Son eklenen

KIŞ ÇAYI NASIL YAPILIR? FAYDALARI NELERDİR?

Kış aylarının yaklaşmaya başlamasıyla soğuk algınlığı vb. hastalıklara daha sık rastlar olduk. Bu sebeple kış çayı nasıl yapılır sorusu da daha sık sorulmaya başlandı. Kış çayı özel tek bir bitkiden yapılmıyor. Birden fazla faydalı bitkinin bir araya gelmesiyle oluşuyor. İçindekiler kişisel tercihlere göre değiştirilebiliyor. Dolayısıyla içindeki malzemelere göre de faydası farklılaşıyor.

Kişisel tercihlere göre içeriği değiştirilebilmekte. Ancak bu ölçüsüz ve bir araya gelmemesi gereken malzemeleri içine katmanız anlamına gelmiyor. Bu yüzden kendi tarifinizi yapmak yerine uzmanların paylaştığı tarifleri uygulamanız daha doğru olacaktır.

Kış Çayı Faydaları

Kış çayı faydaları diğer bitki çaylarına oranla daha fazladır. Vücudun ihtiyaç duyduğu birçok besini bu çay ile temin edebilirsiniz. Çayın içeriği satın alınan yer veya uyguladığınız tarife göre farklılık gösteriyor. Kış çayının faydaları için genel ifadeler kullanmak yerine, içindekilerinin faydalarından bahsetmek çayın faydasını daha net anlamanız açısından iyi olabilir.

Aşağıdaki malzemelerin tüm faydalarından bahsetmek yerine yalnızca bir kısmından bahsedilmiştir. Bu bitki ve meyvelerin faydaları olduğu gibi zararları da olduğunu unutmayın. Tüketirken sağlığınız açısından bir sorun teşkil edip etmediğini doktorunuza mutlaka sorun.

Kuşburnunun Faydaları

Kuşburnu meyvesi bir kış çayı tarifi içerisinde çoğunlukla yer alır. Bu meyve C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesidir. Bazı cinsleri bünyesinde limondan daha fazla C vitaminini barındırır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi, gözlere, kansızlığa, kolesterol, kanser ve cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Zencefilin Faydaları

Doğal tedavi yöntemlerini araştırıp, zencefil ile karşılaşmamanız pek mümkün değil. Zencefil sindirim sistemine, bağışıklık sistemine, mideye, kolesterole, iltihap vb. enfeksiyonlara ve solunum yoluna iyi gelir.

Ihlamurun Faydaları

Türkiye’de en çok bilinen ve tüketilen bitkilerden biri ıhlamurdur. Kış çayı nasıl yapılır derken karşınıza çıkabilecek bir bitkidir. Faydaları kuşburnu ve zencefil ile benzerdir. Bağışıklık sisteminden, saç ve cilt sağlığına kadar çokça faydası bulunmaktadır.

Adaçayının Faydaları

Bitki çayı dendiğinde adaçayı ilk akla gelenlerdendir. Bu bitki boğaz ağrısına, terlemeye, bronşite, astıma ve sindirim sistemine iyi geldiği gibi zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını da kolaylaştırır.

Hatmi Çiçeğinin Faydaları

Hatmi çiçeğinin kış çayının içerisinde yer almasının ana sebebi öksürüğe karşı tedavidir. Hatmi çiçeği kuru öksürüğe iyi gelmektedir. Hatmi çiçeği aynı zamanda mide rahatsızlıklarına ve baş/vücut ağrılarına da iyi gelmektedir.

Karanfilin Faydaları

Kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlü olması için karanfil tüketmekte de fayda var. İsterseniz kış çayınıza da ilave edebilirsiniz. Karanfil bağışıklık sistemine, şişkinlik/hazımsızlık/kabızlık vb. mide ve bağırsak sorunlarına iyi geldiği gibi diş ve ağız içinde son derece faydalıdır.

Tarçının Faydaları

Özellikle bol malzemeli kış çayı tarifi araştırdığınızda karşınızda tarçını da görebilirsiniz. Lezzetli bir aromaya sahip olan tarçın bağışıklık sistemine, sindirim sistemine, kolesterole, hafızaya ve şekere iyi gelir. Aynı zamanda ağız ve diş sağlığı için doğal tedavi yöntemi olarak tercih edilebilir.

Limonun Faydaları

Soframızdan neredeyse hiç eksik olmayan limon çoğumuzun bildiği üzere bağışıklık sistemini güçlendirir ve sindirim sistemine, kemik erimesine, diyabet, hipertansiyon ve kalbe iyi gelir.

 Kış Çayı Tarifi

Bu tarifteki kış çayının içeriğinde bulunan tüm malzemelerin özetle faydalarının aktarılmasından sonra, sıra kış çayı nasıl yapılır sorusunda yani tarifte.

Kuşburnu meyvesini ince ince doğrayın. 1 tatlı kaşığı kadar doğramanız yeterli olacaktır. Ardından bir kabın içerisine aktarın.

·        Taze zencefil kökünü de ince olacak şekilde doğrayın. 1 çay kaşığı kadar doğradıktan sonra kabın içerisine aktarın.

·         1 tatlı kaşığı kadar ıhlamuru kaba ilave edin.

·         Yarım tatlı kaşığı kadar adaçayını da ekleyin.

·         1 tatlı kaşığı hatmi çiçeği ilave edin.

·         Kaba 2-3 adet karanfil ekleyin.

·         Yarım tatlı kaşığı kadar tarçın ekleyin.

·         Bu karışımı büyük bir cezveye aktarın. Su ilave ettikten sonra yaklaşık 6-8dk. Kaynatın.

·         Kaynayan kış çayını süzerek bir bardağa aktarın. Ardından üzerine yarım limon sıkabilirsiniz.

 Kış Çayı Ne Kadar Tüketilmeli?

Normal şartlarda bitki çayları günde en fazla 2 bardak tüketilmelidir. Eğer ilaç almak durumundaysanız ve beraberinde kış çayı içecekseniz doktorunuza sormadan kesinlikle içmeyin. İlaç ve bitki çayı bir araya geldiğinde aşırı doz etkisi yapabilir ve bu sebeple ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Yukarıdaki tarif kış çayı nasıl yapılır diye soranlar için bol malzemeli bir alternatif. Özellikle soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi rahatsızlıklar için bu çay oldukça faydalı. Sadece bu çayı tüketmekle kalmayın, doğal beslenmeye ve sağlıklı yaşamaya gayret edin.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu