Son eklenen

2. El Otomobil Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Günümüzde sıfır araba fiyatlarının astronomik olarak artması ve kurlardaki büyük yükseliş tüm kesimleri 2. el otomobil almaya yönlendiriyor. Piyasanın oldukça hareketli olması, satıcıların her geçen gün artması ve otomobil aldatmalarının sürekli gündeme gelmesi önlem almayı da gerekli kılıyor. Peki, 2. el otomobil almak isteyenler sorun yaşamamak için hangi noktalara dikkat etmelidir?

2. El Otomobil Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Otomobiller süreklilik arz eden bir ihtiyaç olmasının yanı sıra aynı zamanda bir yatırım yöntemidir. Ülkemizde otomobilin büyük bir getirisi olması nedeniyle nakit parası olan pek çok kişi araç alıp satarak kar elde ediyor. Bu durum otomobil piyasasında artışlara yol açtığı gibi pek çok kişi aracının çeşitli kusurlarını saklayarak satış yapmaya çalışıyor. Eğer 2. el otomobil almak istiyorsanız gelecek dönemde size masraf açmayan ve tüm özelliklerini bildiğiniz bir araç olmalıdır. Bu sebeple de aracın hasar durumu, değişen parçaları, borcunun olup olmaması ve muayene durumu gibi noktalara mutlaka dikkat etmelisiniz.

2. El Otomobilin Hangi Özelliklerine Bakılmalıdır?

Bir otomobili alma amacının tüm süreci yönetmenizi kolaylaştıracak asıl konudur. İhtiyaçlarınızı dikkatli bir şekilde analiz ettiğinizde size göre 2. el otomobil bulmak zor olmayacaktır. Aile bireylerinin sayısı, yıllık kaç km yol yaptığınız ve toplam geliriniz alacağınız otomobilin pek çok özelliğini belirleyecektir. İhtiyaçlarınız doğrultusunda uygun özellikteki bir 2. el otomobil belirlendiğinde şu özelliklere dikkat ederek satışı alabilirsiniz:

1.Aracın Bulunduğu Konum

2. el otomobil almak için belirlediğiniz hedef bulunduğunuz ildeyse farklı özelliklerine bakarak aracı alabilirsiniz. Araç iliniz dışındaysa otomobili almadan önce farklı araştırmalar da yapmanız gerekebilir. Araç sahibi ile detaylıca konuşarak araç bilgilerini eksiksiz almalısınız. Gitmeden önce aracın hasar sorgusunu, muayene raporunu ve ekspertiz raporunu inceleyebilirsiniz. Satıcıya kapora vermemeye çalışın. Şehir dışında araç alımlarında kapora dolandırıcılığı ile sıklıkla karşılaşılabiliyor.

2.Aracın Hasar Durumu

2. el otomobil almak istediğinizde yapmanız gereken ilk işlemlerden birisi hasar sorgulaması yapmaktır. Aracın hasar bilgilerini 5664’ mesaj atarak ya da HGS uygulamasından yararlanarak yapabilirsiniz. Ağır hasar kayıtlı ya da fazla kazaya karışmış araç almak istemiyorsanız bu sorgulama sonrası vazgeçebilirsiniz.

3.Aracın Ekspertiz Durumu

Alacağınız araca daha önceden ekspertiz yapılmış olsa bile mutlaka güvenilir ve bağımsız bir kurumdan ekspertiz raporu edinin. Ekspertiz raporunda satıcının bahsetmediği ya da gizlediği özelliklerle karşılaşabilirsiniz. Bu durumlarda aracı almaktan vazgeçebilirsiniz. Ekspertiz ücretini satıcıdan talep edebilirsiniz. Ya da ortaya çıkan durumlarda 2. el otomobil almak için pazarlık yapma yoluna da gidebilirsiniz. Ekspertizde hava yastıkları, beyinsel sorunları ve motordaki problemlere dikkat etmelisiniz. Bu tür sorunlar daha sonra size ekstra masraf olarak geri dönebilir.

4.Aracın Genel Borçları

Aracın plakasına yazılan cezalar noter işlemlerinde genellikle karşınıza çıkabilir. Daha öncesinden satıcı ile iletişime geçerek bu cezaların ödenmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle de noterde fazla vakit kaybetmemiş olursunuz. Bir diğer cezalar ise park ücretleridir. Noterde park ücretleri ortaya çıkmadığından 2. el otomobil satışı sonrası bu ücretlerle karşılaşabilirsiniz. Park ücretleri içim aracın bulunduğu ilin belediyesi üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.


5 Yorumlar

  1. Piyasadan haberdar oldum. Pandemi sonrası araba fiyatları yükseldi baya bu makalede öneriler de yer alıyor. Çok iyi bir makale olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Aracın ekspertiz kısmı bence en önemli olanı. Çünkü piyasada işini sağlam yapan birilerini bulmak zor. Alacağınız aracı kendi bildiğiniz güvendiğiniz bir eksprrte göstermek en mantıklısı

    YanıtlaSil
  3. 2.el araç alırken dost,arkadaş veya akraba diye güvenmeyin, yazıda belirtilen konulara dikkat ederseniz kandirilmazsiniz. Bilgilendirme için güzel bir yazı.

    YanıtlaSil
  4. hasar durumu ve km ye kesinlikle bakılmalı. km azaltanlar çoğaldı fiyatlarda yükselince araçlarını elinden cıkarmaya calısanlar daha yüksek fiyatlara satmak için yapabiliyorlar bunları dikkatli olmak gerekir.

    YanıtlaSil
  5. 2.el araba almayı düşünüyordum bu yaz benim için çok faydalı oldu. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu