Son eklenen

Hünnap Meyvesinin Yararları Nelerdir?

Hünnap meyvesi Türkiye’de sıklıkla tüketiliyor. Çiğde olarak da bilinen bu meyve en ağır hastalıklara karşı bile direnebiliyor. Peki, doktorların vazgeçemediği hünnap meyvesi nedir, ne işe yarar? Tüm merak edilenleri haberimizde bulacaksınız. İşte ayrıntılar.

Anavatanı Çin olan hünnap meyvesi uzun zamandır bitkisel ilaç olarak kullanılır. Çiğde dışında Çin hurması olarak da bilinir. Ülkemizde ise Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Vitamin ve kalsiyum oranı çok yüksektir.

Doktorların vazgeçemediği bu mucize meyvenin içi beyaz olup, ince bir kabuğu vardır. Yeşil hali (olgunlaşmamış) ile de tüketilen meyvenin boyutu bir kiraz kadardır. Kanseri önleyebilecek kadar güçlü bir etkisi olduğu söyleniyor.

Hakkında onlarca araştırma yapıldı. Buna göre içeriğinde; polisakkaritler, flavonoidler ve saponinler adı verilen bileşenler bulunuyor. İçeriğinin zengin olması, tüketicisinin genel halinde sakinlik ve dinginlik oluşmasına neden oluyor. Doğal bir sakinleştirici denebilir. Antioksidan bulunduran meyve aynı zamanda yüksek oranda A ve C vitaminlerine sahip. Bu durum onu bağışıklık sisteminin en güvenilir koruyucusu yapıyor. Olgunlaşmış hali kızıl renginde iken tam olgunlaştığında mor rengine bürünüyor.

Hünnap Meyvesinin Yararları
İçerisinde B3 vitamini olması nedeniyle kan düzenleyici etkisi vardır. Pis kanı temizler. Bu durumun diğer bir nedeni de potasyum içermesidir. Vitamin deposu olan bu meyve A ve C vitaminleri ile bağışıklığı güçlendirir. Hünnap meyvesinin yararları arasına giren magnezyumu da unutmamak gerekir. Magnezyum ve kalsiyumla birlikte kas ve kemik dokusunu güçlendirir. Kemik gelişimine katkı sunar.

Hünnap meyvesi düşük sodyum içerir. Bu nedenle tansiyon hastalarının ve diyet yapanların dostudur. Düşük kalorili olan hünnabın dört tanesi ortalama 47 kalori yapar. Besin değeri yüksek seviyededir. Yeni doğan bebeklerde kabızlık sorununu çözer. Yine sarılık hastalığı geçirenler için iyileştirici özelliği vardır. Çin hurması olarak bilinen bu meyve Çin’de kanser tedavisi için kullanılır.

l Yara ve ülser tedavisinde etkilidir.
l Cilt kaşıntı ve yaraları için kullanılır.
l Stres ve ankisiyete bozukluğu gibi ruhsal hastalıklarda sakinleştirici görevi görür.
l Göz hastalıklarında faydalıdır.
l İltihaplı hastalıklar, iştahsızlık, histeri, ishal, astım gibi hastalıklarda iyileştiricidir.
l Karaciğer üzerinde olumlu etki yapar.
l Çin tıp dünyasında siroz ve hepatit hastalıklarında tedavi edici olarak kullanılır.
l Cilt kızarıklığı ve güneş yanıklarını en aza indirir.
l Soğuk algınlığına iyi gelir, öksürüğü keser.
Hünnap Meyvesinin Yan Etkileri
Hünnap meyvesi tüketicilerinin sayısı gün geçtikçe artıyor. Hem tadından hem de sağlık dostu olmasından dolayı çok sevildi. Aşılanmamış meyvenin kilosu 10 TL, aşılanmış hünnabın kilosu ise 20 TL’den alıcı buluyor. Satıcılar, sağlık sektöründe çalışanların ve bilhassa doktorların hünnaptan vazgeçemediğini söylüyor.

Hünnap meyvesinin yan etkileri konusunda yayınlanmış bir araştırma henüz yok. Ancak bazı insanların bünyesi zayıf olabilir. Bilindik gıdalara verilen tepkimeler gibi hünnap için de geçerli olabilir. Bu nedenle doktorunuza sormanızı öneririz.

Hünnabı çay olarak tüketenler dışında reçelini yapıp, tüketenlerde vardır. Ara öğünlerde yaş veya kuru olarak yenmesi sağlık açısından faydalıdır.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu