Son eklenen

MANDALA NEDİR?

Mandala günümüzde çoğu kişi tarafından Hinduizm ve Budizm’in bir parçası olarak biliniyor. Ancak mandalanın geçmişi bu iki dinin de öncesine uzanıyor. Yapılan arkeolojik çalışmalar gösteriyor ki; mandalalar aslında henüz daha diller ve alfabeler oluşmamışken, resimle bile anlatım yokken, insan ve doğa bir başınayken, ilk insanların belki de kendilerini ilk ifade ediş yoluymuş.

Kelimenin etimolojisine baktığımızdaysa, mandalanın doğu dillerinde “enerjiyi saklayan/tutan kalp” anlamına geldiğini görüyoruz. Yani aslında yapılan mandalanın, o an ki enerjiyi tutacağına inanılıyor. Dolayısıyla güzel bir enerjiyle yapılan mandalayı sergilemek insana iyi geleceği gibi, kötü bir anda yapılacak mandalanın da negatif enerjiyi tutacağı var sayılarak onu yok etmenin şifalandırıcı olacağı düşünüyor.

Mandalalar genellikle daire veya kare şeklinde oluyor ve aslında merkezin etrafında açılmayı, büyümeyi ve bütünlüğü gösteriyor. Eğer dikkatli bakarsanız bu kadim anlatımı, doğanın her köşesinde görebilirsiniz. Eğer parmaklarınızın ucuna bakarsanız, doğayı kendinizde görebilirsiniz. Belki de mandalanın en güzel yanı, insanın ve doğanın aslında ne kadar birbiriyle birlikte, birbirine ait olduğunu anlatıyor olması.

Mandalanın kuralsız yanıysa aslında her şeyin ve herkesin ne kadar eşsiz olabileceğini anlatıyor. Mandala çizerken simetrik olmak, uyum yakalamak ya da zorlu desenler yapmak zorunda değilsiniz. Çünkü mandala aslında çok özden gelen bir içgüdüyü sembolize ediyor; anlatmak. Bu nedenle mandalanın doğrusu, yanlışı, güzeli ya da çirkini yok. Mandala tüm bu sıfatların ötesinde, çok daha derin.

Yüz yıllardır bilerek ya da bilmeyerek etrafında dönüp durduğumuz, oldukça sık kullandığımız doğal bir ifade biçimi, var oluş hikayemizin en eski tanığı, belki de var oluş hikayemizin ta kendisi. Bir örümceğin ördüğü ağlarda, bir ağacın yaş alışında ya da eskiden beri örülen dantellerimizde aslında ortaya koyduğumuz eşsiz bir mandala değil mi? Farkında olarak ya da olmayarak mandalanın etrafında dönüp duruyoruz, belki de içten içe mandalanın enerjisini kadim bir dostumuzmuşçasına tanıyoruz.

Eğer sizde mandala çizmek isterseniz, bunun aslında özünüze doğru yapacağınız bir yolculuk olduğunu hatırlayın. Mandala çizmek için ölçülere, ya da kalıplara mecbur değilsiniz. Bunu isterseniz ölçülerle, isterseniz ölçüsüzce yapabilirsiniz. Çünkü eşsizsiniz, kendinizin bile bilmediği sırlarla dolu bir evrensiniz.

4 Yorumlar

  1. Çok net ve açıklayıcı bir anlatim olmuş. Tebrik ederim. İlgi cekici ve yeni icerikler uretip ortaya koyabilmek gerçekten harika. İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz Mandala nedir yazımıza yorumunuz için.

      Sil
  2. Bir dönem çok yaygındı. Hiç yapmadım ama çok hoş bir aktivite olduğu kesin.

    YanıtlaSil
  3. Ne olduğunu bilmiyordum açıkçası. Yazınız sayesinde öğrenmiş oldum elinize sağlık.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu