Son eklenen

SU İÇMENİN AZ BİLİNEN FAYDALARI

Bilindiği üzere vücut sağlığımız ve ruh sağlığımız yeterli su tüketimine bağlıdır. Vücut ağırlığımızın yüzde10'undan fazla su kaybı varsa halsizlik ortaya çıkar. Bunun yanında bu oranın yüzde 20'ye çıkması durumu da hayati tehlike oluşturur. Kilo kontrolünden, baş ağrısına kadar birçok faydası olan suyun az bilinen faydaları hakkında Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Canan Aksoy bilgi vermiştir. Erkeklerin günde ortalama iki buçuk litre su, kadınların ise günde ortalama iki litre su içmeleri gerektiğini söylemiştir. Canan Aksoy su tüketiminin alınan kaloriye göre belirlendiğini söylemiştir. Örneğin, günde 1500 kalori alan birinin 1.5 - 2 litre su içmesi gerekir. Ayrıca yeterli su alıp almadığınızı idrarınızın rengine göre ya da idrara çıkma sıklığınıza bağlı olarak anlayabilirsiniz. Yetişkin bir birey günde 6-7 defa idrara çıkıyorsa ve idrar rengi açık sarı veya soluk sarıysa yeterli miktarda su tükettiğinin gösterir.

Su Tüketiminin Faydaları

1. Ağız kokusunu önler: Gün içinde yetersiz sıvı alımı ve az besin tüketmek tükürük miktarını azaltabilir. Tükürük üretiminin azalması sonucu ağız temizliği için gerekli olan sıvı yetersiz kalır. Bu durumda ağız kokusu görülebilir. Tükürük salgısının azalması ağız kokusunun yanı sıra ağız kuruluğuna da neden olur. Ağız kuruluğu, yutkunma, çiğneme ve konuşmayı etkiler.

2. Beyinsel faaliyetler için önemlidir: Beyin, unutkanlık bölgemiz olduğu için beyin sağlığımızı korumalıyız. Bunun için yeterli besin ve su tüketimi olmalıdır. Susuzluk unutkanlığa neden olur. Bunun yanında, dikkat süresini ve hareket yeteneğini de olumsuz etkiler.

3. Kabızlığı önler: Lifli besinler, sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkin rol oynar. Ancak ne kadar lifli besinler tüketilse de yeterince su içilmediğinde alınan lifler vücutta doğru kullanılamaz. Yetersiz su tüketimi, sindirim sistemimin daha az çalışmasına ve daha sonra kabızlığa neden olur. Yeterince su tüketimi bu durumu önler.

4. Stresle savaşır: Beyin dokumuzun yüzde 85'i sudan oluşur. Eğer vücutta yeterince su yoksa hem ruhen hem fiziksel olarak kendimizi stres altında hissederiz. Aslında susuzluğa dayanamamamızın sebebi de budur. Susuz kalan beyin dokuları su içmek için sürekli bir istek halinde bulunur. Suya erişimimiz yoksa kendimizi gergin hissederiz.

5. Böbrek taşı riskini azaltır: Yabancı ve zararlı olan maddeleri vücudumuzdan uzaklaştıran böbrekler için su tüketimi oldukça önemlidir. Aksi taktirde böbrekler yeterince su almadığında bu işlemi gerçekleştiremez. Bu durum farklı böbrek rahatsızlıklarına neden olur. Ayrıca böbrek taşına yol açar.

6. Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmeye Yardımcı olur: Gebelik döneminde vücudun daha fazla suya gereksinimi vardır. Çünkü bebeğin gelişimi anne karnındaki sıvı içinde olur. Annenin kan hacmi bu sebeple artar ve daha fazla su ihtiyacı hissedilir. Annenin artan bu su ihtiyacını karşılaması, sağlıklı gebelik için önemlidir.

7. Kas kitlesi fazla olanlar için daha fazla gereklidir: Spor yaparken aynı zamanda sağlığımızı korumak için, düzenli beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli su tüketimi önemlidir. Özellikle kas geliştirici egzersiz yapanlar için bu kurallar çok önemlidir. Vücutta kas kitlesi arttıkça su ihtiyacı da artar. Antrenmanların hem öncesi hem sonrasında su tüketimi yapılmalıdır. Bu aynı zamanda kasılmalar ve kramplar için de etkilidir.

8. Reflünün en doğal tedavi yöntemidir: Yaşam kalitesini büyük oranda azaltan ve tedavi edilmediği takdirde yemek borusu kanserine dönüşme ihtimali olan reflü için yeterince su tüketimi oldukça önemlidir. Su içmek bazı hastalarda reflü etkisini azaltırken bazı hastalarda da tamamen iyileşme sağlayabilir.

9. Kalp dostudur: Kanımız, hücreler için gerekli olan oksijen ve diğer maddeleri su sayesinde daha hızlı taşır. Su tüketiminin yetersiz olduğu durumlarda, kan hacmi azalır ve bu durum dolaşım sistemini olumsuz etkileyip kalbe düşen yükü artırır.

10. Saçlara sağlık katar: Yetersiz su tüketimi saçlarda kırılmalara, dökülmeye ve kepeklenmeye nede olur. Su saçlarımızı nemlendirir. Bunun yanında vücudu temizleyerek sağlıklı, ipeksi ve parlak saçlara kavuşturur.

5 Yorumlar

  1. Su vücudumuz için önemli bir materyaldir.

    YanıtlaSil
  2. suyu çok içmeye çalışıyorum Az su içtiğim zaman ilk belirti baş ağrısı oluyor. Allah'a şükür severek içiyorum ben zorla içenler için zor tabi :((

    YanıtlaSil
  3. günde 2 litre içmeye çalışıyooom :)

    YanıtlaSil
  4. bir sağlıkçı olarak söyleyebilirim ki su için sıhhat bulun. Su başta kalp krizi olmak üzere kanserden tutun da başka birçok hastalığı riskini oldukça azaltıyor. Tekrar söylüyorum su için sıhhat bulun.

    YanıtlaSil
  5. Yazıyı okurken etkilenip içmem :))

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu