Son eklenen

Hangi bitki çayı neye iyi gelir ve faydası nedir?

Kış mevsiminin kapıda olduğu bu günlerde; herkes evinde, iş yerinde, ofisinde, odasında kısacası elinin altında, yakınında içini ısıtacak bir şeyler arıyor. Havaların soğumaya başlaması ve sıcaklıkların düşmesiyle birlikte birçok kişinin de yeme içme, daha doğrusu beslenme alışkanlığı değişiyor elbette. Kavun, karpuz, erik gibi meyvelerin yerini, portakal ve mandalin gibi meyveler, buzlu ve soğuk içeceklerin yerini ise sıcak içecekler ve bitki çayları alıyor. Rezene çayı, Kuşburnu, Yeşil çay, Ihlamur ve daha birçok farklı çeşidi bulunan bitki çaylarının faydaları da saymakla bitmiyor. Peki bitki çaylarının faydaları neler? Hangi bitki çayı neye iyi gelir ve faydası nedir? Gelin hep birlikte bitki çaylarının dünyasına bir göz atalım… 

Ihlamur 

Özellikle soğuk havalarda; evlerin vazgeçilmezlerinden birisi olan ıhlamur, aynı zamanda tam bir mikropsavar olma özelliği de taşıyor. Bu nedenle soğuk algınlıığı, grip, nezle gibi kış mevsiminin en bilinen hastalıklarında, doktorların önerdiği doğal tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Bunun yanında; daha birçok fayda sağlayan bir bitki çayı türüdür. Ihlamurun diğer faydaları ise; bağışıklık sistemini güçlendirir, idrar söktürücü etkiye sahiptir, iltihaplardan dolayı oluşan tahrişin önlenmesine yardımcı olur, ağrı kesici özelliğe sahiptir. Kısacası insan sağlığına bu kadar çok faydası olan ıhlamuru 6 aydan daha büyük olmak şartıyla bebekler de dahil herkes gönül rahatlığıyla içebilir. 

Papatya çayı 

Belki ilk başta inanması güç olabilir… Ama papatyça çayı depresyona karşı birebir özellikte bir bitki çayıdır. Çünkü sinir sistemini düzenleyici ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Tabii tıpkı ıhlamur gibi papatya çayının da faydası bununla sınırlı değil. Stresten kaynaklı uyku problemlerinin tedavisinde etkilidir. Ülser başta olmak üzere birçok mide hastalığının ve mide probleminin tedavisinde kullanılır. Kadınların regl döneminde ki ağrılarını hafifletme etkisi de bir başka faydasıdır. Papatya çayını tüketirken dikkat edilmesi gereken tek nokta, papatyaların birçoğunun zehirli olduğunun unutulmaması ve tüketmeden önce araştırma yapılmasıdır. 

Yeşil çay 

Kış mevsiminde; en çok tüketilen çay türlerinden birisidir yeşil çay. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanında, metabolizmayı da hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olma özelliği de bulunuyor. Bunun nedeni; yeşil çayın içeriğinde “ epi-gallo-kateşin-3-gallat “ bileşeni barındırıyor olmasıdır. Bunların dışında; yüksek oranda antioksidan özelliği ile bağışıklığı güçlendirerek kanser, DNA hasarı gibi önemli hastalıklara karşı vücut direncini arttırmada etkilidir. Düzenli olarak tüketildiğinde kan basıncını düzenleyerek, tansiyon probleminin ortadan kaldırılmasına da yardımcı olur. Anti-inflamatuvar özelliği ile de ülser, chorn gibi bağırsak hastalıklarının tedavisinde ve bu hastalıkların önlenmesinde etkili rol oynar. 

Kuşburnu çayı 

Bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olan bir başka bitki çayı da kuşburnudur. B12, B1 ve C vitaminleri içermesi nedeniyle vücut direncini arttırır ve özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip, solunum yolu hastalıkları gibi birçok hastalığın önlenmesinde etkili olur. Antioksidan özelliği nedeniyle vücut direncini arttırmaya yardımcı olur. Ayrıca karotenoid ve A vitamini içermesi nedeniyle göz sağlığını korumaya ve göz hastalıklarının önlenmesine katkıda bulunur. Etkili bir kan temizleyici özelliğe sahip olması sebebiyle raşitzm ilacı olarak da kullanılır. 

Ada çayı 

Kış mevsiminde; ıhlamur ve yeşil çaydan sonra en çok tüketilen bitki çaylarından birisi de ada çayı. Yapraklarında ki antibiyotik nedeniyle bağışıklık sisteminin güçlenmesinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Soğuk algınlığı, öksürük gibi kış mevsiminde sıkça görülen rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. Vücutta ki zararlı bakteri oluşumunu engellemesi de bir diğer faydasıdır. Buharı ise hem akciğerlerin hem de sinüslerin temizlenmesinde önemli rol oynar. İshal probleminde, bağırsak temizliğinde ve mide kramplarını önlemede etkilidir. Bir diğer önemli faydası da hafızayı güçlendirmesi ve beyin gelişimini desteklemesidir. 

Melisa çayı 

Birçok kişi; melisa çayının orta ve hafif depresyon tedavisinde kullanıldığını bilmez. Fakat melisa çayı; yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği nedeniyle iki farklı depresyon türünün tedavisinde kullanılır. Ayrıca hazımsızlık, şişkinlik, gaz gibi sindirim sistemi problemlerinin tedavisinde de etkilidir. Yapraklarında ki uçucu yağ nedeniyle virüslerle savaşmada önemli bir rol oynar. Özellikle uçuk virüsünün tedavisinde kullanılır. İçeriğinde ki bir diğer madde olan rozmarinik asit sayesinde beyin gelişimine ve algılama işlevine katkı sağlar. 

Chiai çayı 

Kansere karşı savaşma özelliği olan bir çay. Ayrıca bol miktarda antioksidan ve fitokimyasal içermesi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi de oldukça fazla olan bir çaydır. Bunun dışında içeriğinde ki tarçın  ve zencefil özütleri ile de etkili bir gripsavar olma özelliği taşıyor. İlginç ama önemli bir diğer faydası da adet döneminde ki kadınlarda, tatlı krizini önlemeye yardımcı olması ve adet sancılarını dindirmeye yardımcı olmasıdır. Bir başka faydası da kan şekerini düzenleyerek, doygunluk hissi vermesi ve kilo vermeye destek olması. 

Beyaz çay 

Gençlik iksiri olma özelliğine sahip bir çaydır. Nedeni ise; cildi güzelleştirmesi ve cilt kırışıklıklarını engelleyerek, pürüzsüz bir cilde sahip olmanıza yardımcı olmasıdır. Antioksidan bir yapıda olması nedeniyle kansere yol açan serbest radikallerin azaltılmasında çok etkilidir. Damarları genişletici özelliği ile kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. İyi kolestrolü yükseltmesi ve kötü kolestrolü düşürmesi de bir başka faydasıdır. Düzenli tüketilmesi durumunda; metabolizmayı hızlandırarak, kilo vermeye yardımcı oluyor. 

Nane çayı 

Antioksidan içeriği nedeniyle; birçok hastalıkla savaşmada önemli bir rol oynayan çaylardan birisidir nane çayı. Virüs, tümör ve bakterilerle savaşarak, vücut direncini arttırıyor. Yatıştırıcı etkisiyle de mide yanması ve mide bulantısı gibi birçok mide rahatsızlığının tedavisinde kullanılır. Ayrıca reflü problemi olanlarda mide ekişmesini gidermeye yardımcı oluyor. Bir diğer önemli faydası da içeriğinde ki uçucu bileşenler sayesinde boğaz kuruluğu probleminin tedavisinde ve boğazın yumuşamasında önemli rol oynaması. 

Rezene çayı 

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden, anne sütünü arttırmaya, iştah arttırmadan, adet sancısını önlemeye kadar birçok faydası olan bir çay rezene çayı. Östrojen etkilerini arttırarak, adet sancısı ve menapoz döneminde ki problemlerin tedavisinde kullanılır. Antimikrobiyal özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle iştah problemi yaşayan çocuklarda, düzenli olarak tüketilmesi durumunda iştah açıcı etkiye sahiptir. Kasları yumuşatarak, spazmı önlemesi ve kas problemlerinin tedavisinde kullanılması da bir başka faydası. Ayrıca gaz problemi ve mide şişkinliğini azaltmada önemli rol oynar. 

Biberiye çayı

Kış mevsiminde; en çok tüketilen çaylardan birisidir biberiye çayı. Zira saymakla bitmeyecek kadar çok faydası olması, bunun en büyük nedeni. Biberiye bitkisinden oluşması nedeniyle tam bir vitamin deposudur ve en önemli etkisi bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. B1, B6, B12, C, D, K ve E vitaminlerinin birarada bulunduğu bir çaydır. Ayrıca demir, kalsiyum  ve fosfor bakımından da zengindir. Beyin fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasına yardımcı olarak, hafızayı güçlendirmede ve algılamayı geliştirmede önemli bir etkiye sahiptir. Düzenli olarak tüketilmesi durumunda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Sindirim sistemini rahatlatarak, sindirim problemlerinin oluşumunu önler. 

9 Yorumlar

  1. Mevsime çok uygun bir post olmuş, sağlık dolu.

    YanıtlaSil
  2. Şu mevsimde sürekli içmemiz gereken çaylar bunlar. Siyah çayın yerine konumlandırsak ne de güzel olur...

    YanıtlaSil
  3. Biberiyenin de faydası çokmuş. Değerli paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Şu mevsimde en yararlı şeyler...

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Tam mevsimine göre bir paylaşım olmuş çok işime yaradı bilgilendim

    YanıtlaSil
  7. Kış günlerinde bu bilgiler çok iyi geldi. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Şu kış ayında bu yazıyı okumak iyi geldi :). Teşekkür ederim. Çok başarılı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu