Son eklenen

CAPS NASIL YAPILIR?

Dilimize uzun zamandan beri yerleşmiş olan “Caps” kelimesi Capture kelimesi yerine kullanılır. Yani, yakalamak kelimesinden türetilmiştir. Ekranda yer alan görüntünün resim ya da video formatında kayıt altına alınması olarak açıklanabilecek olan kelime, özellikle yeni neslin diline pelesenk olmuştur. Caps terimine benzeyen ve yeri geldiğinde de onun yerine kullanılan bir diğer sözcükse “Screen Shot” yani ekranın fotoğrafının çekilmesidir.

Caps ne demek bir örnekle açıklamak gerekirse; bir filmin capsi o filmdeki sahnelerin çekilmiş fotoğraflarının yer aldığı dokümanlardır. Son dönemlerde özellikle internet kullananlar tarafından sıkça gündeme gelen capsler özellikle Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda karşımıza çıkar.

Sosyal Medyanın Yeni Eğlence Alanı

Bilgisayar ekranında var olan herhangi bir resim, fotoğraf ya da videonun bir karesinden elde edilen görüntüler, caps yapılarak bir fotoğraf ekranı haline getirilir. İngilizceden dilimize geçen Screen Shot ifadesiyle de üst üste oturan fiil sonucunda ortaya çıkan resim caps oluşturmak için değerlendirilir.
Bilgisayar klavyelerinin üstünde bulunan “Print Screen” ya da kısaltma olarak prt scr butonuna basarak o an açık olan resmin tamamı sistem üzerine kopyalanabilir. Photoshop kullanan kişiler için kavram oldukça basittir ve çok sık kullanılır. Kopyalanan resim, paint ya da editör programı kullanılarak paste edilir ve yakalanan görüntü yeni bir caps yaratmak için kullanılır.

Herhangi Bir Resim Editör Programı Kullanarak Caps Hazırlanabilir mi?

Hiçbir programı olmayan ya da programı kullanmayı bilmeyenler için kopyala yapıştır yapılan resimler istenen bir fon üzerine yerleştirilerek son haline getirilebilir. Print screen yaparken ilgili tuşa Alt ile birlikte basılması halindeyse bilgisayar ekranında aktif olan pencerenin ekran görüntüsü alınmış olur.

Yakalanmak istenen ekran görüntüsü Mouse yardımıyla seçilebilir ve ilgili alan özel programlar eşliğinde kullanılabilir. Caps yapmak isteyenler için ücretsiz hizmet veren “Screen Hunter” adlı program, bilgisayarlara kurulduktan sonra F6 tuşuna basarak aktive edilebilir. Mouse yardımıyla capture yapılacak alanın seçilmesinin ardından resim dosyları Jpg formatından kayıt altına alınır. Kaydedilmiş olan resimler caps oluşturmak için kullanılır.

Capsin mantığında elde edilen resmin esprili ve absürt olarak kullanılması vardır. Gündemde yer eden sloganlar veya geniş bir kitle tarafından kullanılan görseller farklı sözcük ya da kelime gruplarıyla birleştirilerek ortaya komik capsler çıkarılabilir.

Ruh Halinizi Sosyal Medya Hesabınızdan Caps Olarak Paylaşın

İnternette son dönemin en moda uygulaması olarak görülen capsler, sosyal medya ağlarının en komik paylaşımlarıdır. Kendi capsini oluşturmak isteyenler basit programlar üzerinden uygulamaya dâhil olabilirler. Gündemi yakından takip edenler devreye espri yeteneklerini de koyarak olay capsler hazırlayabilir. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey bir fotoğraf değiştirme uygulaması olacaktır. Yapılan kötü bir espriye karşı cevap vermek istiyorsanız hemen kendi capsinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz.

Etkili bir caps yaratmak için doğru fotoğrafı seçerek işe başlayabilirsiniz. Seçilen fotoğrafın verilecek mesaja, yazılacak duruma ve güncel olaylara uygun olması son derece önemlidir. Seçilen fotoğrafın altına ya da üzerine istenen mesaj yazılır ve ardından istenen yerde paylaşılabilir. Bu nedenle var olunan her sosyal medya platformu üzerinden paylaşım yapmak en popüler seçenektir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu