Son eklenen

Bitcoin Madenciliği Nedir?

Madencilik, genel işlevi gereği blokzincirlerin defter işlemlerindeki kayıtlara geçerli blokların eklenmesiyle oluşturulan süreçtir. Bu işlem çifte harcama problemini kökünden çözümlediği için de çok kritik bir öneme sahiptir.

Çifte harcama problemi, işlemlerin geçmişinin sorgulanarak bir kanıya varılması ve bunların onaylanmasıyla giderilebilmekte.

Madencilikte, verilerin işlenmesi, bunların denetlenmesi ve güvenilir bir esasla çözümlenmesi süreciyle üçüncü bir şahıs bu işlemlere destek verdiği için sistem tarafından parasal olarak ödüllendirilir.

Bitcoin madenciliğinde, bir kaynak taahhüt ederek doğru sırada matematiksel olarak istiflenerek kanıtlanabilen dizi bloklarının oluşturulmasıyla elde edilen bir süreçtir.

Bitcoin Madencilerine Ödeme Nasıl Yapılır?

Sistem Bitcoin madencileri tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde blokların sorunsuz olarak işlenerek oluşturulması sonucu ödül mekanizmasını işletir. Sistem üzerinde iki türlü ödül bulunur. Birincisi bu blokların oluşturulmasında yardım edilmesi süreciyle, diğer biri de sistem üzerindeki işlemler üzerinden alınan yatırımcılar tarafından ödenen işlem ücretleridir.

Bitcoin ödülleri her geçen periyodda azalacak olsa da değerinin yükselmesi sayesinde bunu fazlasıyla telafi edecektir. Madencilik rekabetçi bir ortamda yapılmaktadır. Ancak başlaması hala kolay ve basit yollarla yapılabilmektedir.

Madencilik İçin Gerekli Donanım Nasıl Seçilir?

Bitcoin madenciliği için özellikle bitcoin madenciliğine has çalışan ASIC olarak adlandırılan Uygulamaya has bir cihaz alınmalıdır. Bu cihaz sadece Bitcoin madenciliği üzerinde çalışabilecektir ancak verimliliği fazlasıyla arttıracaktır.

Ortak CPU ve GPU’lar daha gelişmiş FPGA’lar ile madencilik yapmak istiyorsanız, diğer kripto paraları da incelemenizde fayda olacaktır. Bu cihazlar da Bitcoin madenciliği yapabilmekte ancak bu hız bakımından hiç de tatmin edici ölçüde olmamakta.

Madencilikteki performans ölçümü hash oranı olarak adlandırılır. Saniyede üretilen hash sayısı ile de bu oran ifade edilir.

Bitcoin Madenciliğinin Riskleri Nelerdir?

Kar elde etmenin yanı sıra ASIC gibi yüksek güçteki cihazları yönetebilmenin de teknik anlamda çok riski vardır.

Madencilik ekipmanlarındaki aşırı ısınma sorunlarının bileşenleri yakmaması için yüksek derecede önlem alınarak havalandırma sisteminin düzgün kurulması gereklidir. Bu yüzden evinizde ya da ofisinizde kullanacağınız bir ASIC en güçlü ve elektrik tüketen en yüksek cihaz olacaktır.

Genel çaplı yapacağınız bir madencilik için elektrik şebekelerinizin de buna uygunluğunu kontrol ettirmenizde fayda olacaktır. Teknik anlamda bilgi birikimi olmadan yapmak ASIC gibi cihazların uygun bakımları yapılmadan işleme devam ettirmek erken hizmet dışı kalmasına sebep olabilir.

Bitcoin madenciliğinin girişim için uygun olup olmadığına teknik bilgi birikiminize göre kıyaslayarak girişebilmenizde faydası olacaktır. Ne kadar risk barındırıyorsa bir o kadar da kar getirici ödül mekanizması da mevcuttur.

1 Yorumlar

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu