Son eklenen

Elektronik Atıkların Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?

Türkiye’de yılda ortalama 700 milyon Euro değerinde elektronik atığın meydana çıktığı tahmin edilirken bu atıkların ekonomiyle birlikte geri dönüşümle doğaya da oldukça katkı sağlıyor.

Elektronik atıkların doğaya zararları

Geri dönüştürebilir atıkların önemi hem ülkemizde hem de dünya da oldukça fazladır. Geri dönüşüm ekonomiye ve doğaya yarar sağlarken ters durumda telafisi zor olan sonuçlar doğuruyor.

Özellikle teknoloji atıkları doğaya atıldıkları durumda insan ömrünün yetmeyeceği kadar uzun süre doğada kalıp içerisinde bulunan zararlı materyaller doğaya karışarak doğayı kirletiyor. Ömrünü tamamlamış elektronik aletler 8 milyar dan fazla dünya nüfusu göz önüne alındığında oldukça tehlikeli bir hal alıyor. Japonya, Çin gibi sanayi üretimi fazla olan Ülkeler ‘de çevre kirliliği görülür. Bir diğer önemli konu miladını tamamlamış elektronik cihazların içindeki kişisel veriler.

Kişisel bilgilerin geri dönüşümü 

Elektronik cihazların içinde bulunan kişisel veriler özellikle tablet, telefon, bilgisayar kişisel verilerin gizliliği kanununa göre bu cihazların geri dönüşümü talep ediliyor.

Elektronik cihazların kimyasal zararları

Elektronik atıkların içerisinde birçok zararlı kimyasal madde bulunmakta doğayla teması halinde doğaya ve çevreye ciddi zararlar verebiliyor. İçerisinde bulunan kurşun, demir ve cıva gibi maddelerle birlikte beyaz eşyalardaki çeşitli gazlardan ötürü geri dönüşümü insan sağlığı ve doğa için oldukça önemlidir.

Geri dönüşümün ekonomiye Faydaları

Tesislere gelen atıkların kategorize edilerek ayrıştırılıyor ve uygun bölümlere alınıyor. Teknoloji ve ülkelerin Ekonomisiyle geri dönüşüm sistemleri değişebiliyor.

Türkiye’de yılda ortalama bir milyon ton elektronik atık çıkıyor ancak sadece 50 bin tonu toplanabiliyor. Hem insan sağlığı için hem de doğa için atık toplamak oldukça önemli bir yerdedir.

Elektronik atıklar nerelere atılmalıdır?

Ülkemizde elektronik atık toplama merkezleri bulunmakta buralara cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi elektronik cihazlarınızı atabilirsiniz.

Elektronik atıkların kalkınma hedefleri

Artan nüfus ile elektronik alet kullanımında yoğunlaştı bu atıkların uygunsuz yakılması, tehlikeli işlemlerden geçmesi doğal yaşam açısından tehlikelidir sadece bu açıdan bile elektronik atık kalkınma planları ile adımlar atılmıştır. Doğada yaşayan canlıların ekolojik dengelerini bozarak evrim türlerinin değişmesine neden olabiliyor. Türkiye elektronik atıklar için büyük adımlar attı ve istikrarlı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.

3 Yorumlar

  1. Bu yazıyı çocuğumun da okumasını isterim. Okulda da bu konuların üzerinde çokça duruyorlar. Emeğinize sağlık :))

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten ne oluyor bu kadar çok elektronik atık? İnsanlığın kendi kendine dünyayı yok etme araçlarından birine dönüştü bu atıklar.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar.
    Ülkemizde sürekli sokaklarda dolaşan hurdacılar sayesinde birçok elektronik atık hurdalar toprağa karışmadan onları tekrar işleyip geri dönüştürebilen ehil ellere ulaştığını sanıyorum. Tabi bu ne derece doğru kesin bilmiyorum. Evlerimizde atık pillerimizi biriktiryor ve zincir marketlerde atık pil kutusuna atıyoruz.

    Her ne kadar kategori olarak konumuz dışında olsa da evlerimizde kullandığımız atık yağların da lavabolara dökülmemesi gerekiyor. Atık pet su şişelerine doldurup belediyelere teslim edebiliriz. Çünkü atık yağlar da toprağa karışmaması gerekiyormuş.
    Bu güzel ve yararlı paylaşımınız için aklleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu