Son eklenen

Kripto Para Kazancı Vergiye Tabimidir?

Kripto para piyasası yeni bir piyasa değil. Bazılarımız için, bu piyasaya para yatırıp kazanç sağlamak yeni bir kapı olsa da aslında yıllardır binlerce dolar kazanç sağlayan ve bu işi tam zamanlı yapan insan sayısı az değil. Ciddi gelirleri sürekli olarak sağlayabilen başarılı girişimcilerin, ticari kazanç sağlaması ve bu kazancı sürekli hale getirmesi, vergi ödemeyi de gerektiriyor. Serbest meslek kazançlar, zirai kazançlar, ticari kazançlar, gayri menkul sermaye iratları, diğer kazanç ve iratlar gelir olarak kabul edilip vergiye tabi olmaktadır. Kısaca her iş, kazanç sağladığı sürece vergiye tabidir. Dolayısı ile kripto para borsalarından elde edilen gelirlerin de vergiye tabi olması olasıdır ancak kazançlar için hangi statüde değerlendirme yapılacağı konusunda bilgi verilmedi. Dahası kesin olmamakla birlikte kazançlar için belli bir limit de getirilebilir. Limiti aşanlar vergiye tabi olabilir. Çünkü bu borsalardan ayda 300 lira kazanç sağlayan ile ayda 10 bin dolar kazanç sağlayanların eşit kefede değerlendirilmeyeceği kesindir.

Gelir Getiren Her Şey Vergiye Tabidir

Meselenin net olarak anlaşılması için, elde edilen kazancın hangi statüde değerlendirileceğinin tespit edilmesi gerekiyor ki bunu da en yakın vergi dairesine giderek öğrenebilirsiniz. Kripto para piyasasından binlerce dolar kazanıp tek kuruş vergi vermeyenlerin, ileride geriye dönük kazançların vergiye tabi tutulması durumunda mağduriyet yaşamamaları için, en yakın vergi dairesine giderek kazançlarını bildirmeleri yararlı olacaktır. Çünkü geriye dönük kazançlar vergiye tabi olduğunda, vergi yükü ağır gelebilir. İleride mağduriyet yaşanmaması adına uzmanlardan bilgi almak gerekliliğinin altını çizdikten sonra şu konuya da değinelim.

Kripto para borsasından elde edilen gelirlerin 40 bin lirayı aşması durumunda arızi kazanç kategorisinde değerlendirilmesi mümkündür ( Bknz GVK 82. madde). Öte yandan 1 takvim yılı içinde birden çok tekrar eden gelirlerin, bir sonraki yıllarda da birer kez elde edilmesi, işlem sürekliliği yönünden değerlendirilebileceğinin de bilinmesi gerekiyor. Ayrıca gelir vergisi kanununun 37. maddesin 3. kısımda ticari kazanç ve ticari kazancın tarifi paragrafında; her tür ticari ve sınai eylemlerden ya da faaliyetlerden elde edilen kazançlar ticari kazanç sayılmaktadır. ​Ek olarak geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığının, Kripto borsalarına yazı göndererek, bu borsalara kayıt olanların bilgilerini istediği belirtildi.

Geçmişe Dönük Vergi Alınabilir mi?

En çok merak edilen konuların başında, kripto para borsalarından elde edilen ve geçmişe yönelik olan ciddi kazançların, vergiye tabi olup olmayacağıdır. Bu konuda henüz bir bilgi bulunmamaktadır ancak borsaların talep üzerine kullanıcı bilgilerini verecekleri bilgisinden hareketle, 5 yıla dönük olarak kazançlar takip edilebilir ve vergilendirme geçmişe yönelik olarak söz konusu olabilir.

2 Yorumlar

  1. Hiç almadım almayı da düşünmüyorum ama vergiye tabi olması mantıklı.

    YanıtlaSil
  2. tam olarak bir miktar belirlemediler sanırım ama vergi uygulaması gelecek gibi kısmet bakalım bilgilendirme için teşekkür ederiz ben yaklaşık 4-5 senedir bu piyasadayım geçmişe dönük vergilendirme gelirse sıkıntı :)

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu