Son eklenen

Van Kedisinin Özellikleri ve Bakımı

Van Kedisi, Türkiye'de kedi türleri arasında en dikkat çeken kedi türlerindendir. Güzel görüntüleri, sahip oldukları çift göz yapısı ve diğer kedilerden ayrılan özellikleri ile Türkiye’de popüler hale gelmiştir.

İnsanlara yakın olan bu tür ayrıca iyi bir yüzücüdür. Yaz aylarında derin olmayan yerlerde sevmeyi seven Van Kedisi bu özelliği ile de diğer kedi türlerinden ayrılır. Bu kedilerin sahip olduğu çift göz yapısı da kendisine sahip olduğu ünü getirmiştir.

Van Kedisi

Doğu Anadolu Bölgesi Van ilinde uzun yıllardır bakılan Van Kedisi, 1950 senelerinde yurtdışına çıkarılmıştır. Van Kedisi karakteri en başta sıcakkanlı olması gelir. İnsanlar ile iyi anlaşabilen sosyal tarafı güçlü olan kedi cinslerindendir. Sevilmekten hoşlandığı gibi sevgisini göstermekten de çekinmez

Van Kedisi Bakımı

Bu kedilerin tüyleri uzun olsa da araması kolay olur. Van Kedisi bakımı en önemli kısmı, kedinin tüyleridir. Kedinin tüylerinin her hafta birkaç kez olmak üzere taranması gerekir. Bu sayede kedi rahatladığı gibi tüy dökmesi de engellenmiş olur.

Kedinin yaşı ne kadar ileride ise o kadar fazla taramak gerekir; çünkü yaşlı olan Van Kedilerinin tüyleri daha yoğun olur.

Van Kedisi Özellikleri

Yaşadığı iklime göre kürk değiştirebilen Van Kedisi özellikleri arasında suda yüzmeleri bulunur. Suda yüzmeleri ile diğer kedilerden ayrılan Van Kedisi, farklı ortamlara uyum sağlayabilmesi bakımından da farklılık gösterir. Bu kedilerin insanlar ile arası çok iyi olsa da kendi cinsi ile anlaşması zor olur. 

Van Kedileri bulundukları ortamı ve sahiplerini çok fazla benimsedikleri için ortamda kendi hâkimiyetini kurmak ister ve yaşam alanına başka kedilerin girmesine müsaade etmez.

Van Kedileri ise oldukça seçici olmalarının yanı sıra çok zeki olurlar. Van Kedileri yaşadıkları bölgeye de sahibine de sadık hayvanlardır.

Bu kedilerin patileri ve burunları pembe renkte olur. Kuyrukları ise uzun ve tüylüdür. Kalın postu olan bu kedilerin kaslı ve iri kemikli bacakları olur. Uzun boylu ve güçlü olan bu kedilerin burunları da orta büyüklüktedir. 

Van Kedisi göz rengi ise en önemli ve yurtdışında bile kendisini üne kavuşturan özelliğidir. Bu kedilerin gözlerinden biri mavi diğeri kehribar rengine sahip olurlar.

Atletik bir yapıda olan bu kediler fare ve haşere avcılığında yer alır.


1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu