Son eklenen

Patreon Nedir? Ne İşe Yarar?


Web 2.0 teknolojileri yaşamımıza girdiğinden bu yana iletişim yöntemlerimizde çeşitli değişikliklerin yaşanması da kaçınılmaz oldu. Bu yeni iletişim biçimi çift yönlü ve eş zamanlı yapısıyla kullanıcıları da içerik üreticisine dönüştürdü. Kişilerin paylaşımlarını çeşitli platformlar aracılığı ile yapabilmesi yaratıcılık konusunda bireylere geniş bir çalışma alanı kazandırdı. Zaman içerisinde ise bir gelir elde etmek isteyen kullanıcılar açısından bu tür platformlar ortam yarattı. İçerik üreticileri para kazanmanın farklı yollarına da hâkim olmaya başladılar. Bu durumda kullanıcıların merak edeceği konular da kendiliğinden ortaya çıktı. Patreon Nedir? Ne İşe Yarar? Suallerine yanıt arayan kullanıcılara yönelik olarak bazı bilgileri bir araya getirdik.

Patreon için bir tür topluluk fonu tanımlamasını yapmak yanlış olmayacaktır. Bu fon yardımıyla içerik üreticilerine kaynak yaratılır. Sosyal medya platformlarında aktif olarak içerik üreten ve bunları yayımlayan kullanıcılar üretimlerinde kesintisiz çalışma ortamını bu fonlarla yakaladı. Patron adı verilen hayranlarının oluşturduğu fonlara yapılan maddi destekler sayesinde içerik üreticileri ekonomik kaygılardan bir nebze uzaklaşabildi. Günümüzde oldukça fazla sayıda kullanıcı bu fonları destekleyerek içerik üreticilerine kaynak yaratırken platform da hızla gelişmeye devam ediyor.

Patreon, internet üzerinden hizmet sunan bir şirket olarak kurulmuştur. İnternette çevrimiçi ortamlarda yayım yapan herkes bu platformun bir kullanıcısına dönüşebilir. Platform hızla gelişen yapısı aracılığı ile içerik üreticilerine ana kaynak olmaya devam etmektedir.

Sanatçıların yanı sıra birçok kişi de seçenekleri doğrultusunda içerik üretimi gerçekleştirebilir. Bazı durumlarda kişilerin yaratıcı ürünler ortaya koymaları için ekonomik olarak rahat pozisyonlarda olmaları gerekir. Patreon bu amaca hizmet eden bir platform olarak kullanıcılar tarafından olumlu tepkilerle karşılaşmaktadır.

Bu platformda yer alan kullanıcılar ürettikleri içerikler baz alınarak gruplandırılır. Bu içerik türleri ise video, oyun ya da eğitim gibi çeşitli alanları kapsayabilir.

Patreon, içerik üreticisini takip eden hayran kitlesinin büyüklüğü ile doğru orantılı bir gelir elde edebilme şansı yaratırken içerik üreticisine kaynak yaratmada oldukça başarılı. İçerik üreticisi ne kadar geniş takipçi sayısına sahipse o oranda elde edeceği gelir miktarı artabiliyor. Bu durumda da içerik üreticilerinin daha fazla takipçi kazanmanın yollarını aramak durumunda kalması kaçınılmaz oluyor.

Patreon Ne İşe Yarar?

Sosyal medya platformları arasında yer alan YouTube ya da Instagram gibi mecralarda video yayımlayan ya da blog oluşturan ve bunları kullanıcıların hizmetine sunan içerik üreticileri patreon vasıtasıyla gelir elde ederler. Bu gelir kullanıcıların oluşturduğu fonlardan temin edilir. İçerik üreticisi ekonomik olarak ihtiyaçlarını bu fon aracılığı ile giderirken fona yardım edenler bir çeşit patrona dönüşür. İçerik üreticisi ise yaratıcılığını sınırlandırmak ya da ekonomik kaygılar yaşamak durumunda kalmayacağından takipçileri için nitelikli yayımlar yapmaya devam eder.

YouTube içerik üreticileri için para ödeme yöntemlerinde değişikliğe gidince bu platformlarda yayım yapan birçok kişi yeni arayışlara yöneldi. Bu kaynak arayışında ise Patreon yaratıcı çözüm seçenekleri sayesinde bir adım öne çıkan platform olarak kullanıcılarını her geçen gün arttırmakta.

Kullanıcı bir içerik üreticisini severek takip ediyorsa bu platformda bir ücret karşılığında abonelik oluşturarak fona katkı sağlıyor. Bu maddi katkının kendisine getirisi ise içerik üreticisinin oluşturacağı yayımlara erken ulaşma avantajı oluyor. Karşılıklı bir etkileşim ve yararın oluşturduğu bu anlayış sosyal medyada uygulanan benzerlerinden ayrılıyor. Zira Patreon bu mecrayı kullanan herkese eşit mesafede durarak kaynak aktarımında eşit fırsatlar yaratıyor.

Patreon aracılığı ile farklı taahhütlere yönelik ödeme sistemleri de platformun kullanıcılar için geliştirdiği avantajlardan. Seçim yapacak olan kullanıcı kişisel tercihleri doğrultusunda kararlarını belirleyebiliyor.

Patreon, bazı durumlarda içerik üreticilerine kendilerine kaynak aktarımı yapan patronlar için özel içerik üretimi izni de veriyor. Bu özel içerikler belli bir ücret karşılığında patron olarak isimlendirilen kullanıcılara erişebiliyor.

Bu platformun bir diğer kullanım özelliği ise içerik üreticileri için perakende adı verilen bir satış ortamı yaratabilmesi. İçerik üreticisi ne tür bir paylaşım yapacağını platformu kullanacağı zaman kararlaştırmak durumunda. Perakende satış ya da aylık abonelik biçiminde gerçekleştirilen satışlardan biri tercih edilmek zorunda. İçerik üreticisi her iki yöntemden birini tercih etmek durumunda.

Bu site, fonlar aracılığı ile içerik üreticilerine kaynak oluştururken kendisi de %10’luk bir kesinti aracılığı ile varlığını sürdürebiliyor. Yani sitenin hizmet üretmesi kesintiler aracılığı ile temin ediliyor. Patreon Ne İşe Yarar? Diye merak eden kullanıcıların bilmek isteyecekleri bilgiler arasında ise severek takip ettikleri sosyal medya içerik üreticilerinin gelir kaynağı olarak değerlendirilmesi geliyor.

Patreon Ne Zaman Kuruldu?

Jack Conte ile Sam Yam adlı kişilerin oluşturduğu platformun 2013 yılında kurulduğu biliniyor. Kurulduğu günden bu yana kullanıcı sayısında hızlı artışa sahip olan bir platform. Bu platformun herkes için kaynak üretebilecek yapıda tasarlanması onu benzerlerinden ayırıyor. Örnek vermemiz gerekirse Kickstarter projeleri baz alarak kaynak aktarımı sağlarken Patreon içerik üreten herkes için bu kaynağı sunuyor.

Patreon’un Yararları Nelerdir?

l Takipçiler, fonlar aracılığı ile birer patrona dönüşür

l Takipçi yayımını izlediği içerik üreticisi ile ve platformla daha fazla organik bir bağ kurar

l Takipçilerde izledikleri sosyal medya platformuna aidiyet duygusunu arttırır

l Takipçinin platformda gerçekleştirdiği abonelik ile içerik üreticisinin yayımlarına erken ulaşması temin edilir

l İçerik üreticisinin yaratıcılığı mali kaynaklar sayesinde sekteye uğramaz

l İçerik üreticisi ekonomik kaygılarından kurtulduğunda daha özgür üretimler gerçekleştirir

l Özgür bir ortamda çalışan içerik üreticisi daha verimli iş alanı yaratır

l İçerik üreticisi bu platformda perakende ya da aylık abonelik biçiminde satış yapabilme şansına sahip olur

Kullanıcıların merak ettiği bir konu olan ve son günlerde gündemde yer alan Patreon Nedir? Ne İşe Yarar? Sorusu internet kullanıcılarının bilmek isteyecekleri noktalara odaklanılarak cevaplandırılmaya çalışılmıştır. Patreon her geçen gün ürettiği hizmet sayesinde katılımcı sayısını arttıran ve büyüyen bir platform olarak dijital dünyada yerini almaktadır.

Konuyla alakalı "patreon ile nasıl para kazanılır?" Makalemizde ilginizi çekebilir.

https://www.ankarapostasi.net/2020/05/patreon-ile-nasil-para-kazanilir.html

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu