Son eklenen

Kuşburnu Nedir? Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Kuşburnu Rosaceae familyasından olup çalı bitkisidir. Dikenli ve sıra ile dizilmiş bileşik yaprakları vardır. Büyük çiçekleri ve kırmızı renkli meyveleri olur. Mayıs-haziran aylarında çiçeklenir. Meyvesi ağustos-eylül aylarında olgunlaşır.

Türkiye’ de 24 türüne rastlanır. C vitaminince zengindir. Terkibinde birkaç vitamin olduğu saptanmıştır. C vitamini % 120-130 mg’dır. İlaç olarak meyve ve çiçekleri kullanılır. Meyveleri eylül-ekim aylarında toplanır. 70-80 °C sıcaklıktaki makinelerde kurutulur, Kışın don vurduktan sonra C vitamini miktarı azalır. Meyveleri gölgede kurutulur.

Kurutulmuş meyveler 2 yıl saklanabilir.

Kurutulmuş meyvede % 5-6 kadar C vitamini (özel olarak kültürde yetiştirilmiş meyvelerde 15-16 kadar) bulunur. Kuşburnu C vitamini kaynağı olarak kullanılır. Kuş burnu meyvesinde C vitamininden başka karotin (provitamin A) % 0.3 mg B1 B2 vitaminleri, gr.ında %40 K vitamini, karatonoidler, P vitamini, flavanoidle-(kempfiero, kversetin vb.), % 18 kadar şeker, %4 aşı maddesi %3.7 limon ve elma asitler pektin vb. vardır. Tohumlarda çok miktarda katı yağ ve E vitamini vardır. Meyveleri çay gibi demlenerek, toz ve tablet formunda. taze toplanmış meyvelerinde ise konsantre, şerbet, reçel ve pekmez şeklinde birçok hastalığın tedavisinde (sınga, raşitizm, kızılyel, kansızlık, verem, böbrek ve safra hastalıklarında) kullanılır.

Son yıllarda tohumlarında katı yağ alınır ki bu yağ yanıklarda iyileştirici ilaç olarak kullanılır. Son yıllarda kuşburnu meyvesi öd ve idrar söktürücü ve aterioskleroza karşı kullanılır. Bu amaçla meyvesinden preparatlar hazırlanır (askorbik asit). Meyvesi demleme, şerbet, tablet vs. olarak kullanılır.

Kuru meyvesinden 20 gr’ı su ile yıkanır ve 2 su bardağı sıcak su ile 15 dakika demlenir, 24 saat bekletildikten sonra süzülür. Günde iki defa yarım bardak içilir. Bu başka yöntemle de hazırlanır: Kurutulmuş 20 gr meyve temiz bir kağıt üzerinde parçalanır ve üzerine 2 su bardağı sıcak su dökülüp demlenir ve 20 dakika beklenir (çay gibi demlenir). Böyle demlenmiş çay süzülerek günde 3-4 defa, her defasında da yarım bardak içilir.

Kuşburnunun tedavideki önemi C vitamininden kaynaklanmaktadır. Bu bitkide C vitamini miktarı çok olduğundan tedavide önemli rol oynamaktadır.

Bildiğimiz gibi insan vücudu C vitamini sentezleyemez. İnsan vücudunun günde 50 mg ağır işlerde çalışanlar için ise 75-100 mg C vitamini gereklidir. Hamileler için günde 75 mg, çocuk emziren anneler için 100 mg ve 7 yaşındaki çocuklar için 70-75 mg C vitamini gereklidir.

İnsanın C vitaminine olan ihtiyacı dikkate alınarak son yıllarda C vitamini (askorbik asit) suni yolla sentezlenir. Ancak doğal kaynaktan alınan C vitaminine daha büyük ihtiyaç vardır. Özelliklede C vitamini içeren doğal bitkilere daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Örneğin modern tıpta sınga hastalığının tedavisinde, hemoppagik diyatezinde, hemofili yada çeşitli kanamalarda (burun, akciğer ve rahim kanamalarında), radyoaktif ışınlardan meydana gelen hastalıklarda, enfeksiyon ve akciğer hastalıklarında, geç iyileşen yaralarda kemik kırık ve çıkıklarında C vitaminince zengin olan kuşburnu meyvesi geniş çapta kullanılmaktadır. Buna ilave olarak kuşburnu meyvesi skleroza karşıda kullanılır. C vitamini organizmanın normal gelişimini Sağlar ve madde alış verişini kolaylaştırır. Kan basıncın’ normalleştirir, iltihabı önler.

Kuşburnunda bulunan karotin veya provitamin-A çocuklara da son derece önemlidir. Çocukların dayanıklılığını artırmakla beraber, gözün görmesine iyi gelir.

l B-1 vitamini sinir sisteminin kuvvetlenmesine ve iş kabiliyetinin artmasına yardımcı olur.

l B-2 vitamininin önemi daha büyüktür.

Şeker, karaciğer, deri hastalıklarının tedavisinde, kansızlıkta ve antibiyotik ilaçlarla uzun müddet tedavi olunması sonucunda oluşan çeşitli hastalıklarda tedavi edici etkiye sahiptir. A ve P vitaminleri hipertansiyonun tedavisinde olumlu sonuçlar verir.

Sonuç olarak çeşitli vitaminlerle, organik asitlerle, şeker, katı yağ ve karatenoidlerce zengin olan kuşburnu meyvesi tedavi edici doğal bir kaynaktır. Bundan dolayı memleketimizde bu bitkinin yetiştirilip tıpta kullanılması önem taşımaktadır.

4 Yorumlar

  1. Çayını çok severek içiyorum. :)

    YanıtlaSil
  2. kuşburnu bir zamanlar "tansu çillerin güzellik sırrı" diye popüler olmuştu :)

    YanıtlaSil
  3. Kuşburnunu severim. Faydaları hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu