Son eklenen

BOYUN FITIĞI NEDİR? TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Boyun fıtığı denildiği zaman akla ilk boyunda ağrı geliyor. Fakat sadece o bölgede ağrı olmaz. Boyundan geçen sinirlerin dağılım alanlarında, kollarda, sırtta ve göğüs bölgesinde ağrılar gözükebilir. Bunun yanı sıra omuriliğe baskı gelmesi sonucu bacak ve alt bölgelerde de ağrı meydana gelebilir. Boyun fıtığının başka belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, gözde kararma ve dengesiz yürüme ile bacaklarda güçsüzlük de vardır.

Kollarda zayıflama, solgunluk ve soğukluk da yine fıtığın ileri düzeye geldiğini gösterir. Bir sonraki düzeyde ise felce sebep olabilir. Boyun ağrısının sebepleri oldukça fazladır. Her ağrının sebebi fıtık değildir ancak fıtık bunlardan bir tanesidir. Ense kökünden başlayıp kuyruk sokumuna kadar 33 kemik bulunur. Bunlardan 7 tanesi boyuna aittir. Ağrılar bu kemiklerle, etrafını saran kaslarla ya da iç organlarla da alakalı olabilir. Gerekli testler ve muayeneler sonucu ağrı sebebi ortaya çıkabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Boyundaki omurların arasındaki disk yapısının içindeki jelatin maddenin dışarı çıkması ve buraya baskı yapması sonucu ağrı olur. Tedavi sırasında bu baskı ortadan kalkar. Böylece kaslardaki ağrı, uyuşma, güç kaybı azalır. Bunları sağlamak için fıtığın derecesi ölçülür. Bazen istirahat bazen basit ilaçlar bazen de boyunluk takılabilir. Yine kasları güçlendiren ilaçların yanı sıra boyun kasların güçlendirilmesi ve fizik tedavi de uygulanmaktadır.

Nelere dikkat etmeliyiz?

Bir şey kaldırırken kaldırma sırasında eşya vücuda daha yakın tutulmalıdır. Yine temizlik işleri ile uğraşan ev kadınları temizlik yaparken dik durmalı ve başı yukarı kaldırma hareketinden özellikle kaçınmalıdır.

Tedavi edilmez ise ne olur?

Tedavi edilmediği zaman felç oluşabilir. Bunun yanı sıra felçten önce kollarda güçsüzlük ve zayıflık meydana gelebilir. Teşhis ve tedavisinde geçen kalınması felce neden olur. Yaşam kalitenizi azalttığı için sizin hayata bağlılığınızı azaltır. Tüm vücudu etkileyebilir ve omurilik hasarına yol açarak yatağa bağlı hale getirebilir. Boyunda oluşacak baskılar baş ağrısı, kulak çınlaması ve yorgunluğa sebep olur. Boyun fıtığı ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.

Hangi durumlarda ameliyat gerekir?

Boyun fıtığında öncelikle olarak fıtığın derecesi belirlenir. Duruma göre istirahat verilir ya da ilaç tedavisi önerilir. Ancak boyun ağrıları devam ediyorsa ve ilaç tedavisine cevap verilmiyorsa cerrahi müdahale gerekir. Kollarda güç kaybı ve reflekslerde azalmaya neden olduğu için kaslarda erimeye neden oluşabilir. Boyun kısmında 7 tane kemik bulunur. Bu kemiklerden bir tanesinde fıtık olabileceği gibi 4-5 tanesinde de fıtık olabilir. Günlük işlerini etkileyecek hale geldiği zaman cerrahi müdahale gelir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu