Son eklenen

EVDE ATEŞ DÜŞÜRMEK İÇİN NE YAPILMALI?

Çocuklarının ateşinin yükseldiğini gören anne ve babalar evde ateş düşürmek için yöntemler aramaktalar. Yalnızca çocuklar için değil, bazen yetişkinlerde de yüksek ateş görüldüğü için evde ateş düşürücü nasıl yapılır sorusu sıklıkla sorulmakta.

Evde ateş düşürmek için ne yapılabilir?

Ateş Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Yüksek Ateşe Ne Yapılır?

Ateş Düşürücü Bitkiler

Sirkeli Su Ateş Düşürür Mü?

Limon Ateş Düşürür Mü?

Ateş Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Makattan 38, kulaktan 37,3 ve koltuk altından 37 derece ölçüldüğü zaman “ateş var” denebilir. 39 dereceye kadar ateş tehlikeli olmak yerine, virüs, bakteri ve mikropları zayıflatarak hastalıkların ortadan kalkmasına sebep oluyor. Eğer 39 dereceye kadar herhangi bir huzursuzluk hali söz konusu değilse müdahale de bulunulmamalıdır. 39 derece ve üstü ateş varsa evde ateş düşürmek için arayışa girmeli veya en yakın hastaneye gitmelisiniz.

Yüksek Ateşe Ne Yapılır?
Yüksek ateş halinde evdeki imkanlarla alınabilecek tedbirler mevcut. Bu tedbirler ateş çıkmasına karşı direkt veya dolaylı olarak etkilidir. Evde ateş düşürmek için ilk etapta aşağıdaki tedbirlere uyulması gerekir. Tedbir alınmadan direkt olarak ilaç vb. tedavilere başlanması doğru değildir. Çünkü bir yandan ağır egzersizler yaparak ateşinizin çıkması için uğraşırken, diğer yandan da ilaç ile ateşinizi düşürmeniz anlamsız olacaktır.

Rahat Kıyafetler Giymek
Kalın kıyafetler, battaniye ve yorgan tipi şeylerden uzak durulmalıdır. Mümkün olduğunca hafif kıyafetler, ince bir battaniye veya çarşaf tercih edilmelidir. Kalın kıyafetler ve battaniye türü şeyler ateşin çıkmasına neden olabilir.

Oda Sıcaklığını Düşürmek
Kıyafetlerin fazlalığından kurtulup serinlediğiniz gibi, odayı da serin hale getirin. Eğer ateşliyken odanız çok sıcaksa bu durum aşırı terlemeye ve yüksek ateşin sürmesine sebep olabilir. Odanızın 23-25 derecede olması yeterli olacaktır.

Bol Su Tüketmek
Yüksek ateş sıvı kaybına yol açmaktadır. Vücutta sıvı kaybı meydana geldiğinde de baş ağrısı, kas krampları, tansiyon düşmesi, nöbetlere ve ateşin yükselmesine sebep olabilir. Yetişkinler ve çocuklar günlük önerilen miktarda su tüketmeyi ihmal etmemelidir.

Ateş Çıkaran Yiyeceklerden Kaçınmak
Vücudun hazmederken zorlandığı ve ısısının yükseldiği yiyeceklerden uzak durun. Bunlara beyaz ekmek, hamur işi, kızartmalar, şekerli içecekler, işlenmiş etler ve margarin, katı yağ ve iç yağı örnek olarak verilebilir. Ateş çıkaran yiyeceklerden uzak duruken, bir yandan da ateş düşürücü(antienflamatuvar) özelliği olan yiyecekler tüketmelisiniz. Bu yiyeceklere ıspanak, karalahana, portakal, kiraz, çilek, ceviz, badem, somon balığı, uskumru balığı, yulaf ezmesi, zeytinyağı örnek gösterilebilir.

İyice Dinlenmek
Yemeğinizi yediniz artık dinlenme vakti. İyice dinlenmek bağışklık sisteminizin güçlenmesi için önemli bir sebep. Dinlenmediğinizde bağışık sisteminiz zayıflar, stresli hale gelir ve hastalıklara yakalanmanız daha kolay olabilir. Normal uykunuzun yanı sıra öğle vaktinde de uyumak için fırsat kollayın. Uyumanız için uygun ortam yoksa iş yerinizden izin alın.

Egzersiz Yapmamak
Ağır egzersizlerden hatta mümkünse hafif egzersizlerden de uzak durun. Hareket ettiğinizde ateşiniz yükselir ve yukarıda bahsedilen diğer olumsuz etkilere sebep olur.

Ilık Duş Almak
Kısa süreli (5-10dk.) ılık su ile duş almak oldukça rahatlatıcıdır. Duşta fazla kalmamaya ve sıcak su ile duş almamaya özen gösterin. Aksi takdirde fazla hareket etmekten ve sıcak su nedeniyle daha uzun süre yüksek ateş hali devam edebilir.

Burun Temizliği Yapmak
Nefes darlığı ateşin yükselmesine sebep olabilir. Eğer burnun tıkalıysa temizlemeli ve rahat nefes almaya çalışmalısınız.

Dışarıda Gezmemek
Yüksek ateş söz konusu iken evde kalmak en iyisidir. Kuru ve devamlı değişmeyen hava vücut sıcaklığını fazla etkilemez. Ancak dışarıya çıktığınızda nemli ve değişen hava vücut sıcaklığını arttırabilir. Dışarıya çıkmak zorundaysanız gölgede kalmaya ve fazla hareket etmemeye özen gösterin.

Reçetesiz İlaç İçmek
Eğer yüksek ateş rahatsız edici olmaya başladıysa reçetesiz ilaç içebilirsiniz. Çocuklara doktor onayı olmadan ilaç vermeyin. Kendiniz ilacı dozunda ve kullanım şeklinde uygun bir şekilde için.

Ateş Düşürücü Bitkiler

Bitkiler ve bitki çayları evde ateş düşürmek için başvurulabilecek etkili çözümlerdendir. Ancak ateş düşürmek için bitkisel çay olarak önerilen çayları veya bitkileri çocuklara veya bebeklere vermemelisiniz. Hamileler ise tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Melisa Çayı
Melisa hazmı kolaylaştırıcı özelliği ile ateşin düşmesine sebep olur. Melisa otunu aktarlardan rahatlıkla bulabilirsiniz. Çayını yapmak için 1 tatlı kaşığı kurutulmuş melisa otunu 1 fincanda 5 ila 10 dakika arasında demleyin. Süzdükten sonra tatlandırıcı veya şeker atmadan tüketin. Günde maksimum 2 kez içmeniz önerilir.

Papatça Çayı
Rahatlatıcı özelliği ve hazımsızlığa karşı faydalı olması sebebiyle melisa çayı gibi ateş düşürmek için kullanılabilir. Papatça çayını yapmak için yarım litre suyu kaynatın. Suyun altını kapatın. Daha sonra aktardan satın alabileceğiniz 2-3 yemek kaşığı kurutulmuş papatyayı suyun üzerine ilave edin. 5-10 dakika kadar demleyin, süzdükten sonra şeker ve tatlandırıcı eklemeden için.

Nane Çayı
Melisa ve papatya çaylarıyla rahatlatıcı ve hazımsızlığa karşı olumlu etkisi sebebiyle aynı gruba girmektedir. Hazırlamak için yarım litre suyu kaynatın. Su kaynakdıktan sonra ocağı kapatın. İçerisine 2 yemek kaşığı kuru naneyi ilave edin ve 5-10 dk. kadar demleyin. Süzdükten sonra herhangi bir şey katmadan sade bir şekilde tüketin.

Zencefil
Zencefilin ateş düşürücü özelliği olmasa da, yüksek ateşin yan etkilerini azaltmada etkilidir. Bu yan etkilere mide bulantısı, yüksek tansiyon ve sindirim sorunları örnek olarak verilebilir. Yüksek dozda ve kontrolsüz şekilde tüketilmemesi gerekir. Sağlıklı bir insanın günde 4gr zencefil tüketebileceği, hamilelerin ise günde 1gr kadar zencefil tüketebileceği söylenmekte. 2 yaşından küçük çocuklara asla zencefil vermeyin. Çocuğunuz 2 yaşından büyüksa doktorunuza danışarak vermeniz gereken dozu öğrenin. Ayrıca kan sulandırıcı ilaçlar tüketiyor veya kan pıhtılaşması ile alakalı sorunlarınız varsa zencefil tüketmeyin. Zencefil güçlü bir kan sulandırıcıdır, kan sulandırıcı ilaç ile beraber alınması kalp krizi vb. bir çok sağlık sorununa yol açabilir.

Sirkeli Su Ateş Düşürür Mü?
Sirkeli su eskiden beri kullanılan yöntemlerdendir. Ancak son dönemlerde doktorlar tarafından sirkeli su vb. maddelerin kullanılmaması yönünde uyarı yapıldı. Doktorlar bunun yerine ılık su ile ıslatılmış nemli bir bezle vücudu silmenin daha faydalı olacağını söylemekteler. Sirke, buz vb. maddeler damarları aniden büzeceği için ateş düşecektir. Bu ısı kaybının ardından damarlar genişleyeceği için ateş daha fazla yükselebilir. Ilık su yerine soğuk su kullanmayın. Sirkeli su ile aynı etkiye sahiptir.

Limon Ateş Düşür Mü?
Evde ateş düşürmek denince akla gelen çözümlerden birisi de limon tüketmek. Limonun ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır. Limonu bir bardağa sıktıktan sonra su ile seyreltip içebilirsiniz. Limon suyunun etkili olması için aç karnına tüketilmesi gerekir.

3 gün içerisinde evde ateş düşürmek için elinizden geleni yaptıysanız ve rahatsızlığınız devam ediyorsa vakit kaybetmeden bir doktora görünmeniz gerekir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu