Son eklenen

Sayfa İtibarı (Page Authority) Nedir?


Sayfa İtibarı (PA)
, Moz’un geliştirmiş olduğu, belirlenen sayfanın, Arama Motorlarının sonuç sayfalarında ne kadar iyi olduğunu derecelendirmeye yarayan bir puandır. Sayfa itibar puanları 1 ile 100 arasında değişir ve yüksek puanlar daha yüksek sıralama yeteneklerini gösterir.

Sayfa itibarı, web dizinlerindeki verilere dayanır ve onlarca faktörü hesaba katar. Etki Alanı Otoritesine benzer bir makine öğrenimi modeli kullanarak, oynadığımız binlerce SERP sıralamasına en iyi uyan algoritmayı belirliyor ve sayfanın itibar puanını oluşturmak için bu özel hesaplamayı kullanıyoruz.

Sayfa itibarı, etki alanı yetkilisiyle aynı şekilde hesaplanır, ancak bireysel sayfa düzeyinde olur. Sayfa itibarı, Mozscape Web dizini verilerine dayanır ve bağlantı sayısını ve düzinelerce başka faktörü (toplamda 40'ın üzerinde) içerir. Önemli anahtar kelimelerin kullanımı ya da içeriğin optimizasyonunu bu hesaba katmaz. Etki alanı izinleri gibi, sayfa izinleri de makine öğrenimi algoritmaları kullanılarak hesaplanır, bu nedenle algoritmaya veri girişi değiştikçe değişirler. Bu nedenle, sayfa izinlerini, bir sayfanın sıralanma açısından diğer sayfalara kıyasla göreli bir ölçüsü olarak kullanmak, onu mutlak bir "puan" değeriyle karşılaştırmak mantıklıdır.

Sayfa İtibarı Nasıl Hesaplanır?

Sayfa itibarı, 100 puanlık bir günlük ölçeğinde planlanır. Bu nedenle, 20 puanda 30 puan almak, 70 puandan 80 puana ulaşmaktan çok daha kolaydır. Sayfa itibarını hesaplamak için kullanılan algoritma sürekli olarak güncellenir. Bu nedenle puanın sık sık değiştiğini görebilirsiniz.

“İyi” Page Authority Nasıl Olur?

Sayfa otoritesi hesaplanırken karşılaştırmalı metrikler kullanıldığından, doğrudan saf puanlar kullanmak yerine, daha güçlü olabilecek sayfalarda daha sağlıklı karşılaştırmalar yapılabilir. Herhangi bir sayfa için "iyi" veya "kötü" demek, karşılaştırma ve kıyaslama amaçlı olduğu için doğru değildir. Diyelim ki x sayfası, y sayfasından daha iyi bir Sayfa Yetkilisi puanına sahip, bu durumda "Y sayfası zayıf" söylemek yanlış bir cümle olur.

Sitenizin yetki puanını doğrudan etkilemek zordur. Tıpkı etki alanı yetkilinizin puanı gibi. Çünkü bu puanlar çok değişkenli kriterlere göre hesaplanmakta ve bu değişkenlerin her biri diğer değişkeni ve puanı etkilemektedir. Google, arama sonuçlarını benzer şekilde hesaplayarak birçok faktörü göz önünde bulundurmak gerekir.

2 Yorumlar

  1. Değişik bir yazı olmuş. Sanırım ben böyle şeyleri pek önemsemiyorum.. pek anlamamda canım ne isterse yazıyorum sonra gerisine karışmıyorum :) işte bu kadar...

    YanıtlaSil
  2. Sayfa itibarı konusu çok çetrefilli geldi bana. Yazıları yazıyoruz sonra salıyoruz. Paylaşılan fotolar, bağlantılar, yazının uzunluğu, içeriğin güncelliği... aklıma ilk gelen faktörler. Daha kim bilir neler etkili oluyor sıralamada. SERP konusunu da merak ettim... Teşekkürler.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu