Son eklenen

Yakıt Tasarrufu İçin 10 Basit Adım

Yakıt tasarrufu sağlamak, son dönemlerde yaşanan benzin ve dizel fiyatlarındaki yükselişler nedeniyle önem kazanmıştır. Bu nedenle, araçlarımızı doğru bir şekilde kullanarak yakıt tasarrufu sağlamaya çalışmak yerinde olacaktır. Özellikle şehir içi trafiğinde uygulayacağımız sürüş teknikleri, aracımızın yakıt tüketimini azaltmaya yardımcı olacaktır. Gelin birlikte araçlarımızın kullanımına dikkat ederek, nasıl daha az yakıt tüketebileceğimize bir bakalım.

Aracı Yavaşça Hızlandırın

Eğer aracınızda gaz pedalına hafifçe basarak seyahat ederseniz, yakıt tüketiminizi azaltabilirsiniz. Şehir içinde gaz pedalına hafifçe basarak daha az yakıt tüketebilirsiniz. Kalkıştan 20 km/s hıza, 5 saniyede ulaşmaya çalışın.

Sabit Bir Hızı Koruyun

Hızınız düştüğünde daha fazla yakıt harcarsınız. Hız sabitleyici kullanmak, sabit hızda gitmenizi kolaylaştıracaktır.

Aracınızın Filtrelerinin Bakımlarını Düzenli Olarak Yapın

Hava filtreleri tıkanırsa, motorunuzun performansı düşer ve bu da yakıt tasarrufunuzu azaltır. Bu nedenle, hava filtresini düzenli bir şekilde değiştirin ve yakıt tasarrufunuzu yüzde10 oranında arttırın.

Gereksiz Yükten Uzak Durun

Aracınızda gereksiz eşya ve yük bulundurmayın. Her alınan fazla yük, yakıt tüketimini arttıracaktır. Orta boy bir otomobilin yakıt tüketimi, taşıdığı her 25 kilogram ağırlık için yaklaşık %1 artmaktadır.

Uzun Süre Hareketsiz Durumlarda Motoru Durdurun

Aşırı yoğun ve ilerlemeyen trafikte, dakikalarca olduğunuz yerde beklerken, motorun boşa çalışmasını engellemek için stop ettirebilirsiniz.

Sakin Bir Sürüş Tarzı Benimseyin

Vites değişimlerini, kalkış esnasında ve hızlanırken doğru zanda yapın. Aracınızı optimum bir hızda kullanmaya öze gösterin. Ani fren yapmayın bunun yerine motor freni ile yavaşlayın. Aracı düşük viteste bekletmeden, bir an evvel vites yükselterek ilerleyin. Ancak unutmayın, aracınızı yumuşak kullanmak, sert kullanıma oranla yakıt tüketimini üçte bir oranında azaltır.

Klima Kullanımını Etkin Bir Şeklide Yönetin

Klima, bir aracın yakıt tüketimini %20'ye kadar artırabilir. Şehirde araç kullanırken camları açın ve otoyolda ise camları kapalı tutarak aracın aerodinamiğini koruyun. Klima kullanıyorsanız, devridaim seçeneğini kullanın. Etkiyi en aza indirecektir.

Rotanızı Önceden Planlayın

Yolunuz uzunsa, rotanızın haritasını çıkarın. Trafik durumunu önceden takip edin.

Yüksek Hızda İlerlemeyin

Hızlı seyahat etmek, aracınızın rüzgâr direncine maruz kalmasını artıracağı için daha fazla yakıt tüketimine neden olabilir. Bu nedenle, yüksek hızlarda seyahat etmek yerine düşük ve orta hızlarda seyahat etmeyi tercih etmek, aracınızın yakıt tasarrufu açısından daha avantajlı olacaktır. Ayrıca, yokuş aşağıya inerken aracınızı boşa almamak da önemlidir. Bu sayede, aracınızın motorunun çalışmasını azaltarak daha az yakıt tüketimi sağlayabilirsiniz.

Lastik Basıncınızı Kontrol Edin

Lastiklerinizin doğru hava basıncına sahip olması, aracınızın yakıt tasarrufu açısından çok önemlidir. Lastiklerinizin hava basıncı 1psi bile az olsa, aracınızın yakıt tüketimi %4 oranında artabilir. Bu nedenle, lastiklerinizin hava basıncını belli aralıklar ile kontrol edin.

1 Yorumlar

  1. yakıt fiyatlarının arttığı bu dönemde, daha dikkatli sürmeliyiz. özellikle trafikte aşırı hız yapanları, arkamda selektör yapıp sanki bir acelesi varmış gibi araba kullananları anlayamıyorum. Ağır ağır gidin ne olur sanki. en fazla varacağınız yere 10 dk. geç gidersiniz.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu