Son eklenen

TUZ VE ŞEKERİN ZARARLARI

Günümüzde en sık rastlanan rahatsızlıklar arasında böbrek rahatsızlıkları da gelmektedir. Böbrek rahatsızlıklarının oluşmasındaki başlıca etkenler ise genetik etkenler, İdrar yolu enfeksiyonlarının çok sık geçirilmesi, suyun yeterli tüketilmemesi, protein içerikli besinlerin bol tüketilmesi, diyabet, hipertansiyon, sigara tüketimi, obezite ve D vitamininin yüksek olmasıdır. Bunlar haricinde birçok nedene bağlı olarak da böbrek rahatsızlığı yaşanabilir.

Böbrek Taşının Oluşmasındaki Etkenler

Böbrek taşının oluşumundaki önemli faktörlerden birisi kanın temizlendiği esnada mineral ve tuzların oluşturduğu sert tortulardır. Diğer bir önemli etken ise gün içerisinde yeterli sıvı alınmamasıdır. Vücudun yeterli su ihtiyacının karşılanmaması halinde idrarla atılan maddelerin yoğunluğu arttığı gibi idrar asidik bir hale dönüşür. Böbrek taşı oluşumunun erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre çok daha fazladır. Böbrek taşı oluşumunda genetik faktörler ile daha evvel böbrek taşı düşürülmesi riski ciddi derecede artırsa da protein içerikli besinlerin, tuz ve şekerin bol tüketilmesi de böbrek taşının oluşumunda ciddi risktir. Yine obez olan kişilerde böbrek taşı oluşumuna daha sık rastlanır. Kullanılan bazı ilaçlarda (diüretikler, kalsiyum bazlı antiasidler vb.) böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlamaktadır. İdrar yolu enfeksiyonlarının sık geçirilmesi, D vitamini ve kalsiyum takviyesinin çok uzun zamandan beri alınması böbrek taşı oluşumunda göz ardı edilemeyecek faktörlerdir.

Böbrek taşı oluşumunu engellemek için alınacak ilk tedbir gün içerisinde yeterli su tüketilmesidir. Günlük alınan su miktarı ise vücuttan çıkan idrarın üstünde olmalıdır. Vücuttan çıkan idrarın berrak renkte olması vücutta yeterli su olduğunu gösterir.

Böbreklerin Fonksiyonları Yaşamsaldır

Vücutta biriken zararlı atık maddelerin idrarla vücuttan atılma görevi böbreklere aittir. Vücutta sıvı-elektrolit dengesinin düzenlenmesinde temel işlevi böbrekler görür. Vücut için yaşamsal ehemmiyetteki asid-baz dengesini düzenleyen organdır. Böbrekler tarafından salgılanan maddeler tansiyonu dengede tutar. Yine böbreklerin salgıladığı eritropoetin hormonu vücuda kan yapımı uyarısında bulunur. Vücuttaki D vitaminini kullanarak kemiklerin yapımını düzenleyen organdır.

Aşırı Yoğurt Tüketmeyin

Böbrek sağlığının korunmasında en önemli besinler fesleğen, elma, üzüm, kereviz, karpuz ve nardır. Bu besinlerin bol bol tüketilmesinin yanı sıra B6 vitamini takviyesinin alınması böbrek taşı oluşumunun engellenmesinde çok önemlidir. Yoğurt ise sanıldığının aksine böbrek taşı oluşumunun engellenmesinde o kadar etkin bir besin değildir. Tam aksine aşırı yoğurt tüketimi ve kalsiyum açısından zengin beslenmek böbrek taşı oluşumunda riski ciddi yükseltir.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu