Son eklenen

EN UCUZ ODA ISITMA YÖNTEMLERİ

İnsanlar kış aylarında oda ısıtma yöntemleri konusunda arayışa girer. Sebebi ise genellikle yüksek fatura tutarlarıdır. Bu sebeple insanlar oda ısıtma maliyetlerini düşürmek için alternatif veya daha ucuz çözümleri denerler.

Bir evi ısıtmak için yapılabilecek şeyler az çok bellidir. Doğalgaz, kalorifer sistemi ve soba ile ısınma vb. şeklinde sıralanabilir. Aşağıda paylaşılan ucuz oda ısıtma yolları geleneksel çözümlere alternatif sayılabilir. Bu çözümler dolaylı veya direkt olarak evin ısınmasına katkı sağlamaktadır. Yöntemleri gereği gibi uyguladığınızda daha sıcak ve daha stressiz bir kış geçirebilirsiniz. Ucuz yollarla verim alamamanız halinde aşağıda listelenen diğer oda ısıtma çözümlerini de uygulayabilirsiniz.

Etkili Oda Isıtma Yöntemleri;

1. Güneş Isısından Yararlanmak

2. Pencere ve Kapılardaki Hava Boşlukları

3. Daha Sıcak Zemin İçin Halı Kullanmak

4. Mobilyaları Daha İyi Konumlandırın

5. Yatağa Girmeden Önce Yapılması Gerekenler

6. Daha Fazla Battaniye Kullanmak

7. Kat Kat Giyinmek

8. Petek ve Kombi Bakımı

9. Isıtıcı Satın Almak

En Ucuz Oda Isıtma Yöntemleri

Günümüz şartlarında ucuz yollarla bir odayı ısıtmak zor ve zahmetli. Bu yöntemlerin hepsini uygularsanız en iyi verimi alırsınız. Ancak hepsini uygulamak yorucu oluyorsa bir kısmını uygulayarak ısınma maliyetleri aşağıya çekebilirsiniz.

Güneş Isısından Yararlanmak

Oda ısıtma yöntemleri için verilebilecek en iyi tavsiyelerden biri güneş ısısından yararlanmak olur.  Güneşlik olarak tabir edilen perdeleri sabah saatleriden itibaren açın. Akşam saatlerine kadar yani güneş ışığıyla birlikte gelen ısı bitene kadar güneşlik perdeleri çekmeyin. Güneş battıktan sonra tüm güneşlik perdelerinizi güzelce çekin. Güneşlik perdeleriniz ince ise mümkün olabilen en kalın perdeyi satın alın. Bu şekilde camdan gelen soğuk havayı kesmiş olursunuz.

Pencere ve Kapılardaki Hava Boşlukları

Sağlığımız açısından evin belirli aralıklarla havalandırılması gerekiyor. Ancak hava akışı kontrolsüz bir şekilde 7/24 gerçekleşiyorsa bu ısı kaybına sebep olacaktır. Özellikle eski tip pencere ve kapılardaki boşluklardan hava kolaylıka geçer. Mümkünse çift camlı yeni bir pencere taktırın. Eğer değilse hava boşluklarını kapatmayı deneyin. Kapatmak için pencere macunu kullanabilirsiniz.

Evin giriş kapısını kontrol edin. Eğer bir hava akışı varsa köpük ve sünger benzeri maddelerle boşlukları doldurabilirsiniz. Bunun yanı sıra ısıtmayı düşünmediğiniz odalardan gelen soğuk havayıda engellemeniz gerekir. Kullanmadığınız odaların kapısını mutlaka kapatın. Kapıyı kapatmak yeterli olmuyorsa kapı altlarına yerleştirilen süpürgeliği kullanabilirsiniz. Bu madde sadece oda değil, ayrıca ev ısıtma yöntemleri için tavsiye olarak verilebilir.

Daha Sıcak Zemin İçin Halı Kullanmak

Halısız evler %10 daha az ısınmaktadır. Bu da oda ısıtmanın %10 daha maliyetli olması demektir. Halı satın alırken daha sık dokunmuş ve kalın olanları tercih edin. Halınız kalında olsa odanın daha iyi ısınması için halının boyutunda olan bir kilimi halının üzerine serebilirsiniz. Halıları sadece yere sermek için kullanmak zorunda değilsiniz. Aynı zamanda duvara da asabilirsiniz. Duvar halıları ısı ve ses yalıtımı için iyi bir çözümdür.

Mobilyaları Daha İyi Konumlandırın

Özellikle doğalgaz kullananlar kışa girerken mutlaka mobilyalarının bulunduğu yerleri gözden geçirmelidir. Peteklerin önüne yerleştirilen mobilyalar ısının odaya yayılmasına engel olmaktadır. Bu nedenle peteklerin ve eşyaların arasını mümkün olabildiğince ayırın.

Yatağa Girmeden Önce Yapılması Gerekenler

Doğalgaz, kalorifer ve soba benzeri ısıtma yöntemlerini kullanmak istemiyor veya az kullanmak istiyor olabilirsiniz. Bu durum ısıtma maliyetlerini neredeyse sıfıra indirir. Ancak aynı zamanda sağlığınızı tehlikeye atmak olur. Eğer doğalgazı vb. ısıtma yöntemlerini minimum seviyede kullanıyorsanız yatağa girmek zor olabilir. Sıcak su torbasını yatağa girmeden 15-20dk. önce yorganın altına yerleştirin. Bu şekilde yatağı kendi enerjinizle ısıtmak zorunda kalmazsınız.

Eğer doğalgaz gibi hiçbir ısıtma yöntemi kullanmıyorsanız elektrikli battaniye satın almanız iyi olacaktır. Elektrikli battaniyeyi yatağa girmeden birkaç dakika önce çalıştırın. Gece boyu çalışan elektrikli battaniye size maddi açıdan yük getiriyorsa, uykunuzun geldiği noktada battaniyeyi kapatın. Bu şekilde sıcak bir ortamda uykuya dalabilirsiniz. Ayrıca güvenliğiniz için elektrikli battaniye kullanım talimatlarına uyun.

Daha Fazla Battaniye Kullanmak

Yatağa yattıktan sonra soğuk havaya dayanmak daha zordur. Bu tamamen doğal bir olaydır. Kan basıncımız düştüğü için vücut ısımızda düşer. Elektrikli battaniye size tehlikeli veya maliyetli geliyorsa kullandığınız battaniye sayısını artıtırın. Yorganla birlikte muhakkak bir tane de battaniye kullanın. Genellikle yorgan ve battaniye ikilisi ısınmak için yeterlidir. Ancak yetmiyorsa battaniye sayısını ikiye çıkarabilir veya daha kalın battaniye kullanabilirsiniz.

Kat Kat Giyinmek

Evin içerisinde soğuktan titremek yerine daha kalın giyinmeyi deneyin. Dışarıda nasıl soğuktan korunuyorsak, evin içinde de aynı yöntemlerle korunabiliriz. Oda ısıtma yöntemleri bir kenara bırakılıp sadece bu madde bile uygulanabilir. Ancak ev ortamında daha kalın ve kat kat giyinmek konforsuzdur. Eğer evin içinde kalın giymeyi başarabilirseniz, tüm ısıtma maliyetlerini aşağıya çekebilirsiinz.

Diğer Oda Isıtma Yöntemleri

Yukarıda paylaşılan ev ısıtma yöntemleri ve oda ısıtma yöntemleri nispeten daha ucuz. Burada paylaşılan yöntemler ise biraz daha maliyetli olabilir. Bazıları tek seferlik masraf olduğu için uygulamanız daha faydalı olacaktır.

Petek ve Kombi Bakımı

Mobilyaları peteklerin önünü kapatmayacak şekilde konumlandırdınız. Ancak bu tek başına yetersiz bir tedbir. Odanızı ve evinizi daha iyi ısıtmak için peteklerinizin ve kombinizin en verimli şekilde çalıştığından emin olmalısınız. Belki de evinizi minimum seviyede ısıtmanız mümkündür. Fakat peteklerin ve kombinin bakımı yapılmadığı için ısı ayarını daha yüksek seviyeye getirmenize rağmen evi ısıtmanız mümkün olmayabilir.

Özellikle peteklerin evi yeterince ısıtmadığından şüpheleniyorsanız çok geç olmadan bakım yaptırın. Bu biraz maliyetli olsa da doğalgaz kullanabilmenin gerekliliklerindendir. Soba kullandığınızda sobayı dönem dönem temizlememe lüksünüz olmadığı gibi doğalgazda da durum pek farksız değildir.

Bakım ile alakalı olmasa da ekstra bir yalıtım malzemesi olarak alüminyum folyo kullanabilirsiniz. Peteklerin arka kısmından duvara giden ısıyı geri peteğe (radyatöre) çevirmeye yarar. Bu yöntemle ısı kaybını önemli ölçüde engellemiş olursunuz. Folyoyu duvara yapıştırmanız mümkün değilse, ince bir kontraplak üzerine folyoyu yapıştırıp, peteklerin arkasına yerleştirebilirsiniz.

Isıtıcı Satın Almak

En pahalı ısınma yöntemlerinden biri olan ısıtıcılardan satın alabilirsiniz. Pahalı ama etkili olan bir çözümdür. Doğalgaz veya farklı bir ısıtma sistemi ile kullanımı daha maliyetli olabilir. Bu nedenle farklı bir ısıtma sistemi kullanmadan yalnızca bir ısıtıcı ile ısının. Isıtıcıyı gün boyu çalıştırmanız gerekmez. Yalnızca evde olduğunuz saatlerde açmalısınız. Eğer yakıt gerektiren bir ısıtıcı satın aldıysanız kesinlikle uykudayken çalışır halde bırakmayın. Elektrikli ısıtıcıların da devrilme ihtimali olduğundan hiçbir ısıtıcıyı uyku halindeyken açık bırakmayın.

Oda ısıtma yöntemleri arasında en etkililerinden birisi olsa da oda ısıtıcı tüm evi ısıtamaz. Isıtıcılar acil, kısa vadeli ve oda gibi küçük bir alanı ısıtmak için daha uygundur.

Yukarıdaki oda ısıtma yöntemleri ile sıcacık bir ortamda yaşamak mümkün. Bu güzelliğinde bazı dezavantajları bulunmaktadır. Odayı ideal oda sıcaklığının üzerine çıkarmamaya çalışın. Bu ilk başlarda güzel gibi görünse de sizi psikolojik ve fiziksel olarak olumsuz anlamda etkileyebilir. Ayrıca, sıcak ortamdan alıştırma yapmadan direkt soğuk ortama geçiş yapmak hastalıklara sebep olabilir. Dışarıya çıkmadan önce üzerinizdeki kat kat kıyafetlerin bir kısmını çıkarın. Dışarıya çıktıktan 2-3 dakika sonra tekrar giyin. Bu şekilde dışarıdaki soğuk hava sizi aniden etkilememiş olur.

2 Yorumlar

  1. Evde kat kat giyinmek zor oluyor. Önümüzde ki aydan itibaren kombiler yanmaya başlar.

    YanıtlaSil
  2. Bakalım ben ne yapacam . Bu yıl çok soğuk bir yerde olacam

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu