Son eklenen

KURBAN NEDİR? KİMLER KESEBİLİR?


Kurban kelime olarak Arapçadan gelmiştir. Arapçada udhiye kelimesiyle ifade edilmektedir. Esas olarak kurban “yaklaşmak” anlamına da gelir. Alla hu Teâlâ’ya yaklaşmak için belirli zamanlarda kesilen hayvandır. Kurban için Kur’an-ı Kerim’de “rabbin için namaz kıl ve kurban kes” diye buyurulmuştur. Ayrıca peygamberimiz de (s.a) kurban kesmişler ve kurban kesmeyi istemişler.

Kurban, Hz. İbrahim ve oğlu İsmail ile başlamıştır. İbrahim (As.)’ın hanımı Hz. Hacer, oğlu İsmail’i Mekke’ye yerleştirmiştir. Hz. İbrahim (a.s) evinde uyurken rüyasında oğlu İsmail (a.s) kurban ederken görmüştür. H.z İbrahim bunun üzerine hemen Mekke’ye giderek oğlunu yanına çağırır ve oğlum bir iple bıçak al ve gidip odun toplayalım der. Baba ve oğul şi’p vadisine doğru yola çıkarlar, karşılarına insan kılığına girmiş şeytan çıkar ve Hz. İbrahim’in önüne geçmeye çalışır. Çünkü rüyasında allahın emrettiği görevi yerine getirmesini engellemek istemektedir. Yani oğlunu allah için kurban etmesini, dinlemez ve vadiye doğru ilerler. Vadide oğlu İsmail’e: oğlum ben seni rüyamda boğazlıyorken gördüm der ve kendisine emredileni anlatır. Oğlu İsmail (a.s) ise baba sana ne emredildiyse yap der. Baba! Kurban etmek istediğin zaman beni iple sıkı bir şekilde bağla ki benden sana zarar gelmesin, beni, yere yüzükoyun yatır, alnım yere gelsin, çünkü yüzümü görünce Allah’ın sana emrettiğini yerine getiremezsin ben ondan korkarım der. Hz. İbrahim (a.s) oğlunu istediği gibi iple sıkı bir şekilde bağladı ve bıçağı oğlu Hz. İsmail’in boğazına dayadı işte o anda bıçak sanki körmüş gibi ve sanki bakır bir levhayı kesmeye çalışıyormuş gibi boğazını kesmedi, Hz. İbrahim bu duruma şaşırıp bıçağı 2.3 kere bileyip tekrar denedi fakat muvaffak olamadı. Tam o sırada yüce Allah tarafından “ey İbrahim! Rüyana sadakat gösterdiğin için işte sana oğlun İsmail’in yerine keseceğin kurbanlık, onu boğazla” buyurur.

Kurbanı kimler kesebilir?
Kurban kesmek, buluğa ermiş, Müslüman olan, maddi durumu yerinde olan kimselere vaciptir. Yolcu olan kimselere kurban kesmek vacip değildir. Çünkü yolcu olan kişiler etin değerlendirilmesinde bazı güçlükler yaşayabilirler. Birkaç kişinin ortak olarak kestiği hayvanlarda kurban niyetiyle kesilmesi gerekir. Eğer ki içlerinden bir kişi sadece et olsun diye keserse o kurban geçerli olmayabilir.

Kurban kesmenin zamanı

Kurban bayramın 1. 2. 3. Günleridir. Fakat birinci günü kesilmesi efdaldir. Kurbanlık hayvanlar, bayram namazı kılındıktan sonra kesilmeye başlarlar. Geceleri kurban kesimi mekruh olarak görülmüştür çünkü geceleri hayvanları kesmek yani kesim işlemi zorlaşır.


7 Yorumlar

  1. Bence pandemi zamanı kesilmese daha iyi . Hijyene çok dikkat edilse de riskli.

    YanıtlaSil
  2. Derya hanım bu sene kesilmese olurdu size katılıyorum bu konuda özellikle büyükbaş hayvanda sıkıntı olacak en az 5-6 aile beraber kesim yapacak

    YanıtlaSil
  3. Allahın emrini yerine getirmek en güzel huzur bizler için. Bu süreçte sosyal mesafesi koruyarak bu işlemleri yapmak gerekecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizlere katılıyorum. Kurban ibadeti aksatılmaması gereken ibadetlerdendir.

      Sil
  4. Rahmetli babam biz çocukken mahallemizde evimizin önündeki alanda kendisi keserdi kurbanımızı..
    Bu sene pandemi de göz önüne alınarak hijyen kuralları eşliğinde dikkatli yapılmalı diye düşünüyorum ben de...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki katlı bahçeli evimiz vardı arife günü kurbanlık gelir kınası yakılır namaz sonrası rahmetli babam kesim işine başlar bizde yardım ederdik. Ne güzel günlerdi o günler.

      Sil
  5. Kurban ibadeti aksatılmaması gereken bir ibadettir. Yapılmaması gereken onca şey yapılırken kurbanı aksatmak doğru olmazdı. Gayet hijyen kurallarına uygun bi şekilde denetim altında bu ibadet icra edildi. Seneye guzel, sağlıklı bir şekilde tekrarı nasip olur inşaalah.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu