Son eklenen

DÖRT ÇEKER ARAÇLARIN AVANTAJLARI

Dört çeker araç dört tekerden çekiş sistemi (4WD) motordan üretilen gücün sürekli olarak dört teker ya da iki teker üzerinde yola aktarılabildiği bir sistemdir. Dört çekerler genelde arazi araçlarında veya pick-up'larda kullanılan bir sistemdir. 4WD aracımızın dört tekerden çekiş sistemi bulunmakta olan diferansiyeller mekanik ve hidrolik olarak çalıştırılıp kumanda ediliyor olduğu biliniyor.

Dört Çeker Araçların Çekiş Sistemi Çeşitleri

  1. Yarı zamanlı 4WD
  2. Sürekli 4WD

Yukarıda olduğu gibi dört çeker araçlar 2'ye ayrılıyor.

Yarı Zamanlı 4WD

Aracı hem iki teker hem de 4 çeker olarak kullanılıyor. Bu nedenle şoför arkadaşlara bir kumanda verilmiştir. Takviye ve seri takviye seçildiği zaman aracın hızını azalmış ve çekiş kuvvetini artırmış oluyor. Çok dik rampalarda, arazi gezilerinde, ağır yük taşıma konusunda takviye seçiliyor. Seri ise takviyenin tam tersi olarak hızını artırıyor çekiş kuvvetini azaltıyor. Seri mod için buzlu, karlı, çamurlu alanlarda kullanılması gerektiğini biliyor.

Sürekli 4WD

Sürekli 4 WD ise şoför arkadaş 2 çeker ya da 4 çeker diye seçim yapamaz. Bunun nedeni ise motor gücü sürekli olarak 4 teker birden aynı anda aktarıldığı biliniyor. Arazi araçları genelde sürekli 4WD kullanılıyor. Bunu nedeni ise arazi koşullarıdır.

Dört Çeker Araçların Avantajları

  1. Dört çeker araçlarda gücü aynı anda dört tekere dağıttığı için araç yol ile bütünleşiyor. Bu nedenle yolda patinaj gibi sonuçlara engellediğini biliniyor.
  2. Dört çeker araçlarda dört tekere birden aynı güç verildiği için düşük viteslerde daha hızlı gitme ihtimali gerçekleşiyor.
  3. Dört çeker araçlarda patinaj engellendiği için araçların lastik eskitmesi veya eritmesi daha uzun sürüyor olduğu biliniyor.
  4. Dört çeker araçlar seyir halinde iken bir anda önünüze çıkan ani virajlarda savrulmanızı ve yoldan çıkmanızı engellediğini biliniyor.

Dört Çeker Araçların Dezavantajları

  1. Dört çeker araçlarda tekerlerin hepsine aynı anda döndüğü için daha fazla yakıt tüketimi gerçekleşecektir.
  2. Dört çeker aracın dört çeker olduğu için iki çeker araca kıyasla dört tekerinde daha fazla eskimesine neden olur.

 

1 Yorumlar

  1. Biz yokuslu ve kar buz çok olan bir yerde yaşadığımız için 4 cekerli aracın ne kadar önemli olduğunu biliyorum.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu