Son eklenen

İran Kedisinin Özellikleri ve Bakımı

İran Kedisi bir diğer adı ile Fars kedisi çok eski bir kedi ırkıdır. Basık bir burun ve yüzü olan bu kedilerin bacakları kısa olur. Bu kediler bol ve uzun tüylü oluşları nedeni ile bakımları da kolay değildir.  

İran Kedisi

17. Yüzyılın başlarında İran’da keşfedilen bu kedilerin yüzleri hüzünlü bir ifade gibi durur. Yüzleri basık oluşlarından dolayı büyük gözleri de kısık bir ifadeyi yansıtır. Bu kedilerin farklılıkları da sahip oldukları bu hüzünlü ifadelerden gelir. Aslan yelesini andıran uzun ve çok olan tüyleri bütün vücutlarını kaplar ve kabarık bir görünümde olurlar.

İran Kedisi, sahip oldukları tüyleri bakımından her gün düzenli temizlenmesi gerekir; ancak bu özellik evlerde bakımı için engel teşkil edecek bir durum değildir; çünkü bu kediler en az köpekler kadar sahiplerine bağlı olurlar ayrıca sakin yapıları nedeni ile kucağa alınıp sevilmekten hoşlanan hoşlanırlar.

İran Kedisi Bakımı

İran Kedisi bakımı olarak en önemsenmesi gereken kısmı kesinin tüyleridir. İki tabakadan oluşan tüyleri uzun ve sıktır. Bu neden ile tüyler düğümlenerek kırık haline gelebilir. İran kedisi düzenli olarak taranması gerekir eğer ki bu bakım yapılmaz ise tüylerde topaklanmalar oluşur ve zaman içinde açılması güç hale gelir.

Bu topaklanmalar da derinin hava almasına engel olur ve zaman içinde deri üzerinde yaralar oluşabilir. Bu kediler kendilerini temizlerken uzun tüyleri nedeni ile midelerinde tüy yumakları oluşabilir buna engel olabilmek için de uzun tüylü kediler için üretilmiş özel mamalar ile beslenmesi gerekir.

Bu kedilerin ayrıca gözleri devamlı akıntı halindedir bu sebep ile düzenli temizlenmesi gerekir aksi takdirde göz çevresinde lekelenmeler oluşur

İran Kedisi Özellikleri

Sık ve uzun türlü olan İran Kedisi özellikleri başında bu kedilerin zeki olması yer alır. Çabuk öğrenen bu kedilerin insanlar ile iletişimler de iyidir. Sakin ve sessiz olan bu kediler herhangi bir sağlık sorunları olmadığında 10 ila 15 yıl aralığında yaşayabilir.

Kas sistemleri gelişmiştir ve fizik yapıları güçlü olur. Bu kedilerin kafaları yuvarlak, yüzleri basık ve burunları kısa olur. Gözleri ise adeta güzellik yarışmalarından fırçalamış gibi insanın aklını başından alır.

Bu kediler ayrıca çok sıcakkanlı hayvanlardır. Hem çocuklar ile hem de yetişkinler ile arkadaşlık kurabilir.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu