Son eklenen

A VİTAMİNİN YARARLARI NELERDİR?

Tüm vitaminler gibi A vitamini yararları da hayati öneme sahiptir. Tabiatta hiçbir mineral vitamin protein ve yağ hücresi gereksiz değildir. Ancak bilim, henüz milyonlarca çeşitliği ve zenginliği olan bu alemimizde her karanlık noktayı aydınlatma gücüne erişemedi. Yine de bilimin ışığında dünyamızı, insan hayvan ve bitki anatomisini çözmeye doğru büyük adımlar atıyoruz. A vitamini yağda çözünebilir bir vitamin olarak Organlarımızın doğru çalışmasına yardımcı olan bir vitamindir.

A Vitamini Yararları 

Vitaminler Bağışıklık sistemimizi güçlendirirler bizi hastalıklardan korumak için çalışan tüm sistemlerin işleyiş ve onarımında görevalırlar. Erkek bireylerin her gün 900mcg A vitamini alması önerilir. Kadınlar için 700 mcg ve ergenler için 300 ile 600 mcg A vitamini almak önemlidir.
A Vitamini Bitkilerde ve Hayvanlarda Bulunur

A Vitamini besin kaynakları olarak oldukça zengindir. Çünkü A vitamini hem bitkilerde hem de hayvanlarda bolca bulunmaktadır. Balık süt ürünleri ve kırmızı ette bolca bulunan A vitamini, içerik olarak retinal, retinol ve r. Asit bulunduruyor.

A Vitamini Gece Körlüğüne İyi Gelir
A Vitamini yararları nelerdir sorusuna cevap olarak gece körlüğüne karşı yararlı olduğu bilinmektedir. Yaşlanma ile gelen görme zayıflıklarını geciktirir. Keskin bir görüş sağlar. Dış dünyada gözlerimizle gördüğümüz objeler, öncelikle elektrik sinyallerine dönüştürülerek beynimize iletiliyor. A vitamini bu sürece yardım ediyor. A vitamini retinada var olan rodopsin adı verilen yapının ana bileşenidir. A vitamini yararları arasında kanseri önlemek de var, bu kanser türleri rahim ağzı kanseri mesane kanseri gibi kanserlerdir. Ancak A vitamini gereğinden fazla alınırsa bu kez akciğer kanserine yol açabilir. Bu hassas seviyenin ne olduğu konusunda araştırmalar henüz devam etmektedir.

A Vitamini Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
A Vitamini Yararları arasında vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek de vardır. Vücudun doğal savunma mekanizmalarında başvurulan ana yardımcı bileşenler arasında A vitamini vardır. A vitamini kan dolaşımında varlığını sürdürmeye çalışan patojenleri ve bakterileri yakalar, onları temizler ve beyaz kan hücre üretimine destek olur. Gelişmemiş ülkelerde sıtma ve kızamık enfeksiyonlarının çok yayıldığı coğrafyalarda A vitamini eksikliği gözlemlenmiştir.
A Vitamini yararları arasında yine sırtta yüzde ortaya çıkan siyah noktalar ve sivilcelerin engellenmesi sayılabilir. Ölen cilt hücrelerinin yağlarla tıkanması sonucu oluşan bu hasarları ortadan kaldırır. Akne tedavisinde A vitamini çok etkilidir.

A Vitamini Kemiklere İyi Gelir
A Vitamini yararlarından biri de kemik güçlendirici etkisidir. Gelişim çağındaki çocuklarda kemiklerin çabuk gelişmesini sağlar. Zayıf kemik yapısını güçlendirir. A vitamini sağlıklı üreme için de gereklidir. Özellikle kadınlarda üreme sistemini koruyucu etkisi vardır. Embriyo gelişimine katkısı da olan A vitamini doktorunuz tarafından hamilelik sürecinde reçete edilecektir. A vitamini eksik olduğunda kadınlarda üreme yeteneği de azalır. Bebeğin daha anne karnında iken önemli organları olan böbreklerin, gözlerin ve kalbin, akciğerlerin gelişimine yardımcı olur.
A vitamini İçeren Besinler

Kuzu ve sığı karaciğerinde bolca bulunur. Sığır karaciğerinde, 100 gram içinde 9,4 mcg A vitamini vardır. Kuzu karaciğerinde ise 100 gramda 7.4 mcg A vitamini bulunmaktadır. Kaz ciğerinde 100 gramda 1,001 mcg A vitamini vardır. 100 gram tereyağında 684 mcg, 100 gram keçi peynirinde 407 mcg A vitamini bulunmaktadır. 100 gram beyaz peynirde 125 mcg A vitamini yer alır. [1]

1 mcg ölçü 0.001 mili gramdır. Verilen değerler 0,001 ile çarpılarak mili gram cinsinden değer bulunabilir.

a vitaminin yararları, a vitaminin zararları, a vitamini bulunan besinler,  kuzu eti, karaciğer, kaz ciğeri, beyaz peynir, tereyağ,


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu