Son eklenen

CİPS NASIL YAPILIR?

Cips patatesin ince, yuvarlak ve kesilerek kızartılmış halidir. Cips patatesten yapılabildiği gibi mısır ile de yapılabilir. Tadının güzel oluşu ve kolay yenilebilir olması cipsi günümüzün en popüler abur cuburu haline getirmiştir. Yaş fark etmeksizin herkes tarafından beğenilen cips, sosyal aktiviteler sırasında en çok tüketilen abur cuburlar arasında yer alır. Cips gıda firmalarında endüstri işlemleri ile üretilebileceği gibi kişiler de evlerinde çok basit işlemler ile cips yapabilir. Peki, herkesin favori abur cuburu olan cips nasıl yapılıyor?

Patates Cipsi Nasıl Üretiliyor?

İlk önce filizlenmemiş ve şekil bozukluğu olmayan patatesler su kanalları yardımı ile işletmeye taşınır. Su ile taşıma sırasında patatesler üzerindeki kir ve çöplerden arındırılmış olur. Su kanallarından geçen patatesler tamamen toz, toprak ve çamurdan arındırılmak için dönen dönen silindirli fırçalardan geçer. Fırçalı silindirlerden tamamen temizlenmiş halde çıkan patatesler kabuk soyma hattına gelir.

Kabuk soyma hattında patateslerin kabukları dönen tırtıklı tamburlar aracılığı ile soyulur. Soyma işleminin ardından sınıflandırma makineleri aracılığı ile patatesler boylarına göre sınıflandırılır. Sınıflandırma işlemi ile sınıflarını ayrılmış olan patatesler dilimlenme işleminin gerçekleşmesi için dilimlenme hattına geçer. Dilimlenme hattında dönen keskin bıçaklar aracılığı ile patatesler dilimlenir ve patatesler ince dilim biçimindeki cips halini alır. Dilimlenme hattından çıkan cips halini almış patateslerin bir dakika kadar soğuk suda bırakılarak yıkama işlemi yapılır.

Yıkama işleminin ardından dilimlenmiş patatesler süzgeçli bantlar aracılığı ile kızartma bölümüne iletilir. Bu sırada patateslerin ilerlediği bantlara hava üflenerek patates dilimlerinin kuruması sağlanır. Kızartma ünitesine geçen patates dilimleri yaklaşık 3 dakika boyunca 190°C kızgın yağda ilerler. Bu işlemin ardından pişirme işlemi tamamlanmış olur. Pişirme işleminin ardından süzgeçli bantlarda ilerleyen patates dilimlerine tuz püskürtülerek tuzlama işlemi yapılır. Bu aşama ile birlikte paketlenmeye hazır hale gelmiş olan cipslerden hatalı olanları elektronik kamera sistemi ile tespit edilir ve üretim hattından uzaklaştırılır.

Cips üretiminin tamamlanması ile paketleme kısmına geçilir. Paketleme kısmına gelen cipsler belli ağırlıklara göre sınıflandırma yapan ambalajlama paketleri ile sınıflandırılır ve bu makineler aracılığı ile ambalajlanması tamamlanır. Bu sırada bir makine aracılığı ile paketlerin içine azot gazı verilir ve ısıl yapıştırma yöntemi ile paket kapatılır. Üretimi tamamlanan patates cipsleri dağıtımın yapılabilmesi için lojistik bölümüne doğru yönlendirilir.

Evde Patates Cipsi Yapmak İçin Hangi Malzemeler Gerekir?

Evde patates cipsi yapabilmeniz için gerekli olan malzemeler:

  • 1 çay kaşığı tuz,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 1 çay kaşığı kırmızıbiber,
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu,
  • 1 çay kaşığı kekik.

Evde Patates Cipsi Nasıl Yapılır?

Patates cipsi yapabilmek için ilk önce patatesler soyulur ve patatesler ince dilimli cips şekline getirilir. Patatesin nişastasını alması için bir kaseye su koyulur ve patatesler suda bir süre bekletilir. Bu esnada zeytinyağı ile baharatlar karıştırılır. Patatesler kaseden çıkarılır ve süzülüp kurutulur. Süzülüp kuruyan patatesler daha önceden hazırlamış olduğumuz baharatlı zeytinyağı ile harmanlanır.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serilip patates dilimleri birbirine temas etmeyecek şekilde dizilir. Hazır hale gelen tepsi 200 derecedeki fırına verilir. 15.dakikada tepsi çıkarılıp patates dilimleri ters yüz yapılır ve tepsi tekrar fırına verilir. Patates dilimlerinin diğer yüzü de 15 dakika boyunca fırında kaldıktan sonra tepsi fırından alınır. Ev yapımı patates cipsiniz yemeye hazır hale gelmiştir. Afiyet olsun.

3 Yorumlar

  1. Bilgiler için teşekkürler. En kısa zamanda eşim ile evde yapmayı deneyeceğiz. 😂👍

    YanıtlaSil
  2. çok ince kesip baharatlanması gerekiyor ama yine de aynı tada ben ulaşamıyorum denemelerimde

    YanıtlaSil
  3. Sağlıksız olsa da seviyoruz 😅

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu