Son eklenen

SUMAK BAHARATININ FAYDALARI NELERDİR?

Ülkemizde yetişen ve değerli baharatlar arasında yer alıp faydaları saymakla bitmeyen sumak baharatının hastalıklara karşı koruma sağlaması, bağışıklığı güçlendirmesi, daha birçok yararı bulunan bu baharat hakkında detaylı bilgiler yazımızda.

Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde sıkça kullanılan sumak aynı zamanda lezzetli bir baharattır.

Sumak ağacından sofralara gelene kadar bir bizi işlemden geçen bu baharat salatalarda, yemeklerde kullanılan bir baharat olmasının yanı sıra sumak çayı yaparak da tüketebilirsiniz. Sağlığın korunmasında, bağışıklığın güçlenmesinde antioksidan özelliği sayesinde oldukça faydalıdır.

Sumak Nedir?

Rhus adlı ağacın kırmızı renkteki meyvelerinden elde edilen sumak baharatı ekşi bir tada sahiptir. Ağaçtan toplanan meyveler genellikle tuz ile karıştırılıp toz haline getirilip baharat şekline dönüştürülür. Yemeklerdeki soğan gibi yiyeceklerden oluşabilen kokunun azaltılması açısından da sumak kullanılmaktadır.

Sumak Baharatının Faydaları

Sadece güçlü bir antioksidan değil aynı zamanda zengin mineral ve vitamin barındırıyor olması da vücuda olan faydalarını arttırmaktadır.

Güçlü Bir Antioksidandır
Vücudun savunma gücünü arttırmasının yanı sıra hücrelerin kanserli hâle dönüşmesinin engellenmesinde faydalı bir baharattır. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma ihtimalini büyük oranda düşürücü etki yapmaktadır.

Antiinflamatuar Etkisi
Soğuk algınlığı, grip gibi birçok hastalığın oluşmasında vücudun savunmasız kalması neden olmaktadır. Sumak bitkisi vücudumuzda enfeksiyon hastalıklarının oluşmasını engellemede çok faydalı bir bitkidir. Ateşin düşürülmesinde de etkili olup içerdiği bol miktarda C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirici etki yapmaktadır. Çeşitli hastalıkların sebep olduğu ağrıların hafifletilmesinde de faydası bulunmaktadır.

Kan Şekerini Düzenler
Yapılan bilimsel araştırmalara göre sumak baharatını tüketmenin kronik birçok hastalığa karşı koruma sağladığı bilinmektedir. Bunlardan biri de diyabet(şeker) hastalığıdır. Özellikle Tip 2 Diyabet bulunan kişilerde şeker hastalığının oluşturduğu birçok sorunun azalmasında etkilidir.

Diüretik Etkisi Bulunur
Sumak baharatının faydalarından biri de diüretik etkiye sahip olmasıdır.  İdrar söktürücü olarak faydasının yanı sıra idrar yolu enfeksiyonun oluşmasını da engellemektedir. Bununla birlikte vücuttaki toksinlerin de vücuttan atılmasında fayda sağlamaktadır.

Sumak Tüketimi Nasıl Olmalı?

Genellikle salatalarda kullanılan sumak baharatını bamya yemeği, ekşili dolmalar vb. birçok yemekte de görmek mümkün. Sumağın faydalarından ötürü daha çok miktarda kullanmak isteyenlerin tercih ettiği yöntem sumak çayıdır. Boğaz ağrısı, kuru öksürük, balgam, kronik faranjit gibi durumlar görülen kişiler için sumak faydalı bir bitkisel destek olarak kullanılmaktadır. Sumak çayı yapımına değinecek olursak güvenilir aktarlardan alacağınız ambalajlı, paketlenmiş sumaktan 1 tatlı kaşığı alıp 1 çay bardağı suyla karıştırıp cezvede 5 dakika kadar kaynatarak sonrasında tüketebilirsiniz. Sağlıklı kişilerin yemeklerde, salatalarda sumak kullanması herhangi bir sağlık sorununa neden olmayacaktır. Ancak diğer bitkilerde de olduğu gibi aşırı miktarda tüketilmesinde yan etkiler oluşabilir. Bu sebeple sürekli ilaç kullanan veya kronik hastalıkları olanların hekime danışarak kullanması gerekir. Bununla birlikte emziren anneler, hamileler sumak tüketiminden önce hekimlerine danışması gerekir.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu