Son eklenen

ALİEXPRESS VERGİ ORANLARI


Aliexpress vergi oranları ne kadar? Ülkemizde son yıllarda ithalatın ciddi anlamda artması nedeniyle Aliexpress’ten yani Çin’den ithal edilen ürünlere ciddi vergiler konularak kısıtlama getirildi. Yapılan yeni düzenlemeye göre Aliexpress’ten ithal ürün getirip Türkiye’de satmaya çalışanlar çok ağır vergilerle karşılaşacaklar. Aliexpress’den ithal edilen ürünler için getirilen ek vergileri, 1 liralık ürünler için de 0,50 TL’lik ürünler için de konulacak. Bu nedenle ithalat yapanları zor günler bekliyor diyebiliriz.

Aliexpress Vergi Oranları Ne Kadar Oldu?

Aliexpress vergi oranları geçtiğimiz aylarda güncellendi ve alınan vergilere ek yeni vergiler getirildi. Bu vergi tiplerinden biri de gümrük sunum ücreti ve damga vergisi. Söz konusu bu vergileri ödeyen vatandaşlar. 1 TL’lik ürün için bile en az 5,20 TL vergi ödemek zorunda kalacaklar. Doğal olarak Aliexpress sitesinden uygun fiyatlı ürünleri ithal etmek zorlaşacak.

 Diyelim ki Çin’den fiyatı 8 TL olan bir ürün ithal edip Türkiye’de 20 TL’den satacaksınız. Öncelikli olarak bu üründen 5,20 TL gümrük sunum ücreti alınacak ve ürünün maliyeti 13,20 TL’ye denk gelmiş olacak. Sonra yüzde 20’lik bir gümrük vergisi alınacak, bununla beraber ürünün maliyeti 15 TL’yi de geçmiş olacak. Ayrıca hepsinden öte, 15 TL’nin de üstüne yüzde 18 KDV ve yüzde 20 ÖTV alınacak. Yani 8 TL’ye satın alınan bir ürün yaklaşık olarak 20 TL’ye getirilebilecek ve buna kargo ücretleri de dahil değil. İthalat yapmayı zorlaştıran bu karar ile birlikte, Aliexpress’ten ürün getirip satmayı düşünenlerin yüksek fiyatlarla ürün satması gerekiyor, aksi takdirde kar elde edebilmeleri çok zor.

Aliexpress’ten İthalat Artık Yapılamayacak Mı?

Şu aşamada, devletin aldığı vergileri ürün maliyetinin neredeyse iki katı kadar. Bu nedenle, ithalat yapmak epey zorlaştı. Üstelik fiyat farkı gözetmeden konan sabit vergiler, uygun fiyatlı ürünlerin ithal edilmesini de iyice zorlaştırdı. Bu aşamadan sonra, Aliexpress’ten ithalat yapmak isteyenler, başka bir yol aramak zorunda.

Ayrıca devlet yeni kanunlar da hazırlıyor. İthalat yoluyla gelir elde eden bireylerin gelir vergisi oranı daha yüksek olacak. Bu aşamadan sonra Aliexpress vergi oranları, ithalat yapan kişileri epey zorlayacak.

3 Yorumlar

  1. aa saol yaa önemli bilgiiii :)

    YanıtlaSil
  2. çok faydalı olmuş bu post. Bazen Ali Expressten bir şey almaya çekiniyorum çünkü vergi çıkıyor bolca

    YanıtlaSil
  3. Geçen sene mayıs ayında getirildi sanırım sadece 1 ürün alabildim vergiden önce 😅

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu