Son eklenen

HANGİ BALIK NASIL PİŞİRİLİR?

Sofraların vazgeçilmezi olan balık, cinsine göre çeşitli pişirilme yöntemlerine sahiptir. Balıklar yaşadıkları denizin ısısına, yaşadıkları bölgedeki beslenme şartlarına göre çeşitli özellikler taşırlar. Bazı balıklar yağlı bir yapıya sahip iken bazıları ise bunun aksine yağsız olmaktadır. Özellikle tatlı su balıklarının büyük bölümü yağda kızartılarak tüketilmektedir. Deniz balıklarında ise bu durum oldukça çeşitlidir. Izgara, tava yanı sıra fırında haşlama olarak bilinen buğulama tarzı pişirme çeşidi de mevcuttur.

Pişirme Tarzları ve Balık çeşitleri

Özellikle küçük balık diye tabir edilen hamsi, sardalye gibi balıklar daha çok tava tarzı pişirme yöntemi ile tercih edilse de bazı dönemlerde balıklardaki yağlanmadan dolayı tavası ağır olmakta ve ızgara olarak pişirilme tercih edilmektedir.

Eylül ayında av yasağının kalkması ile Karadeniz'den sofralara konuk olan Palamut balığı çıktığı ilk ay olan eylül ayında yağ bakımından düşük seviyede olduğu için tava olarak tüketilir. Ancak mevsim kışa yaklaştıkça balıklar yağlanır. Bu yağlanma gerçekleştikten sonra buğulama ve ızgarada pişirme çok daha lezzetli bir seçenektir.

Kırmızı Renkli Balıkların Pişirilmesi

Kırmızı renkli balık denilince akla gelen 2 tür vardır. Tekir, Barbun. Aynı aileden gelen balıklar boyun ve görünüş bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Ancak ikisi de kırmızı renge yakın bir renktedir. Genelde evlerde tava olarak tüketilen bu balıklar, özellikle balık lokantalarında ızgara olarak da yenilmektedir.

Çiftliklerde Yetişen Balıkların Pişirilme Yöntemleri

Tatlı su balığı olan Alabalık ülkemizde bir çok yerde çiftliklerde yem ile beslenip tezgahlara gönderilmektedir. Tadı bakımından elbette doğal yetişeni ile aynı değildir. Alabalık en çok tere yağda kızartılma ile tercih edilmektedir. Izgara yapılması kolay değildir. Kolayca dağılan bir yapıya sahiptir. Tuzlu su çiftliklerinde yetiştirilen çupra ve levrek balıkları da ızgara, tava ve buğulama yöntemi ile tüketilebilmektedir.




5 Yorumlar

  1. Balık sevenler için güzel bir yazı olmuş. Takibe sizi almak istiyorum. Fakat sitenizde takip et butonu göremedim.

    YanıtlaSil
  2. Balık mangalda daha güzel oluyor gibi

    YanıtlaSil
  3. Mangalda balık harika olur. Yanına biraz da istridye mantarı yapıldı mı o vakif şahane olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık mangalda güzel olur. Mantar ve biberde olsa daha güzel olur :)

      Sil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu