Son eklenen

GÜNEŞ YANIĞI NEDİR? GÜNEŞ YANIĞINA NE İYİ GELİR?

Güneş yanıkları, cildin güneşe fazla maruz kalması ile ortaya çıkan deri hastalıklarından biridir. Yaz aylarında çoğunlukla yaşanan bu durum cilt için ciddi sonuçlara yol açabilir. Tatil sezonunun açılması ile deniz ve güneşin tadını çıkarmak isteyenlerin en çok dikkat etmesi gerekenlerin başında gelir. Cilde fazlaca zarar vereceği gibi kalıcı sonuçlara da yol açabilir. Risk grubunda açık tenliler ve çocuklar yer alır. Güneşe çıkarken mutlaka güneş kremi sürülmeli ve güneşten koruyucu gözlük, şapka gibi aksesuarlar kullanılmalıdır. Risk grubunda yer alanlar ise mutlaka daha fazla dikkat etmelidir. Hafif ya da ağır olarak sonuçlanan güneş yanıkları şiddetine göre daha fazla zarar verebilir. Yanıklar sadece güneş kaynaklı olmayabilir, solaryum gibi makineler sebebi ile yanıklar oluşabilir. Sürekli tekrarlanan güneş yanıkları cildi fazlaca yoracağı için cildin erken yaşlanmasına, kalıcı lekelere ve izlere yol açabilir. Deri kanserine de sebebiyet verebilir. Mutlaka dikkat edilmelidir.

Güneş Yanığının Belirtileri Neler?

Güneş yanığının en yaygın olan belirtisi cildin kızarmış olması ve hareket ettikçe cildin yanmasıdır. Şiddetine göre deride şişlik ve içi sıvı dolu kabarcıklara sebep olabilir. Diğer belirtileri;

l Ateş
l Baş ağrısı
l Bulantı- kusma
l Titreme
Birden çok belirtisi olanlar ve şiddetli vakalarda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Risk grubunda yer alan çocuklar ve bebeklerde böyle bir durum olduğunda mutlaka bir doktora başvurun. Çocuk ve bebekleri mutlaka güneşten koruyun.

Güneş Yanığına Neler İyi Gelir?

Böyle durumlarda cildin soğutulması önemlidir. Soğuk kompres ağrı kesilene kadar yanık bölgeye uygulanabilir. Ayrıca bol sıvı alınmalıdır. Çünkü güneş yanıklarında vücut fazlaca su kaybeder. Güneş yanıklarında ilk başvurulan yöntem yoğurt sürülmesidir. Fakat yoğurdun iyileştirici bir özelliği olmadığı için pek yararı olmayacaktır. Sadece soğuk olan yoğurt acıyı hafifletir. Aynı şekilde diş macunu da sürülmemelidir. Papatya ve aloe vera jeli içeren ürünler kullanmak, iltihap giderici ve iyileştirici özelliği dolayısıyla daha iyi olacaktır. Ayrıca gün içinde iki- üç defa nemlendirici ve losyon sürmek iyi gelecektir. Güneş yanıklarında cildi nemli tutmak önemlidir fakat kullanılan her merhem ve krem ilk önce içeriğinde alerji kaynaklı maddeler olup olmadığı kontrol edilmeli ve ufak bir bölgede denenmelidir. Daha ileri durumlarda mutlaka doktora başvurmayı ihmal etmeyin.

2 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu