyasası ne zaman normale dönecek? İki ile üç ay sonra araba stoklarının artabileceği bu sebeple ikinci el arabaların fiyatları da daha normale döneceği düşünülüyor. Ancak ikinci el arabaların fiyatlarında öyle çok fazla olabilecek bir düşüş beklenmiyor.

Araba Fiyatlarında Gerçekleşen Artış Alıcıların Kararlarını Nasıl Etkiliyor?

İkinci el araba fiyatlarının sıfır araba fiyatlarını geçiyor olması alıcıları ne kadar mutlu etmese de satıcıları bir o kadar sevindiriyor. Arabasını satmak isteyen satıcılar ellerini çabuk tutuyor ve normalde satacağı fiyatın üstüne fiyat koyup satıyor ancak araba almak isteyen vatandaşlar daha temkinli davranıp risk almaktan kaçınıyorlar. Anlayacağınız arz fazla ancak talebin arz kadar fazla olmaması piyasayı da etkiler nitelikte. Araba galerileri de bu durumdan pek memnun değil nedeni ise daha önce satmış oldukları araba yerine aynı fiyata sahip araba almak zorlaşıyor hatta bazen imkansız duruma geliyor. Yani fiyatların artması galericiler için iyi bir etkiye sahip değil. Vatandaşlar aldıkları ücretlere göre araba arayışına giriyorlar ancak fiyatların artmış olması nedeniyle bazı vatandaşlar krediye başvuruyor ancak bazı finans kuruluşları kredi vermeye yanaşmıyorlar. Bunun nedeni vatandaşların aldıkları maaşlara göre ödeyecek oldukları kredilerin uyuşmuyor olmasıdır. Vatandaşların primleri asgari ücretle gösterildiği zaman kredi almak daha da güç hale geliyor.

Eylül Ayı Gibi Durum Ne Olur?

Eylül ayı gibi ikinci el araba fiyatlarında tamamen bir düşüş meydana gelmese de sabit duruma gelmesi bekleniyor. Covid-19 hastalığının azalıyor olması da sıfır arabalar da olan stokun artmasına sebep olacaktır. Ama yine de ülkemizin canlı ve dinamik bir yapıya sahip olması nedeniyle diğer ürünlerde olan katı fiyat değişimi araba fiyatında da büyük fiyat değişimlerine neden olmayabilir.

7 Yorumlar

  1. Geçen sene 20 bine satılan araba bu sene 40 bin lira. Daire fiyatlarında da aynı sorun geçen sene 200 bine satılan daireyi bu yıl 300-350 bin istiyorlar. Covid 19 bahaneleri oldu.

    YanıtlaSil
  2. Bence en büyük etken “bu arabaya bu fiyatı istiyorsa benim araba daha yüksek fiyata gider” mantığı. Araba satmak isteyen biri internetten kendi arabasına denk arabaların fiyatlarına bakıyor ve bu söylediğim şekilde düşünüp fiyatı şişiriyor. Böyle böyle fiyatlar uçuyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim araba daha fazla eder mantığı ile yükseliyor fiyatlar.

      Sil
  3. Tahmin ettiğim gibi 😇🙃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arz talebi karşılamıyor şuanda Yıldız hanım

      Sil
  4. 0 araçlardaki fiyat artışı o kadar yüksek ki mecbur 2.el araçların fiyatı artacak.Çoğu insan artık işe kendi aracıyla gitmeyi tercih ediyor.Malum salgın var diye. Ama bu İstanbul trafiği bunu nasıl kaldıracak orası meçhul.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtap hanım okullar açıldıktan sonra daha büyük sorun teşkil edecek trafik. İnşallah ikinci el otomobil fiyatları düşer.

      Sil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu